Kolijevka civilizacija, grad na dva kontinenta, spoj Istoka i Zapada: 10 razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Istanbul

Kolijevka civilizacija, grad na dva kontinenta, spoj Istoka i Zapada: 10 razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Istanbul
piše Putni Kofer

Najveći europski grad i jedna od kolijevki civilizacije, Istanbul poput moćnog magneta privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. Grad je to u kojem se susreću Istok i Zapad, dva kontinenta, mnogi kažu da je proturječan sam sebi, živ, bučan, šarolik i kaotičan u isto vrijeme. Nekadašnja prijestolnica triju velikih carstava – rimskog, bizantskog i otomanskog – danas je na svakoj listi putničkih želja, specifičan po svom orijentalnom ambijentu koji se stapa s modernom arhitekturom te dobrim duhom uvijek vedrih stanovnika. Evo što sve morate posjetiti i doživjeti u Istanbulu, čarobnoj turskoj metropoli gdje se stvaraju najljepše uspomene!

Samo tri osobe na svijetu mogu putovati bez putovnice! Jedna od njih u toj privilegiji uživa tek posljednje dvije godine

ŠETNJU ZAPOČNITE OD PREKRASNE AJA SOFIJE, JEDNE OD NAJLJEPŠIH GRAĐEVINA NA SVIJETU

Ako prvi put putujete i pitate se što posjetiti u Istanbulu, predlažemo da šetnju započnete od jedne od najljepših građevina na svijetu, nekadašnja najveća pravoslavna crkve Aja Sofije koja je sagrađena 532. godine. Kasnije je služila kao džamija, a 1935. je pretvorena u muzej. Još uvijek je jedna od najvažnijih točaka za muslimanske i pravoslavne vjernike koji joj se iz godine u godinu vraćaju.

Njezine zidove i krov krase nevjerojatni mozaici, a poseban dodatak u obliku anđela sa šest krila cijelom dojmu daje čarobnu notu. Osim navedenih ljepota, tamo možete vidjeti vikinške rune, stup želja, grobnice osmanskih sultana i posljednje počivalište kraljice Sofije.

AHMEDIJA – JEDNA OD PLAVIH DŽAMIJA U ISTANBULU KOJA JE SAGRAĐENA VEĆ U 17. STOLJEĆU

Ahmedija je palača sultana Ahmeda, a poznata je i kao Plava džamija zbog 20.000 plavih pločica koje ukrašavaju njezin interijer. Gradnja ovog zdanja započela je 1609. godine, za vrijeme vladavine spomenutog sultana. Kao većina ostalih istanbulskih ljepotica, Ahmedija sadrži grobnicu svog osnivača, medresu i velebno predvorje. Oko nje se nalaze brojne kupole i stubovi koji vode ka najvećoj kupoli u središtu, a okružuje ju čak 6 minareta. Osim što se tisuće posjetitelja i turista dolaze diviti pogledu na ovo arhitektonsko čudo, plava džamija predstavlja sveto mjesto za vjernike.

OBELISK TEODOZIJA – JEDNA OD NAJSTARIJIH GRADSKIH ZNAMENITOSTI

U neposrednoj blizini Plave džamije nalazi se Carigradski hipodrom, a na njemu drevni egipatski obelisk, 25 metara visok i jedan od najstarijih gradskih povijesnih spomenika. Podigao ga je Teodozije 390. godine, a obelisk je godinama putovao po starome svijetu sve dok nije stigao do Turske.

Izuzetno je dobro očuvan, čemu svjedoče jasno urezani hijeroglifi i ostali motivi koji opisuju pobjedu njegovog kreatora, Tutmozisa III., u bitki na Eufratu. Na trgu gdje se nalazi, danas se svakodnevno okupljaju umjetnici, ulični izvođači, glazbenici i turisti…

TOPKAPI SARAJ – NAJLJEPŠI PRIMJER PALAČE IZ OSMANSKOG DOBA

Topkapi Saraj je palača u Istanbulu koje je više od četiri stoljeća služila kao glavna rezidencija osmanskih sultana. Tada je bila mjesto održavanja brojnih povijesnih događaja i kraljevskih zabava. Danas je muzej u kojem se nalazi vrijedna kolekcija umjetnina i kulturnih spomenika. Upravo je zbog vrijednosti koje skriva smještena na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi i to kao najljepši primjer palače iz osmanskog doba. Zanimljivo je da se uz njezinu povijest veže ljubavna priča između Sulejmana Veličanstvenog i njegove crvenokose ljepotice Hürrem.

CISTERNA BAZILIKE: URONITE U PODZEMNI SVIJET ISTANBULA

U blizini Hagia Sophie nalazi se Cisterna Bazilike, poznata kao Potopljena palača. Ulaskom u nju uronite ćete u podzemni svijet Istanbula, prolazeći kroz uske i vijugave puteljke. Predivna unutrašnjost i visoki stropovi oduzet će vam dah, posebice kada oko sebe ugledate više od 300 stupova.  Možebitno najintrigantniji dio koji svima okupira pažnju su dvije Meduzine glave koje pričaju brojne mitove iz prošlosti. Kada prošećete ovim arhitektonskim prostranstvima svakako stanite pored bazena želja u kojem bezbrižno plivaju ribe.

