Što posjetiti u Splitu

Vodič kroz Split

Nema Splita do Splita, najluđi grad na svitu, grad najljepših žena, najboljih sportaša i najtalentiranijih glazbenika… Sve ćete to čuti od Splićana o njihovu gradu, toliko puta opjevanom srcu Dalmacije. I uistinu, bilo da ga posjetite ljeti, kad je pun turista i života, ili u proljeće i jesen, kad su njegovi najljepši dijelovi još rezervirani za domaće, Split ima dušu- ima lice velikog grada, a srce malog mista u koje je svatko dobrodošao. Predstavljamo vam Split, najveći grad u Dalmaciji, drugi grad po veličini u Hrvatskoj, okružen planinama Mosor i Kozjak te brdom Perun s kopnene strane, a otocima Brač, Hvar i Šolta s morske strane. Da ga potpuno upoznate svakako će vam trebati više dana, no ovo su stvari koje nipošto ne bi trebalo propustiti.
1

ŠTO POSJETITI U SPLITU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Bilo da dolazite vlakom, autobusom ili brodom, vaš prvi susret sa Splitom bit će sam centar grada u kojem je smještena luka i oba kolodvora. Samo nekoliko stotina metara i evo vas na rivi, omiljenoj gradskoj šetnici formalnog imena Obala Hrvatskog preporoda. No za domaće je to samo Riva, centralno mjesto susreta i početna točka svakog razgledavanja. No možda prvo želite sjesti na kavu? Nema problema, riva je prepuna kafića i restorana s lijepim pogledom na more i otok Brač preko puta.

Za uzbudljiv jednodnevni city break ne morate daleko, do ovih prekrasnih gradova nećete voziti više od dva sata

Na samom početku rive, kad dolazite iz smjera luke i kolodvora, nalazi se jedan od ulaza u Dioklecijanove podrume i samu palaču. Palača je srce grada, ako ne i grad sam. Dao ju je izgraditi car Dioklecijan, građena je pravokutno, s četiri kule i vratima sa svake strane. Danas je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva u svijetu, a njezina je posebnost što je “živa”, što u njoj i danas žive stanovnici Splita, tako da nije samo kulisa nevjerojatne povijesti. Izgubite se u uličicama Palače, zastanite na Peristilu, posjetite Jupiterov hram i Vestibul, a obavezno se popnite i na kampanel sv. Duje.

2

KATEDRALA SV. DUJE

Upravo je zvonik katedrale sv. Duje najpoznatija vizura Splita. Sama katedrala datira još iz 7. stoljeća, a zvonik je nadograđen u 13. stoljeću. Kompletno je obnovljen i omiljena je turistička atrakcija: popnite se na njegov vrh i uživajte u pogledu na cijeli grad.

3

NAJUŽA ULICA U SPLITU

Unutar Palače nalazi se još jedna jedinstvena splitska atrakcija: najuža ulica u Splitu (a moguće i u Hrvatskoj). Kako je nemoguće da se dvije osobe u njoj mimoiđu, ustalilo se ime “Pusti me proć”, jer je to ono što trebate viknuti onome tko kreće iz suprotnog smjera kako ne bi krenuo u isto vrijeme.

Za skupljanje kestena u šumama morate imati posebnu dozvolu! Evo kako ju izvaditi, koliko košta i što sve uključuje
4

SPOMENIK GRGUR NINSKI

Kad izađete iz palače kroz Zlatna vrata u smjeru Strossmayerova perivoja (parka koji lokalci zovu jednostavno Đardin), naći ćete se pred još jednim simbolom Splita: spomenikom Grgura Ninskog. Izradio ga je veliki Ivan Meštrović, koji je Splitu već ranije poklonio spomenik Marku Maruliću.
No, turistima je Grgur puno zanimljiviji: prema legendi, treba mu protrljati nožni palac i poželjeti želju. Toliko turista i prolaznika to radi da je brončani palac dobrano izlizan i sam kip je morao već nekoliko puta na sanaciju.

