'Tekući pilav'
Preporuke
Najzeleniji jadranski otok krije jednu posebnu vinsku priču u kojoj sudjeluje cijela obitelj: “Iako život na otoku nije lagan, naš je cilj vratiti Mljet na vinsku kartu Hrvatske”
Zvuk cvrčaka, miris mora, šum laganog vjetra u krošnji drveća, zelene šume, more nestvarne boje… Ako vam sve ovo zvuči privlačno, ne morate zamišljati ni maštati. Sve to pronaći ćete na Mljetu, Odisejevu otoku na samom jugu Hrvatske koji je kao stvoren za uživanje. Osim prirodnih fenomena koji poput magneta privlače turiste iz svih krajeva svijeta, otok je to koji njeguje i bogatu tradiciju koja se ogleda u mnogim malim mjestima koji odišu mediteranskim šarmom, gdje se jede najbolja svježa riba i pije vrhunsko vino.
Ovo potonje bilo je povod našeg dolaska u idilično naselje Kozarica, smješteno na sjevernoj obali Mljeta, koje se može pohvaliti jedinom vinarijom na otoku! Vinarija obitelji Hazdovac marljivo čuva dušu otoka kroz autohtone sorte vinove loze i stogodišnju vinsku tradiciju, a s nama su podijelili priče o svojoj ljubavi prema vinogradarstvu, o naporima koje ulažu u svaki čokot te o viziji koju imaju za budućnost mljetskog vinarstva.
KOZARICA JE JEDNO OD RIJETKIH PREOSTALIH MJESTA NA MEDITERANU KOJE MASOVNI TURIZAM NIJE PREGAZIO
Kozarica, poznata po svojoj autentičnoj atmosferi i netaknutoj prirodi, jedno je od onih skrivenih mjesta u kojima duh prošlih vremena pleše na svakom koraku. Ribarska luka, mala crkvica i kamene kuće odaju dojam mjesta koje se nije mnogo promijenilo kroz stoljeća, a obitelj Hazdovac u to slikovito okruženje utkala je i svoju vinsku priču. I to kakvu priču! Naime, ova malena vinarija, koja s velikom ljubavlju čuva autohtone sorte vinove loze, ne samo da predstavlja rijedak primjer vinske tradicije na Mljetu, već je i svijetli primjer očuvanja kulturne baštine u doba kada se većina otočana okreće isključivo komercijalnom obliku turizma.
OD POLJA DO ČAŠE: STOLJETNA TRADICIJA OBITELJI HAZDOVAC JEDNA JE OD NAJLJEPŠIH PRIČA S OTOKA MLJETA
Priča obitelji Hazdovac započela je prije stotinu godina, kada je njihov šukundjed Baldo zasadio prvu lozu na ovom prekrasnom, plodnom području. Od tada, vinogradarstvo i proizvodnja vina postali su sastavni dio njihovog života, tradicija koju generacijski njeguju od davne 1926. godine. Unatoč promjenama kroz vrijeme, strast prema vinu ostala je nepromijenjena. Danas s jednakim entuzijazmom i predanošću čuvaju bogato obiteljsko naslijeđe.
U vinariji Hazdovac svi članovi obitelji imaju svoju ulogu – od oca Marija, preko sinova Balda, Mate i Martina, pa sve do majke Pavle. Njihova zajednička predanost omogućila očuvanje i unapređenje vinske tradicije koju su njihovi preci započeli prije više od jednog stoljeća. “Vinarstvom se bavimo neprekidno već više od sto godina, ali flaširanje i ozbiljnija proizvodnja vina krenuli su prije otprilike četiri-pet godina,” pojašnjava nam na početku razgovora Mato Hazdovac.
U središtu vinarije, na istaknutom mjestu na zidu, pažnju nam je ukrala povelja koja nosi posebno značenje za obitelj Hazdovac. Ova povijesna isprava svjedoči o kmetskoj nagodbi između Crkve i šukundjeda Balda Hazdovca, kojom je obitelj stekla pravo na zemljište gdje se danas nalaze njihovi vinogradi i drugi poljoprivredni nasadi. Povelja je zapravo simbol trajne veze između obitelji i tla koje obrađuju već generacijama. „Povelja je više od običnog dokumenta! Ona je podsjetnik na našu dugu povijest i borbu naših predaka“, objašnjava najstariji sin Baldo Hazdovac. „S ponosom je prikazujemo u našoj vinariji jer nas podsjeća na našu misiju i posvećenost očuvanju ove prekrasne tradicije.“
KULJENAČA I MRKUŠA: AUTOHTONE MLJETSKE SORTE U SLUŽBI ČUVARA TRADICIJE
Na Mljetu, vinova loza ima posebnu važnost. Iako turizam na otoku sve više cvjeta, obitelj Hazdovac ostaje predana očuvanju i razvoju autohtonih sorti vinove loze koje su specifične za ovaj jedinstveni krajolik. Među tim dragocjenim sortama ističu se kuljenača i mrkuša – autohtone vrste koje se, kako saznajemo, mogu naći samo na Mljetu.
Kuljenača, bijela sorta, poznata je po svojoj kompleksnosti i bogatstvu okusa. Njezino vino karakterizira svježina s naglaskom na voćne note, što je čini idealnim za uparivanje s morskim plodovima i laganim jelima. Mrkuša, s druge strane, predstavlja crnu sortu koja donosi punoću i dubinu u vino, s bogatim aromama koje se razvijaju tijekom odležavanja.
Njihova bijela vina, Melita i Zlatna Melita, te crno vino Meleda, nose imena starih naziva za otok Mljet, čuvajući tako vezu s njegovom bogatom poviješću. “To su cuvee vina, čiji harmonični okusi vjerno prenose specifičnosti mljetskog podneblja,” objašnjava nam Baldo Hazdovac. Prepoznajući važnost očuvanja autohtonih sorti, obitelj Hazdovac usko surađuje s Agronomskim fakultetom u Zagrebu kako bi osigurali vrhunsku kvalitetu svojih vina i pridonijeli očuvanju vinske baštine Mljeta. „Iako je naglasak na proizvodnji vina, ne zaboravljamo ni druge djelatnosti kojima se naša obitelj oduvijek bavila, poput maslinarstva i turizma,“ ističe Baldo.
LJUBAV PREMA ZEMLJI I SVAKOM TRSU LOZE REZULTIRAJU VRHUNSKIM VINIMA KOJIMA JE TEŠKO ODOLJETI
Dok su se mnogi otočani u potpunosti okrenuli turizmu, obitelj Hazdovac izabrala je drugačiji put te je ostala vjerna poljoprivredi i vinarstvu te očuvanju svoje bogate tradicije. “Kad je turizam preuzeo primat, mnogi su napustili vinograde. No, mi smo odlučili ustrajati u tradiciji i dodatno je oplemeniti,” objašnjava Mato Hazdovac. Ključnu ulogu u njihovim naporima imala je suradnja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, zahvaljujući kojoj su uspjeli prepoznati i sačuvati autohtone sorte vinove loze, koje su sada temelj njihove proizvodnje i ponosa.
Za obitelj Hazdovac, proizvodnja vina rezultat je generacijama prenesene strasti i predanosti radu na zemlji. Njihovi vinogradi, smješteni na dvije parcele u Blatu i okolnim područjima, uključujući i one na najteže dostupnim terenima, svjedoče o njihovoj neumornoj upornosti. Svaki trs loze pažljivo njeguju, s dubokim poštovanjem prema tradiciji i prirodi, stvarajući vina koja u sebi nose autentičan okus i karakter mljetskog podneblja.
“PROIZVODIMO VINA KOJA ODRŽAVAJU DUH MLJETA”
Iako vinarija nije komercijalizirana na visokom nivou, sve što proizvedu bez problema uspiju prodati, uglavnom lokalno, a povremeno i na inozemno tržište kao što je bio slučaj s izvozom 800 boca u Ameriku. „Naša filozofija je jednostavna“, kaže Baldo Hazdovac. „Kvaliteta dolazi iz pažljive obrade vinove loze i uvažavanja lokalnih uvjeta. Svaka godina donosi svoje izazove, ali naša posvećenost i strast prema vinogradima omogućuju nam da proizvedemo vino koje odražava duh Mljeta.“ Uz vrhunska vina, obitelj proizvodi likere, uključujući vinjak od loze, likere od kadulje i rogača. Ova prepoznatljiva pića dodatno obogaćuju njihovu ponudu i pružaju posjetiteljima uvid u različite aspekte njihove proizvodnje.
HAZDOVCI VRAĆAJU MLJET NA VINSKU KARTU HRVATSKE
Iako je njihova vinarija mala, kako i sami kažu, njezin utjecaj na lokalnu zajednicu je zaista značajan. U vremenu kada mnogi mladi napuštaju otok u potrazi za boljim prilikama, Hazdovci predstavljaju stabilnost i očuvanje tradicionalnih vrijednosti. Njihova prisutnost i rad daju primjer kako se tradicionalni zanat može uspješno održavati unatoč modernim izazovima.
„Nadamo se da ćemo svojim radom potaknuti i druge da se vrate korijenima i ponovno otkriju ljepotu i vrijednost poljoprivrede,“ kaže nam Mato Hazdovac s iskrenim entuzijazmom. „Iako turizam na otoku neprestano raste, uvjereni smo da postoji mjesto i za očuvanje tradicionalnih zanata poput vinogradarstva.“
Obitelj Hazdovac ima velike planove za budućnost. Namjera im je proširiti vinograde i nastaviti fokusirati se na autohtone sorte vinove loze. „Naša ambicija je da se Mljet vrati na vinsku kartu Hrvatske kao poznato vinogradarsko područje. Trenutno radimo na proširenju naših nasada i planiramo unaprijeđivati kvalitetu našeg vina.”
“NIJE SVE U GRADU I BETONU, IMA NEŠTO I U ZEMLJI I PRIRODI”
Iako su trenutno usmjereni na lokalnu prodaju, obitelj Hazdovac također razmatra mogućnosti za širenje tržišta. Uz to, nastoje uskladiti svoju proizvodnju s održivim praksama i ekološkim standardima, što dodatno jača njihovu predanost očuvanju prirode i tradicije. “Prošle godine smo posadili 500 novih loza autohtonih sorti, a u budućnosti planiramo još proširiti proizvodnju. Vjerujemo da će ljudi s vremenom shvatiti da nije sve u gradu i betonu, već da ima nešto i u zemlji i prirodi,” optimistično zaključuje Mato.
Obitelj Hazdovac svojim predanim radom ne samo da čuva tradiciju, već dokazuje da se od vinarstva, iako izazovnog, može uspješno i lijepo živjeti. Njihova priča svjedoči o tome kako je moguće spojiti ljubav prema zemlji i obitelji s modernim trendovima i potrebama tržišta, a sve to u čarobnom okruženju otoka Mljeta.
Za obitelj Hazdovac, vinarstvo nije samo posao, već način života i očuvanja kulturnog nasljeđa koje žele prenijeti budućim generacijama. Kroz svoju strast i predanost, osiguravaju da tradicija vinogradarstva na Mljetu ne samo opstane, već i nastavi rasti, obogaćena novim znanjima i tehnologijama, ali uvijek s dubokim poštovanjem prema naslijeđu koje su im ostavili preci.
JEDNOM KAD DOŽIVITE LJEPOTE MLJETA, SIGURNO ĆETE SE PONOVO VRATITI
Vjerojatno ste nebrojeno puta čuli frazu kako je Mljet u pravom smislu riječi biser Mediterana, najšumovitiji otok koji je u ubrzanom turističkom rastu zadnjih godina uspio ostati netaknut, nepromijenjen u onom najpozitivnijem smislu. Na njemu se i danas živi kao i nekad, u skladu s prirodom i morem koje je glavni izvor sreće, zadovoljstva, ali i prehrane. Sprijateljite se s lokalcima i spremit će vam najbolju i najsvježiju ribu koju ste ikad probali, posjetite vinariju Hazdovac i probajte vrhunske kapljice koje prenose dašak bogate povijesti otoka i odmorite kao nikada u životu. Jedno je sigurno: kad jednom doživite ljepotu, zelenilo i mir Mljeta, sigurno ćete se ponovo vratiti!