Grad Varaždin

Vodič kroz Varaždin

Barokni grad na sjeveru Hrvatske obavezna je postaja za sve koji vole kulturu, povijest, zelenilo, dobru hranu i nasmijane domaćine. Cijeli je centar grada poput spomenika u koji možete ušetati, tu se nalazi izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom baroknom urbanom cjelinom. U 18. stoljeću Varaždin je bio glavni grad Hrvatske, sve dok 1776. nakon razornog potresa vlast nije preseljena u Zagreb. Što sve krije ovaj biser sjevera Hrvatske otkrit ćemo u šetnji s njegovim ponosnim stanovnicima.
1

ŠTO POSJETITI U VARAŽDINU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Najljepša, najpoznatija i najupečatljivija slika Varaždina je dakako Stari grad, feudalna utvrda građena od 14. do 19. stoljeća. Tijekom prošlosti je pripadao brojnim hrvatskim plemićkim obiteljima, a od 1925. je u vlasništvu Grada Varaždina. Svaki kutak ovog iznimno očuvanog i s brigom održavanog Starog grada priča svoj dio bogate i ponosne prošlosti. U njemu je danas smješten Gradski muzej Varaždin, sa šest specijaliziranih odjela, u kojem je prikazana povijest i razvoj varaždinskog kraja. Posebno su vrijedne zbirke s predmetima iz ostavštine dvaju proslavljenih Varaždinaca, političara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog i jezikoslovca Vatroslava Jagića.

Šetnja prekrasnom baroknom jezgrom, već smo rekli, šetnja je kroz povijest i gotovo svaka zgrada ima neku priču i arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Na palači Drašković zamijetit ćete zlatni grb te plemićke obitelji, a zanimljivo je da je u njoj prije 250 godina zasjedao i Hrvatski Sabor! Nešto dalje u oči će vam upasti palača Oršić, sagrađena u ranoklasicističkom stilu. Iz ulice u ulicu, nekoliko koraka jedna od druge, nalaze se palače Patačić, Erdödy, Keglević, Tommasi… Plemićke su obitelji jako voljele Varaždin i nakon što on više nije bio glavni grad zadržale su u njemu svoje ljetnikovce u koje su rado dolazili.

2

GRADSKA VIJEĆNICA

Glavnim gradskim Trgom kralja Tomislava dominira Gradska vijećnica, jedna od najstarijih u Europi. Sjedište gradske vlasti ovdje je smještena od 1523. godine, tijekom stoljeća je zgrada mijenjala izgled, a današnji, s prepoznatljivim tornjem na sredini, dobila je 1791., nakon što je stara vijećnica izgorjela u požaru. Uz najavu, vijećnicu možete razgledati i iznutra – u salonu se nalazi U Salonu Gradske vijećnice nalazi se Memorijalna zbirka Miljenka Stančića.

Vodič kroz Split
3

ZGRADA HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA

Zgrada hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu sagrađena je 1873. godine u historicističkom stilu, a i danas plijeni pažnju svojim impresivnim izgledom. Projekt zgrade djelo je najpoznatijeg srednjoeuropskog graditelja kazališta, bečkog arhitekta Hermanna Helmera, koji je tijekom gradnje posjećivao Varaždin. U njemu pronašao ljubav i na kraju postao varaždinski zet. Predstave, koncerti, operne i baletne večeri… HNK je danas važan dio kulturnog života u Varaždinu.

4

VARAŽDINSKO GROBLJE

Možda vam se čini neobično turistički obilaziti groblja – no kad se o Varaždinu radi, napravite iznimku. Varaždinsko groblje izvanredan je primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Otvoreno je 1773., a današnji prekrasni izgled duguje Hermanu Halleru koji je 1905. započeo uređenje posadivši oko 7000 čempresa, javora, jasena, bukve…

5

OTKRIJTE GRAD VOŽNJOM NA DVA KOTAČA

Varaždin je uistinu grad bicikala. Omiljeno su prijevozno sredstvo Varaždinaca koji ih voze doslovno cijele godine, pa čak i usred zime. Ne zna se točan broj bicikala u gradu, ali procjenjuje se da ih je oko 22.000. Grad je dobro pokriven biciklističkim stazama i infrastrukturom, a ako se želite osjećati poput lokalca krenite u obilazak znamenitosti upravo ovim prijevoznim sredstvom!

Vodič kroz Šibenik
6

VARAŽDINSKA GARDA

Od svibnja do listopada ispred Gradske vijećnice svake subote možete vidjeti smjenu straže – varaždinske građanske garde, poznate i kao Purgari. Varaždinska građanska garda je svoj prvi poznati Statut dobila 1750. godine od austrijske carice Marije Terezije.

I danas je velika čast biti pripadnikom garde. Članom može postati samo rođeni Varaždinac koji se, stoji u Statutu, „može podičiti čašću i neporočnošću“. U svojim plavim grenadirskim odorama i visokim šubarama ti su stasiti Purgari dio mnogih svjetovnih i crkvenih događanja u Varaždinu.

7

TRADICIONALNA KUHINJA: GDJE DOBRO JESTI U VARAŽDINU?

Tradicionalna varaždinska kuhinja nastala je pod utjecajem Austrije i Mađarske, a za ovaj je kraj karakteristično hedonističko uživanje u hrani i vinu. Ipak su se ovdje stoljećima gostili plemići iz cijele Austro-Ugarske! U varaždinskim restoranima obavezno treba kušati varaždinske mlince, slavni varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače…

Vodič kroz Zagreb

U gradu autohtone okuse potražite u restoranima Angelus, Verglec, Kneginečka hiža, ili nek vas potraga za autohtonim okusima odvede u bogatu varaždinsku okolicu. U Varaždinskim toplicama nalazi se jedan od najbolji restorana u ovom kraju – Bernarda, koji u tradicionalnom dijelu poslužuje vrhunske specijalitete, a u odvojenom lokalu peku, po mnogima, najbolju pizzu ovog kraja.

8

KULTNE GRADSKE KAVANE I SLASTIČARNE

I desert na kraju – a to je desert. Kako Varaždin cijeli pomalo nalikuje na austrijsku metropolu, pa ga često i nazivaju malim Bečom, tako su njegov prepoznatljiv znak, među ostalim, kavane i slastičarnice. Od tradicionalnih kolača, pita i štrudli do modernih deserata koje možete probati uz kavu u lijepo uređenim interijerima u centru grada, u varaždinskim ćete kavanama na trenutak pomisliti da ste zaista u Beču!

PODIJELI: