
PROŠIRENJE PONUDE
Od graha i gulaša do sočne mesne štruce i deserata – donosimo recepte koji će Praznik rada pretvoriti u pravi mali gastronomski užitak kod kuće
Sutra je neradan dan, a ako ga planirate provesti u krugu obitelji ili prijatelja kod kuće, jedno pitanje sigurno se nameće: Što kuhati za Praznik rada? Donosimo vam pregršt prijedloga – od dobro poznatih klasika poput mirisnog gulaša i tradicionalnog graha, pa sve do zanimljivih specijaliteta inspiriranih svjetskim kuhinjama. Bez obzira jeste li ljubitelj konkretnih, slanih jela ili više naginjete slatkim delicijama, u našem izboru svatko može pronaći nešto za sebe!
Vinski gulaš jedno je od onih jela koja nikada ne izlaze iz mode. Može se pripremati od različitih vrsta mesa, no najčešće se koristi junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. Praktična ideja je pripremiti veću količinu odjednom i zamrznuti ga u manjim porcijama. Na taj način uvijek ćete imati brz i ukusan ručak pri ruci – sve što preostaje jest skuhati tjesteninu i uživati u bogatom okusu ovog neodoljivog jela.
Ako ste spremni za kulinarsko putovanje na daleku Kubu, ovaj recept idealan je izbor. Kubanska kuhinja poznata je po neobičnim kombinacijama sastojaka koje se na Balkanu rijetko viđaju zajedno. Snažni začini, tropsko voće, korjenasto povrće, riža, crni grah, začinsko bilje i meso spajaju se u jedinstvene okuse koji osvajaju na prvi zalogaj. Kubanska piletina s rižom upravo je jedno od tih jela – bogato aromama, jednostavno za pripremu i idealno za one koji vole istraživati nove kuhinje. Dodatni bonus? Za pripremu vam je potrebna samo jedna dublja tava, što znači manje posuđa za pranje i više vremena za uživanje u egzotičnim okusima.
Piletina je omiljena u svim varijantama – kao paprikaš, u juhi, pohana ili čak pripremljena na kubanski način. No, jedno jelo ostaje neupitni klasik: pečeno pile s krumpirom iz pećnice. Posebno je ukusno kada se pripremi punjeno, a upravo ovaj recept jamči sočnost i bogatstvo okusa. Nadjev je jednostavan za pripremu, a postupak nije nimalo kompliciran. Rezultat? Savršeno pečeno pile kojem nitko neće moći odoljeti.
Sočna mesna štruca s jajima jedno je od onih jela koje ćete rado imati na meniju vikendom – a jednom kada ga probate, shvatit ćete i zašto! Ovaj pomalo zaboravljeni klasik oduševljava jednostavnom pripremom i bogatim okusom, a najbolje se slaže uz pire krumpir. Peče se svega sat vremena, što ga čini idealnim izborom za lagani, ali zasitan obrok. Savršeno će se uklopiti u opušteni vikend ritam, ostavljajući vam dovoljno vremena za druženje s obitelji ili izlet u prirodu.
Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, potječe iz Valencije, a najpopularnije prihvaćena priča o nastanku kaže da su sluge na kraljevskim dvorovima sakupljali ostatke hrane, miješali ih i kuhali na otvorenoj vatri. S obzirom na to da je nastala dodavanjem svega, jedno je od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama.
Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno.
Makovnjača je jedna od onih slastica koje u trenu probude sjećanja na bakinu kuhinju, šuškavu kuhinjsku krpu koja pokriva svježe zamiješeno tijesto i miris maka koji se širi kućom dok se peče u pećnici. Njezina bogata, aromatična punjenja i mekano tijesto godinama su nezaobilazan dio blagdanskog stola, ali i običnih dana kad se poželi nešto domaće, toplo i mirisno.
Gotovo da nema osobe koja ne voli kremšnite. Taj preukusan kolač s bogatom kremom od vanilije, složen između dvije tanke kore od lisnatog tijesta, već je generacijama jedan od najomiljenijih deserata na ovim prostorima. Najpoznatije u našoj zemlji svakako su one iz Samobora, čiju originalnu recepturu ljubomorno čuvaju već generacijama. No, mi smo imali sreću! Naime, iz kultne Kavane Livadić u Samoboru, jednog od najpoznatijih odredišta u gradu za sve ljubitelje ove slastice, odlučili su s nama podijeliti svoj najbolji recept za kremšnite.
Malo koji kolač izaziva takve zazubice. Ali i nostalgiju. Ne znamo za vas, no nama je upravo ta ‘čupava’ delicija – slavni, sočni čupavci – bila omiljeni kolač u djetinjstvu za koji je uvijek bilo mjesta u trbuhu, koji se uvijek tražio na blagdanskom ili slavljeničkom stolu. U biti, blagdani ipraznici su bili nezamislivi bez njega. Isto je i danas. A nema veće sreće nego kad naletite na onaj dobar – sočan, ‘težak’ iznutra, bogat kokosom izvana.
Ljubitelji voća gastronomsku godinu često dijele na dva dijela. Prvi, kasno jesenski i zimski period kiselkastog je okusa agruma i kiwija, a simbol onog šarenijeg, slađeg i bogatijeg proljeća prve su jagode na tržnicama i štandovima. Nakon njih kreće ljetno voćno obilje koje miriše na trešnje, breskve, marelice, lubenice… Ali kao da sve počinje baš s tim s crvenim i mirisnim jagodama. Ako tražite jednostavan i ukusan desert u kojem će jagode zablistati u punom sjaju, isprobajte recept za Eton mess, slasticu od jagoda, meringe i šlaga.
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
Kvizovi
samo da je povoljno!
CRNI KRALJEVIĆ ŠOLTE
Arehološka senzacija
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje