
PREDIVNA JE!

Štrukli su jedno od rijetkih jela koja se mogu smatrati uistinu izvorno hrvatskim. Cijela je hrvatska kuhinja nastala pod utjecajima Austrije, Italije, Turske i drugih zemalja pa je s vremenom svemu dodavala svoj osobni pečat i jedinstvenost. Ovaj način pripreme tijesta sa sirom, međutim, nije zabilježen niti na jednom drugom mjestu. Priprema pravih štrukli s razlogom se smatra umijećem, koje je čak i upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. U nastavku saznajte recept za zagorske štrukle i sve tajne jela zbog kojeg često vikende provodimo na sjeveru Lijepe naše!
Omiljeno tradicionalno jelo sa sjevera Hrvatske, koje se najviše priprema u Zagorskoj i Varaždinskoj županiji, vole gotovo svi i njihova je slava davno prerasla granice područja na kojem su nastale. Meko tijesto i ukusni svježi sir jednostavna su, a opet tako pogođena kombinacija koja osvaja na prvu.
View this post on Instagram
Štrukli mogu biti restoranski specijalitet, zalogaj koji se jede s nogu, delicija koju kod kuće spremamo najmilijima. Mogu biti predjelo, samostalni obrok, juha ili desert. U svestranim štruklama samo se od jednog pravila ne odstupa: namirnice, prvenstveno sir, moraju biti vrhunske i svježe.
Najjednostavnije bi ih bilo opisati kao specifičnu, domaću verziju štrudle, a kao i mnoga tradicionalna jela nastale su iz neimaštine. Vrijedne su domaćice od jeftinih i lako dostupnih namirnica poput brašna, vode i sira od vlastitih krava stvorile delikatesu kojoj se danas svi dive.
Štrukli mogu biti slatki ili slani, mogu se kuhati ili peći, a svaki kraj ima neku svoju inačicu i način pripreme. No osnova je ista. Tijesto se tanko razvlači, a radi se od brašna, soli i mlake vode s malo ulja. Nakon što malo odmori, razvlači se preko stola, najčešće na tankom bijelom stolnjaku. Naravno, stolnjak ne mora biti ni bijeli, ni tanak, ali tako se tradicionalno radilo. Ovaj dio pripreme zahtijeva vještinu i umijeće te rijetko kome uspije od prve. Ali kad ga jednom svladate, ovo tijesto možete koristiti za bezbroj inačica štrudli i štrukli s različitim nadjevima i više nikad nećete posegnuti za gotovim kupovnim korama.
Nakon što je tijesto razvaljano, nadijeva se kombinacijom svježeg kravljeg sira, soli, jaja i vrhnja, nakon čega se zamotava pomoću stolnjaka na kojem smo ga razvukli. Dugačku “štrudlu” koju tako dobijemo razdijelimo na jastučiće željene veličine. Ovo se tradicionalno radi rubom tanjura, no možete koristiti i nož. Sad ste dobili štrukle i dalje ih pripremate po želji!
Ako se kuhaju u vodi, najbolje ih je poslužiti prelivene krušnim mrvicama preprženima na masti, a ako ih pečemo posložit ćemo ih u odabrani lim, preliti vrhnjem i otopljenim maslacem pa zapeći dok ne budu rumene i sočne. Kad se rade slatke štrukle, postupak je isti, samo se u nadjev i tijesto dodaje i šećer. S osnovnim se receptom dozvoljeno poigravati, pa neki u sir dodaju ribanu buču kad joj je sezona, restorani rado kao desert poslužuju štrukle s borovnicama, a poznate su i verzije s makom, orasima ili dodatnim, intenzivnijim sirevima…
Fotografije: Domagoj Sever

PREDIVNA JE!

STVARNO JE POSEBAN!

SIMBOL SNAGE I JEDINSTVA

Kultura i Život

SMARAGDNA LJEPOTICA

IZGLEDA GENIJALNO!

Daleka Kolumbija

OMILJENO OKUPLJALIŠTE

Kvizovi

Okusi Tajlanda

juha u centru pažnje

TALIJANSKI KLASIK

BAJKA NA DLANU

U PRIZEMLJU MSU-A

ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE

MEDITERANSKI KLASIK

Razgovor s Josipom Korakom

U SAMOM MUZEJU