Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik Gorskog kotara koji je stvoren za uživanje

Kanjon Kamačnik: sve što trebate znati o izletu u čarobni krajolik koji je kao stvoren za uživanje
piše Putni Kofer

Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik. Evo što sve trebate znati o šetnici na kojoj su drveće i rijeka potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! 

KANJON KAMAČNIK SE NALAZI KOD MJESTA VRBOVSKO, NA POLA PUTA OD ZAGREBA DO RIJEKE

Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, ova regija idealna je destinacija za odmor u intimi veličanstvene prirode. Uputite se na izlet u Gorski kotar i posjetite Kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora.

Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze.

Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje: nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

KANJON KAMAČNIK JE IDEALAN IZLET ZA CIJELU OBITELJ

Čim zakoračite na stazu, oko vas se otvaraju pejzaži tog nevjerojatnog zelenila, povremeno vam nosnice zaokupi miris sezonskog cvijeća, a cijelim vas putem prati žamor Kamačnika koji na nekim dijelovima preskače kamenčiće i plešući preko slapića nastavlja svoj tok. Preko samog Kamačnika prijeći ćete i preko drvenih mostića i nakon lagane šetnje stići do njegova izvora. Staza nije kružna pa se u bilo kojem trenutku možete okrenuti i vratiti prema početku.

Kamačnik ima status Značajnog krajobraza, a o svim njegovim specifičnostima i fenomenima posjetitelji se mogu informirati na tablama postavljenima duž zelene šetnice. Osim edukativnih panoa, atrakcija staze je i Panova poučna muzička staza, odnosno zvučne instalacije koje izgledaju poput predimenzioniranih glazbenih instrumenata koje je dozvoljeno koristiti. Tako ćete u jednom trenutku udarati u gong, u drugom lupkati po “orguljama”, nakon toga provjeriti kako zvuči jelenov rog…

DUŽ KANJONA UREĐENA JE PJEŠAČKA STAZA DUGA 3 KILOMETRA

Otprilike na sredini staze, proći ćete točno ispod vijadukta autoceste i zasigurno pomisliti: koliko sam puta prošao tom cestom ni ne sluteći kakva se prirodna ljepota nalazi doslovno ispod mene?

Za šetnju će vam u svakom smjeru trebati oko sat vremena, nešto više ako idete s djecom na izlet i malo se dulje zabavite na instrumentima. Svako godišnje doba ima svoje čari u Kamačniku, od buđenja prirode u proljeće, debelog hlada ljeti ili čarobnih jesenskih boja koje će ga ovih dana zagrnuti.

Mislite da ste vidjeli sve u Gorskom kotaru?

Zimi se ovaj kraj pretvara u snježnu bajku koja pruža bezbroj mogućnosti za uživanje u zimskim radostima, a ljeti je okupan ugodnom svježinom koja je idealna za razne aktivnosti u prirodi te razgledavanje kulturnih znamenitosti. Putni Kofer donosi nekoliko dobrih prijedloga za izlet u Gorski kotar.

Naslovna fotografija: Shutterstock

PODIJELI: