Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik Gorskog kotara koji je stvoren za uživanje

Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik koji je kao stvoren za uživanje
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik. Evo što sve trebate znati o šetnici na kojoj su drveće i rijeka potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! 

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

MJESTO PREDIVNE PRIRODE: KANJON KAMAČNIK SE NALAZI KOD VRBOVSKOG, NA POLA PUTA OD ZAGREBA DO RIJEKE, A CIJENA ULAZNICE STOJI 25 KUNA

Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, ova regija idealna je destinacija za odmor u intimi veličanstvene prirode. Uputite se na izlet u Gorski kotar i posjetite Kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora.

Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze.

Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje. Nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena za izlete obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

IDEALAN IZLET ZA CIJELU OBITELJ: KAMAČNIK STAZA NIJE KRUŽNA PA SE U BILO KOJEM TRENUTKU MOŽETE VRATITI NA POČETAK

Čim zakoračite na stazu, oko vas se otvaraju pejzaži tog nevjerojatnog zelenila. Povremeno vam nosnice zaokupi miris sezonskog cvijeća, a cijelim vas putem prati žamor Kamačnika koji na nekim dijelovima preskače kamenčiće i plešući preko slapića nastavlja svoj tok. Preko samog Kamačnika prijeći ćete i preko drvenih mostića i nakon lagane šetnje stići do njegova izvora. Staza nije kružna pa se u bilo kojem trenutku možete okrenuti i vratiti prema početku.

Kamačnik ima status Značajnog krajobraza. O svim njegovim specifičnostima i fenomenima posjetitelji se mogu informirati na tablama postavljenima duž zelene šetnice. Osim edukativnih panoa, atrakcija staze je i Panova poučna muzička staza, odnosno zvučne instalacije koje izgledaju poput predimenzioniranih glazbenih instrumenata koje je dozvoljeno koristiti. Tako ćete u jednom trenutku udarati u gong, u drugom lupkati po “orguljama”, nakon toga provjeriti kako zvuči jelenov rog…

DUŽ KANJONA UREĐENA JE PJEŠAČKA STAZA DUGA 3 KILOMETRA

Otprilike na sredini staze, proći ćete točno ispod vijadukta autoceste i zasigurno pomisliti: koliko sam puta prošao tom cestom ni ne sluteći kakva se prirodna ljepota nalazi doslovno ispod mene?

Za šetnju će vam u svakom smjeru trebati oko sat vremena, nešto više ako idete s djecom na izlet i malo se dulje zabavite na instrumentima. Svako godišnje doba ima svoje čari u Kamačniku, od buđenja prirode u proljeće, debelog hlada ljeti ili čarobnih jesenskih boja.

KANJON KAMAČNIK: PROVJERITE RADNO VRIJEME, A NAKON ŠETNJE PREDAH POTRAŽITE U BISTROU I UŽIVAJTE U UKUSNOJ HRANI

Radno vrijeme Kamačnika je od srijede do nedjelje, od 10 do 16:30 sati. Nakon šetnje predah potražite u Bistrou Kamačnik koji u ugodnom ambijentu nudi ukusnu i raznovrsnu hranu. Ovdje možete kušati tradicionalna jela Gorskog kotara po prihvatljivim cijenama. Od specijaliteta od divljači, pastrve na žaru, goranske plate, raznih štrudli pa sve do gulaša i jela s roštilja. Tijekom sunčanih dana možete se opustiti na njihovoj predivnoj terasi s 80 sjedećih mjesta. Životinje i kućni ljubimci su dobrodošli, tako da će vlasnici sasvim uživati u boravku.

Ako poželite prespavati, u sklopu Bistroa Kamačnik posluje i Planinarski dom Kamačnik. Raspolaže s trideset ležajeva, a smještaj je moguć u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim, četverokrevetnim i šesterokrevetnim sobama. Dom nudi i mogućnost najma sale sa sedamdeset sjedećih mjesta, profesionalni razglas s opremom za održavanje manifestacija, seminara i drugih prigoda.

Još jedna dobra ideja za izlet! Posjetite kanjon Vražji prolaz i slap Zeleni vir, zelene oaze u Gorskom kotaru koje će vas oduševiti svojom ljepotom

Ovaj je vikend idealna prilika da pripremite udobne tenisice i krenete put Gorskog kotara. Nedaleko od Skrada smjestio se zaštićeni krajobraz koji bi svaki ljubitelj prirode trebao barem jednom posjetiti – kanjon Vražji prolaz i slap Zeleni vir. Ulaznica stoji 25 kuna, za djecu 10, a ovdje ćete pronaći nekoliko predivnih staza čijim se ljepotama mogu diviti svi, bez obzira na kondiciju.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK