Istražili smo sjever Hrvatske i izdvojili savršene ideje za hedonističke vikende i istinsko uživanje u prirodi

Vikend u Međimurju: savršene ideje za hedonističke vikende
piše Putni Kofer

Brežuljci prošarani slikovitim vinogradima, najnagrađivanija vinska cesta na svijetu, lokalna gastronomska ponuda s jelima za koja se traže recepti, stotine kilometara biciklističkih i pješačkih staza, utvrđeni plemićki dvorac koji priča nevjerojatne priče o životima obitelji Zrinski… Sve je to Međimurje, najsjevernija regija Hrvatske i idealno mjesto za hedonističke izlete i istinsko uživanje u prirodi. Proveli smo vikend u Međimurju i izdvojili nekoliko savršenih ideja: evo što sve tamo morate posjetiti i doživjeti!

MAGIČNE BOJE PRIRODE, CENTAR KOJI INTERPRETIRA BUJNO ZELENILO I RAZNOLIKOST ŽIVOTINJSKOG SVIJETA, BOGATA PONUDA AKTIVNOG ODMORA

Udaljen samo sat i pol vremena vožnje od Zagreba, međimurski šarm svakodnevno privlači brojne turiste, zaljubljenike u prirodna prostranstva, vinske znalce, gurmane… Na ovom jedinstvenom području završavaju Alpe i počinje Panonska nizina, a plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio u prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Međimurci mu tepaju „lepo zeleno“ i „cvetićem ograjeno“, i zaista je tako – čim mu se približite cestom će vas pratiti spektakularni vidici isprepleteni magičnim bojama prirode, bujnim zelenilom i jedinstvenim cvijećem.

Odlična polazišna točka za istraživanje bogate prirodne baštine Međimurja je posjetiteljski centar Med dvemi vodami, postav posvećen specifičnostima flore i faune najsjevernije županije u Lijepoj našoj. Otvoren je sredinom lipnja 2020. godine, a smjestio se na jedinom trgu posvećenom prirodi u Hrvata – Trgu međimurske prirode u Križovcu. Ovdje ćete doznati tko su laporaši i fljojsari, ima li i Međimurje svog bakalara, koja tropska ptica leti ovim područjem i zašto su Mura i Drava različitih boja. Multimedijalni postav idealan je za odrasle, roditelje, klince i klinceze, za djecu nudi posebne programe poput upoznavanja sa životnim ciklusom velikog i zagasitog livadnog plavca. Svi oni koji žele doživjeti prirodu o kojoj su u centru slušali mogu zatražiti kartu za kružnu šetnicu koja vodi uz Muru, sve do najstarijeg mlina u mjestu Žabno.

Međimurje je i pravi za raj za ljubitelje aktivnog odmora. Atraktivne i uređene biciklističke staze nalaze se uz riječne tokove Mure i Drave, po bregovitom međimurskom vinogorju i pogodne su za obiteljski odmor i druženja. Biciklisti mogu izabrati između laganijih i zahtjevnijih dionica, a postoje i prilagođeni tereni za XTC i cross vožnju.

MALI GRAD ZA VELIKE EMOCIJE: ČAKOVEC IMA BOGATU POVIJEST KOJU JE OBILJEŽILA OBITELJ ZRINSKI, IZ ČIJEG JE VREMENA GRADU OSTALA NAJVEĆA ZNAMENITOST

U Čakovcu, sjedištu Međimurske županije prošećite gradskim parkom Perivojem Zrinski. U njemu se nalazi jedno od najslavnijih, najvećih i najznačajnijih sačuvanih dobara – Stari grad Zrinski. Ovaj utvrđeni plemićki dvorac simbol je tradicije i identiteta Međimurja, spomenik je nulte kategorije u kojem je smješten inovativni postav Muzeja Međimurja i Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“. Saznajte sve o pučkim predajama, vjerovanjima, tradicijskim obrtima, međimurskoj popevki koja se pjeva u svim životnim prilikama, črnoj međimurskoj pisanici koja se za sreću daje, pikaču od slame, oružju, opremi i sustavu obrane impresivne čakovečke utvrde.

Putovanje s kućnim ljubimcima: kako se pripremiti za putne avanture sa svojim životinjskim suputnicima

Ako želite na jedan dan iskusiti kako je imati plavu plemićku krv i želite saznati kako je izgledao život u Starom gradu, izloženi eksponati odvest će vas u svijet mašte i bajki i vrijeme kada su vladale najutjecajnije obitelji Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva. Na kraju oba postava uređena je igraonica za djecu, mjesto na kojem se doživljeni sadržaji nastavljaju u neformalnom tonu, a za roditelje tu je i prekrasno uređeni ugostiteljski objekt i restoran „Star grad“. U idiličnom ambijentu uživajte u domaćim mesnim delicijama, ali i Međimurskoj gibanici – najpoznatijem slatkom jelu sjeverne Hrvatske.

MEĐIMURJE JE NAJMANJA VINSKA REGIJA NA KRAJNJEM SJEVERU HRVATSKE, A NUDI SVJEŽA, RAZIGRANA I NAGRAĐIVANA VINA KOJA SU OSVOJILA CIJELI SVIJET

Jedna od prvih asocijacija na Međimurje su kvalitetna vina, a svi ljubitelji dobre kapljice znaju da međimurske vinske ceste predstavljaju vrhunac hrvatske enološke ponude. Uzgoj vinove loze njeguju se još od antičkog doba, no potpuno razotkrivanje doživljava devedesetih godina kada brojna obiteljska gospodarstva okreću novu stranicu u uživanju plodne zemlje. Sauvignon, muškat žuti, silvanac zeleni, pinot sivi i rajnski rizling sorte su koje dominiraju plodnim vinogradima, a pušipel, međimurski vinski brend, autohtona je sorta koja ovdje uspijeva dulje od stoljeća.

Najveselije vinsko događanje u godini je Urbanovo, festival Pušipela i međimurske vinske scene kada svi vodeći vinari predstavljaju svoje vrhunske kapljice nastale s puno ljubavi. Održan je proteklog vikenda, od 13. do 15. svibnja u organizaciji udruge Hortus Croatiae, a posjetitelji su imali priliku kušati kvalitetu vina najnagrađivanije vinske ceste na svijetu. Mali strmi brežuljci sa zaobljenim vrhovima, vijugavi puteljci, idilična sela, stotine tisuća brižno njegovanih trsova, atraktivne vinske radionice i spektakularni podrumi bili su prava mala oaza opuštanja i uživanja, a proljeće je idealno vrijeme da ih istražite i doživite prizore vinove loze na predivnim međimurskim brežuljcima.

Upoznajte čaroban svijet zagrebačkih ulica uz Šetnju s Kolumbinama

Jedan od najpoznatijih fotografskih motiva Međimurja je Mađerkin brijeg, atraktivni vidikovac koji mami svojom prirodnom ljepotom i pogledom koji ostavlja bez daha. Dobio je ime po Mađarici Emiliji Krauthaker, balerini koja je svoj život odlučila provesti upravo ovdje. Danas je mjesto kojeg obožavaju baš svi – ljubitelji prirode i svježeg zraka, mirisa, boja, okusa, vina i savršenih Instagram lokacija za fotografiranje koje će osvojiti baš sve lajkove! Dođite i podržite međimurske vinare, uživajte u pogledima koji pucaju na Sloveniju i Mađarsku, a uz vrhunsku kapljicu – tko zna – možda i odlučite prespavati.

PODIJELI: