Jedno od najpopularnijih svjetskih jela lako možete pripremiti kod kuće, u “domovini” stoji manje od 3 eura i jako je ukusno

Pad thai, nacionalno jelo Tajlanda, ima sve: ono je slatkasto, kiselkasto, gorko, ljuto, slano - i jako ukusno! Na putovanju smo ga redovito jeli, a isprobali smo i kućni recept

Foto: Getty Images

Egzotično, a opet tako ‘domaće’, jelo je to koje automatski mami osmijeh na lice. Jedno je od onih koja su, iako dolaze izdaleka, znana i slavna diljem cijelog svijeta, koja su postala neizostavni dio globalnog gastronomskog krvotoka, primjerice poput sushija. To se jelo zove pad thai, nacionalno je jelo jedne od turistički najpopularnijih država svijeta, kao što i samo ime govori, Tajlanda. Ovo je sve što biste trebali znati o ovom odličnom jelu, a najbolje od svega možete ga, iako spada u sferu ‘egzotike’, vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće!

KINESKA 'OSNOVA' KOJU JE TAJLAND PRILAGODIO SVOM UKUSU

Vrlo zanimljivo, iako je pad thai nacionalno jelo Tajlanda, on svoje korijene, barem što se tiče tjestenine kao njegova glavnog sastojka, vuče iz Kine. Pojednostavljeno: ‘kineskoj’ osnovi dodana je sva plejada začina i prehrambenih pripravka specifičnih za Tajland. A sve se to, preobražaj pad thaija u nacionalno jelo, odvijalo 1930-ih godina. Pad thai poslužio je kao jedno od ‘vezivnih tkiva’ Siama koji 1939. godine postao Tajland. Jelo se prometnulo u jednu od ključnih sastavnica tajlandskog identiteta: bilo je pristupačno ljudima, a ujedno predstavljalo domišljatost i snalažljivost.

JELO KOJE ĆETE PRONAĆI NA SVAKOM TAJLANDSKOM MENIJU

No, što je uopće pad thai? Jelo je to koje ćete pronaći praktički u svakom kutku Tajlanda, u svakom restoranu. Ta neizostavna stavka svakog menija, smatra se i integralnim dijelom tamošnje street food ponude, a vole ga svi, kako domaći, tako i stranci. Razloga za to je mnogo – ukusno je, no i cjenovno vrlo prihvatljivo. Mi smo ga početkom ove godine, na jugu Tajlanda, plaćali najviše 100 bahta, odnosno oko tri eura u restoranima. Bila je to neka ustaljena cijena za pad thai u, primjerice, restorančićima na plaži. U ulicama malo dalje od turističke strke i cijene su dodatno padale…

IZDAŠNE PORCIJE S MILIJUN LICA

Jelo je to nakon kojeg, unatoč njegovoj skromnoj cijeni, nećete ostati gladni! Porcije su obično izdašne, a baza su jela rižini rezanci. Ima u njemu i povrća, tofua, jaja, piletine, kozica odnosno škampa… Jelo je to koje može imati milijun lica, i okusa: u pad thaiju miješa se sve, i slatko, i kiselo i slano i gorko i ljuto! Svaki će pad thai, kako budete isprobavali njegove inačice u tamošnjim restoranima, biti mali ‘svijet za sebe’, različit u detaljima…

POSLUŽUJE SE UZ USITNJENI KIKIRIKI, ČILI I LIMETU

No, osnova će, što se tiče sastojaka, biti manje više ista. Najbitniji dio pad thaija svakako su rižini rezanci. Od začina vrlo važnu ulogu igra tamarind (najegzotičniji sastojak u jelu s kiselkastom notom), zatim fish sauce odnosno riblji umak te palmin šećer. Praktički u svim pad thaijima koje smo probali bilo je i jaja, tofua, mladog luka i sojinih klica. Jelo je uvijek bilo posluženo uz usitnjeni kikiriki, čili i krišku limete.

PRŽENO JELO S TAJLANDA MOŽETE PRIPREMITI I DOMA

Pad thai bi u biti značilo ‘prženo jelo s Tajlanda’, nerijetko ga nazivaju jednim od najukusnijih jela na svijetu, a dio njegova šarma je to što ga možete pokušati pripremiti kod kuće, čak i ako nemate neke od egzotičnih sastojaka, primjerice tamardina. Na internetu postoji niz recepata s prilagođenim sastojcima, a za jedan od njih odlučili smo se i mi. I jednostavno prepustili pokušaju imitacije!

KUPITE RIŽINE REZANCE I RIBLJI UMAK I OKUŠAJTE SE U IMPROVIZACIJI

Dakle, previše smo zavoljeli pad thai na Tajlandu da ga ne bismo probali spremiti kod kuće. I iako je naša verzija bila različita od originala, definitivno je probudila nostalgiju. Rižine rezance smo potopili u vrućoj vodi na 15 do 20 minuta (ako će biti i dalje pretvrdi, omekšat ćete ih kasnijim dodavanjem vode, kada ih sjedinite s drugim sastojcima). U dubljoj tavi smo na malo ulja omekšali luk, dodali nasjeckanu mrkvu i piletinu, a zatim i mješavinu spravljenu od malo smeđeg šećera, ribljeg umaka i soja sosa, naribanog đumbira, octa i malo kečapa. Ubrzo smo u tavu dodali i tjesteninu te je još malo podlili s vodom. U jelo možete dodati i kockice tofua, ali i jaje (razmućeno i ispečeno te ‘izlomljeno’ na sitnije komadiće).

Pročitajte još