5

PROŠETAJTE PAZAROM I UPOZNAJTE SPLIĆANE

Na splitskom pazaru (tržnici) i peškariji (ribarnici) možete kupiti voće, povrće i druge namirnice, no čak i ako vam ništa ne treba prošetajte među štandovima, popričajte s prodavačima i upoznat ćete Split i Splićane na najbolji mogući način.

6

MARMONTOVA – NAJŽIVOPISNIJA ULICA U GRADU

Od Rive se uputite prema zgradi HNK jednom od najživopisnijih ulica u gradu, Marmontovom. Krećete li se iz smjera Rive s lijeve strane će vam biti Prokurative – svakako povirite na taj prekrasni povijesni trg. Marmontova vodi do Trga Gaje Bulata, na kojem se nalazi splitski hram kulture: zgrada Hrvatskog narodnog kazališta izgrađena 1890. u kojoj danas dom imaju ansambli drame, baleta i opere, a često se u njoj održavaju i koncerti klasične glazbe.

7

BRDO MARJAN S POGLEDOM NA GRAD

Splićani se jako ponose zelenim srcem svog grada, brdom Marjan, koje je omiljeno odredište sportaša, rekreativaca i šetača, a unutar same park šume mogu se naći i lijepe, ne prenatrpane plaže. Nažalost, dio šume počeo se nekontrolirano sušiti zbog najezde nametnika – potkornjaka, pa je u ime sanacije dio stabala 2019. srušen, a nova pošumljavanja još se čekaju. No nek vas to ne odvrati od šetnje ovim šumovitim plućima grada.

8

NOGOMETNI STADIO POLJUD

Čak i ako niste fan nogometa, ne propustite posjet nogometnom stadionu Poljud. Bez premca jedan od najljepših stadiona u Hrvatskoj izgrađen je 1979. uoči Mediteranskih igara, a iza projekta stoji istaknuti riječki arhitekt Boris Magaš. Ako volite nogomet i pravu navijačku atmosferu, posjetite Poljudsku ljepoticu za vrijeme neke od utakmica Hajduka jer je to rijetka prilika u Hrvatskoj za vidjeti pun stadion i užarenu navijačku atmosferu.

9

ČUVENE BAČVICE

Cijela Hrvatska zna za Bačvice, pa je posjet toj pješčanoj plaži obavezna postaja za svakog turista. Ljeti ćete ovdje naići na gužvu, vrevu, igrače picigina… Na Bačvicama je i niz kafića pa ćete sigurno pronaći svoje mjesto u hladu, s osvježavajućim pićem u ruci. Navečer se Bačvice pretvaraju u mjesto za izlaske s nizom barova i klubova koji rade cijelu noć.
Ako želite ipak malo manje prometno mjesto za kupanje, ostale poznate splitske plaže su Firule, Žnjan, Kašjuni, Obojena svjetlost, Bene…

10

SPLITSKI GET I STARA GRADSKA JEZGRA NUDE SVE – OD KAFIĆA DO RESTORANA

Centar društvenog života, barova, kafića i restorana je prostor Palače, među mještanima zvan Get. U uličicama ćete naći sve, od jednostavnih kavana, do šminkerskih barova, restorana s marendom na zlatnom tanjuru… Get je odlično mjesto za popiti piće (psssst, neki barovi imaju i popust za domaće goste), no za ručak ili večeru predlažemo ipak da napustite samu gradsku jezgru. Iako su je i turisti već otkrili, u konobi Fife još uvijek se može pojesti pošten, domaći obrok za pristojnu cijenu. Sličan poslovni pristup ima i stara gradska konoba Hvaranin. Ako ste ipak za nešto višu kuhinju, tu su restorani Zrno soli, Noštromo, Matoni…

11

ŠTO JESTI U SPLITU?

A što jesti u ovom predivnom gradu? Dakako, mediteransku hranu. Riblji specijaliteti, pašticada s njokima, janjetina s bižima, crni rižot, gradele, sve su to jela koja Splićani fantastično pripremaju, dajte im priliku da vam to i dokažu!

SAZNAJ VIŠE: Izleti u okolici Splita