DJEVOJČIN TORANJ: UŽIVAJTE U IMPRESIVNOM POGLEDU NA ZALAZAK SUNCA

Kiz Kulesi, odnosno Djevojčin toranj prekrasno je zdanje koje nadgleda more i obale Uskudara, na samom ulazu na Bospor. Poznat i kao Leandros, Djevojčin toranj je jedan od najpoznatijih znamenitosti Istanbula. Nekoć promatračnica, danas je pretvorena u turističku atrakciju gdje možete uživati u pogledu sjedeći u kafiću tijekom dana ili pak u restoranu kada zađe Sunce. Osim toga, ovdje se često organiziraju privatne zabave i raznolika društvena događanja, vjenčanja, susreti i poslovni sastanci.

GRAND BAZAAR JE JEDNA OD ONIH TRŽNICA NA KOJU LJUDI DOLAZE KUPOVATI, ALI ZADRŽAVAJU SE ZBOG DOBRE HRANE

Veliki bazar je mnogo toga, ali što god vam o njemu rekli neće biti dovoljno dok se sami ne zaputite i iskusite čari turskog trgovanja. To je jedna od najstarijih tržnica u gradu, ali i u cijelome svijetu. Više od 60 uličica odvesti će vas u prošlost te u više od 5000 dućana, kupalište, džamiju, kafiće i restorane.

Tamo zaista možete vidjeti i kupiti sve što vam srce poželi, od domaćih proizvoda, namještaja, antikviteta, nakita, pa sve do ukrasa, suvenira, tekstila i tepiha. Grand Bazaar je zaista nevjerojatno mjesto puno života, mirisa, okusa i zvukova te godišnje privlači skoro 400 000 posjetitelja.

TRŽNICA ZAČINA MISIR ÇARSISI

Nevjerojatno šarenilo boja i bogatstvo mirisa čine pravi doživljaj na Tržnici začina Misir Çarsisi. Sudeći prema mještanima i zadovoljnim turistima, ovo je mjesto gdje ćete pronaći najbolje aromatične dodatke za sva jela, ali i turske delicije lokum, sušeno voće, orašaste plodove i bilje. Zanimljiva je priča koja objašnjava nastanak tržnice, a ona kaže da su sredstva za njezinu izgradnju zapravo došla od osmanske vlade koja je obožavala egipatske proizvode. Upravo je zato dobila ime Misir Çarsisi što na turskom znači Egipatska tržnica.

Ovo je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Istanbulu te se u svako doba dana napuni posjetiteljima koji ovdje dolaze čak i s brodova, u pauzi od krstarenja. Zato se preporučuje dolazak između 11 ujutro i 4 popodne, ali kad god se tamo zaputili, vjerujemo da vam gužva neće smetati jer ipak je to čar pravog bazara.

PALAČA DOLMABAHCE – NEKADAŠNJA SLUŽBENA REZIDENCIJA TURSKIH SULTANA

Simbol doba Osmanskog Carstva, palača Dolmabahce izgrađena je u 19. stoljeću, u modernom europskom stilu. Najveća je to palača u cijeloj Turskoj, a sastoji se od čak 285 soba, 46 dvorana, kupelji i neizostavnog harema. Po nalogu sultana Abdülmecida, građena je između 1842. do 1853. godine, a on je ovdje preselio svoj dvor iz već spomenute palače Topkapi, budući da je tu mogao uživati u većoj udobnosti i raskoši, baš kako i priliči jednom vladaru.

Štoviše, ovo je bila službena rezidencija turskih sultana od datuma izgradnje pa sve do 1922. godine, kada je uspostavljen novi oblik vladavine s prvim predsjednikom moderne Turske, Atatürkom. On je ovdje umro 10. studenog 1938. godine u 9:05 sati ujutro te od tada na ovaj datum horde hodočasnika ovdje dolaze odati mu počast.

GALATA TOWER: UNESCO-VA ZAŠTIĆENA ATRAKCIJA

Srednjovjekovni Toranj Galata jedan je od najstarijih u Istanbulu, a nalazi se u istoimenoj četvrti. Legenda koja ga okružuje kaže da je u 17. stoljeću avijatičar Hezarfen Ahmet Celebi ovdje započeo svoj let preko Bospora koristeći umjetna krila. Turisti se mogu popeti na promatračnicu visoku 51 metar i uživati u spektakularnom pogledu te zamišljati kako je izgledao taj povijesni let. Toranj je zaista nevjerojatno mjesto u Istanbulu koje je zbog svoje povijesti i iznimne ljepote uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine 2013. godine.

Korisni savjeti za putovanje u Istanbul

Čim zakoračite na istanbulsko tlo, dočekat će vas kaotična, ali vesela atmosfera, a pristupačni mještani će vam zaželjeti dobrodošlicu! O životu u Istanbulu, skrivenim mjestima, kako od aerodroma do centra grada, o javnom prijevozu, gastronomiji, restoranima, smještaju, najboljem shoppingu i noćnom životu saznajte u našem vodiču: Istanbul: sve što trebate znati prije prvog putovanja.

PODIJELI ČLANAK