Uživajte u pogledu na svijet iz sedla i odjašite u pustolovinu: ove destinacije ljubitelji konja ne smiju propustiti

Jahanje konja u Hrvatskoj
piše Ana Kolarić

Nakon duge zime i hladnog, kišovitog proljeća, mnogi su spremni za pokret. Bez obzira tražite li način da se povežete s prirodom ili se želite baciti na istraživanje novih mjesta, pogled iz sedla uvijek je dobar pogled na svijet. Jahanje je mnogo više od sporta – odlično je za samopouzdanje, ima terapeutski učinak i povezuje nas s prirodom. Konji se s razlogom nazivaju plemenitim životinjama jer osim inteligencije, krase ih privrženost i društvenost. Možemo reći da jahanje nije samo sport ili rekreacija, već sredstvo za poboljšanje zdravlja, kvalitete života te izvrstan lijek za naš um, a vrijeme provedeno u sedlu uvijek pruža osjećaj pustolovine. Stoga, ostavite sav stres doma i odjašite u pustolovinu na neke od najljepših destinacija za jahanje konja u Hrvatskoj.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

BILOGORSKA KONJIČKA STAZA PRVA JE CERTIFICIRANA U HRVATSKOJ

Iako nalikuju bajci, obronci Bilogore vrlo su stvarni: živopisna sela, pašnjaci, ribnjaci i šume dokle god pogled seže. Vinske staze nude vrhunsku kapljicu, a lokalni rustikalni smještaj pruža odmor na kraju dana provedenog u prirodi. Da, Bilogora je sjajna za planinarenje i bicikliranje, ali zašto ju ne istražiti na konju? U bilogorskoj se idili smjestila Bilogorska konjička staza, koja je osim svoje ljepote iznimna i po tom što je prva certificirana konjička staza u Hrvatskoj. Dugačka je čak 90 kilometara i možete ju obići pod vodstvom certificiranih stručnjaka. Ne brinite zbog umora jer staza nudi 24 punkta za odmor na kojima će svatko pronaći po nešto za sebe. Od vidikovaca i vinarija pa sve do lovačke kuće i galerije skulptura.

RANČ RAMARIN NUDI AKTIVAN ODMOR U SRCU SLAVONIJE

Ljubav Slavonije prema konjima svima je znana. O njoj su se pjevale pjesme i raspredale priče, a jedna takva posebna priča je i Ranč Ramarin koji se nalazi u Garčinu, nedaleko od Slavonskog Broda. Ramarin nudi sve – od šetnje s konjima i škole jahanja pa sve do terenskog jahanja za iskusnije jahače. Treneri certificirani u SAD-u poučit će vas kako se sprijateljiti s plemenitim životinjama, a tražite li ultimativni dokaz ljubavi prema njima, onda je to jezero u obliku konja koje ćete pronaći na ranču. Ramarin je idealno mjesto za aktivni odmor tako da osim jahanja možete iznajmiti bicikle ili okušati sreću u rekreativnom pecanju šarana ili amura. Na kraju uzbudljivog dana, ne propustite se počastite s vrhunskim roštiljem te domaćim vinom i rakijom.

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO: POLA STOLJEĆA LJUBAVI PREMA KONJIMA

Osnovana davne 1506. godine, Državna ergela Đakovo svojom dugovječnošću svjedoči tradiciji i ljubavi prema konjima u tom kraju. Njezin su zaštitni znak čarobni lipicanci kojih je trenutno 160. Jedna od najstarijih ergela u Europi djeluje na dvije lokacije – u Pastuharni u centru grada, u kojoj traje obuka konja, i u ergeli Ivandvor izvan grada, u kojoj su smješteni matično stado kobila i ždrebad do treće godine, nakon čega odlaze na obuku u Pastuharnu.

Ivandvor nudi i zatvorenu dvoranu koja je sjajna za početnike u svijetu jahanja. Ako se ipak ne odvažite na jahačke pothvate, možete poći na vidikovac koji nudi pogled na čarobne pašnjake koji izgledaju kao iz bajke. Njega su 1972. godine posjetili engleska kraljica Elizabeta II i pokojni princ Filip prilikom njihova posjeta ergeli. Ne želite ni hodati ni jahati? Uvijek vam preostaje vožnja fijakerom, kao u dobra stara vremena.

ETNO FARMA MIRNOVEC – MJESTO ZA PROMATRAČE I JAHAČE

Smještena nedaleko od Samobora, Etno farma Mirnovec pravi je primjer beskrajne ljubavi. I to ne samo prema konjima, već i one roditeljske. Ono što je počelo kao želja roditelja da svojoj kćerkici osiguraju mjesto za bavljenje omiljenim sportom, danas je predivna farma s konjušnicom, kućicama za odmor, restoranom i tradicionalnom krčmom.

View this post on Instagram

A post shared by Etno farma Mirnovec (@etnofarmamirnovec)

No, ne dozvolite da vas kućice u cvijeću i sunčane livade zavaraju – u Mirnovcu se ozbiljno radi. Konjički klub Mirnovec na glasu je kao jedan od najboljih u regiji. Osim organizacije međunarodnih turnira u preponskom jahanju i škole jahanja, Mirnovec nudi i dječje kampove za buduće jahačke šampione. Čak i ako niste spremni okušati se u jahanju i želite biti samo promatrač, Etno farma Mirnovec odličan je izbor za izlet u prirodu. Prošećite oko tradicionalnih kućica dopremljenih iz Banovine, Turopolja, Korduna, odmorite pod slamnatim krovom terase ili sudjelujte u natjecanjima u starinskim igrama.

RANCH TERRA: OTKRIJTE ČARI PLITVIČKIH DOLINA IZ SEDLA

Udaljen samo 8 kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Ranč Terra jedan je od najljepših i najposebnijih rančeva u okolici. Dom je devet prekrasnih, miroljubivih konja i jednog psa koji ih prati i čuva u njihovim pustolovinama. Idealan je za manje grupe koje žele pobjeći od gradske vreve i družiti se s ovim prekrasnim životinjama, promatrajući ih u prirodnom okruženju. Obilazite li Rastoke, Plitvička jezera ili rijeku Koranu, iskoristite priliku i upotpunite svoj odmor ovim posebnim iskustvom.

View this post on Instagram

A post shared by Ranch Terra (@ranchterra)

SAMY’S RANCH: ZAPLIVAJTE S KOJIMA

Na jugu Istre, na cesti između Ližnjana i Medulina, smjestio se Samy’s ranch. Sa svojom bogatom ponudom quad safarija, paintballa i jahanja, Samy’s je pravi raj za ljubitelje aktivnog odmora. Osim uobičajenih jednodnevnih i višednevnih tura, koje zapravo nisu nimalo uobičajene budući da vas vode kroz prekrasne plaže, maslinike i vinograde, Samy’s nudi mogućnost da zaplivate s ovim nježnim divovima. Jahanje je već posebno iskustvo za sebe, ali plivanje s konjima gotovo se čini nadrealnim.

Važno je napomenuti da sam ranč ne nudi smještaj, tako da ćete se za to morati pobrinuti sami, a ukoliko ne možete odlučiti gdje i kako, ljubazni domaćini rado će vam dati preporuku.

Naslovna fotka: Ranch Terra, Instagram

PODIJELI ČLANAK