Jedna od najužih ulica u Hrvatskoj nijemi je svjedok brojnih priča o ljubavi, životu, slučajnim i namjernim susretima, a obožavaju ju i turisti i lokalci

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Nema Splita do Splita, najluđi grad na svitu, grad najljepših žena, najboljih sportaša i najtalentiranijih glazbenika… Sve ćete to čuti od Splićana o njihovu gradu, toliko puta opjevanom srcu Dalmacije. I zaista, bez obzira posjećujete li ga ljeti, kada je prepun turista i života, ili u proljeće i jesen, kada najljepši dijelovi grada ostaju rezervirani za domaće stanovnike, Split ima dušu, ima lice velikog grada, ali srce malog mjesta u koje su svi dobrodošli.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Jedna od najpoznatijih atrakcija ovog prekrasnog dalmatinskog grada je Dioklecijanova palača, najbolje sačuvani spomenik rimskog graditeljstva u Dalmaciji. No, jeste li znali da se unutar ove povijesne građevine nalazi i jedna od najužih ulica u Hrvatskoj? S obzirom na to da je nemoguće da se dvije osobe mimoiđu u njoj, ovu ulicu su Splićani nazvali „Pusti me proć”. To je ono što trebate viknuti osobi koja dolazi iz suprotnog smjera kako ne bi krenula u nju baš kad i vi.

ULICA „PUSTI ME PROĆ” DUGA JE MANJE OD 10 METARA, ŠIROKA JE 57 CENTIMETARA I POZNATA JE TURISTIČKA ATRAKCIJA

U srcu grada Splita, skrivena između zidina i starih kamenih kuća, nalazi se ulica koja na prvi pogled ostavlja neprimjetan dojam. Nema nikakvih natpisa koji bi označavali njezino ime ili postojanje. No, unatoč svojoj skromnosti, ova ulica ima bogatu prošlost i nijemi je svjedok šarolikih priča o susretima i karakterima njezinih prolaznika. Kroz stoljeća je bilježila ljubavne susrete, prijateljstva, trgovinske poslove i životne trenutke koji su se odvijali na njezinu kamenu popločanom tlu. Ova ulica je poput otvorenog dnevnika koji čeka da ga netko otvori i otkrije sve te priče.

Svojim iznimnim šarmom, ulica „Pusti me proć” osvaja srca kako turista tako i lokalnih stanovnika. Postala je neizostavan dio opće kulture grada Splita, prepoznatljiva po svojoj jedinstvenosti i šarmu koji ju čini posebnom. Iako ne postoji natpis koji bi je označavao, svaki pojedinac koji je ikada kročio u ovu ulicu nosi sa sobom vlastite priče i nezaboravne uspomene.

USKIM ULICAMA PONOSE SE I VODNJAN I VRBNIK NA OTOKU KRKU, ALI GUINNESSOV REKORD DRŽI JEDNA U NJEMAČKOJ

Iako se često navodi da je upravo „Pusti me proć” najuža ulica na svijetu, ta je titula, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, pripada ulici Spreuerhofstrasse. Ona je na najužem dijelu široka tek 31 centimetar i duga je tek 3,8 metara. Uskom ulicom ponosi se i Vodnjan, široka je 50 centimetara i nosi ime Stari grad. Legendarna je i ulica Klančić u Vrbniku na otoku Krku, široka tek 40 centimetara. Njome teško prolaze i oni sasvim prosječne građe, a dvije osobe se nikako ne mogu mimoići.

PODIJELI ČLANAK