Proljeće je najljepše u prirodi: zelena izletišta i šetnice koje morate posjetiti

Zelena izletišta i šetnice
piše Putni Kofer

Iako svako godišnje doba ima svojih čari i šarma, proljeće je u prirodi posebno čarobno. Sve se polako budi, šareni vjesnici proljeća ukrašavaju sve zelenije livade i proplanke, potoci se vraćaju u svoja korita, a toj divnoj kulisi sunce sve češće daje svoj završni pečat. Tijekom proljeća volimo sve više vremena provoditi u prirodi, udisati svjež zrak i puniti se posebnom energijom koju je moguće naći samo na čistom zraku. Ako vam nedostaje ideja za izlete, pronašli smo nekoliko mjesta na kojima će zasigurno uživati cijele obitelji!

KANJON KAMAČNIK

Prekrasna šetnica koja kreće iz mjesta Vrbovsko i vodi sve do izvora Kamačnika odličan je izbor za sve koji ne žele previše napora, već im je dovoljna šetnja kroz prekrasnu prirodu uz šum vode u pozadini. Duž staze su postavljene table s informacijama o flori i fauni, a posebna je atrakcija Panova staza, veliki instrumenti koji se mogu isprobati, u čemu jednako uživaju i djeca i odrasli. Put u nekim trenucima drvenim mostićima presijeca potok, što su najljepši i najfotogeničniji detalji za fotografiranje. Tura je duga tek tri kilometra i nije kružna, pa se u svakom trenutku možete okrenuti i vratiti prema početku. Tamo je, na samom ulazu u kanjon Kamačnik, ugostiteljski objekt u kojem se možete okrijepiti i osvježiti.

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR

U srcu Gorskog kotara smjestile su se dvije jedinstvene prirodne atrakcije koje bi svatko trebao barem jednom posjetiti. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, a nastao je tisućljetnim djelovanjem vode na kamen. Kroz njega ćete proći uređenom šetnicom, mostićima, stepenicama, kako bi došli do svih najzanimljivijih dijelova ovog fenomena. Tu je i Zeleni vir, zadivljujuća 70 metara visoka stijena smještena između dva obronka, niz koju se spuštaju dva potoka i čine prekrasan slap.

Jedan dan vam neće biti dovoljan: zašto se svi vraćaju na zelene brežuljke regije na sjeveru Hrvatske

JANKOVAC

U Slavoniji, u parku prirode Papuk nalazi se jedinstvena oaza prekrasne prirode, svježine i mira idealna za bijeg od stresa i svakodnevice. To je park šuma Jankovac, smještena na 475 metara nadmorske visine, u kojoj ćete na najbolji mogući način doživjeti boje i mirise proljeća. Jedna od atrakcija park šume je 35 metara visok slap Skakavac, koji je neizbježni motiv na fotografijama, no tu su i dva jezera, bujna vegetacija, brojne ptice…

IZVOR SLUNJČICE

Šetnica uz tok rijeke Slunjčice idealan je izlet za sve uzraste, a posebno će vas očarati nestvarna, tirkizna boja rijeke. Staza uz rijeku duga je 7,4 kilometara, no nije kružna, pa se slobodno okrenite i vratite kada vam bude dovoljno. Početak staze je u Slunju, a očekuje vas pitoma šetnica bez velikih uspona, drveni mostići i klupice te puno zelenila i prekrasne prirode!

NE BACAJTE SMEĆE U PRIRODU, ČUVAJTE OKOLIŠ U KOJEM ŽIVITE!

Iskoristite svaku priliku za bijeg u prirodu uz laganu aktivnost i napunite se energijom za nove radne i privatne obveze! No ne zaboravite se u prirodi ponašati odgovorno, pokupite i ponesite sa sobom sve smeće koje napravite, ostavite iza sebe samo otiske svojih cipela! Ako naiđete na otpad drugih izletnika ili planinara, pokupite ga, budite veći ljudi od njih! Baš poput članova HGSS-a, predstavnika Lidla Hrvatska i inicijative Čisto podzemlje koji su nedavno akcijom čišćenja Špilje u Gornjem lugu u Ličko-senjskoj županiji nastavili izuzetno uspješnu suradnju na projektu zaštite hrvatskog krškog podzemlja.

Raj na zemlji: 10 najljepših plaža na Jadranu stvorenih za uživanje

Lidl Hrvatska tom je prilikom donirao 200.000 kuna inicijativi Čisto podzemlje i HGSS-u. Isti iznos doniran je i prije točno godinu dana, a od tada do danas očišćeno je ukupno 10 lokacija iz kojih je izvučeno 62 kubika otpada. Špilja u Gornjem lugu je jedanaesta lokacija iz koje su speleolozi nekidan izvukli više od 8 kubika otpada. HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ovom akcijom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70% hrvatskih endemskih životinja.

Putni Kofer poziva sve ljubitelje prirode da prijave lokacije onečišćene ilegalnim otpadom i da se uključe u akciju zaštite hrvatskog krša i voda. I ne zaboravite: čuvajte prirodu i pitku vodu – ne bacajte otpad u jame i špilje!

Uživajte na sjeveru Hrvatske: Pet mjesta koja morate posjetiti u Međimurju
PODIJELI: