Četiri najbolja mjesta za planinarenje u Hrvatskoj: Obucite svoje gojzerice i krenite na planinu

Pogled na more sa Sjevernog Velebita
piše Putni Kofer

Brojna istraživanja bavila su se efektima koje boravak u prirodi ima na ljude. U vremenu u kojem živimo iznimno je važno da si priuštimo trenutke mira, tišine i uživanja u prirodi, a jedno od takvih iskustava zasigurno je planinarenje. Bez obzira na životnu dob ili fizičke sposobnosti, ova aktivnost će učiniti vaš život ugodnijim, zanimljivijim i ljepšim. Mnogi će reći da planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova, već stil života koji čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom, aktivnost koja povezuje generacije i zbližava ljude koji imaju zajedničke interese, a to je boravak i ljubav prema prirodi. U nastavku saznajte sve o četiri najbolja mjesta za planinarenje u Hrvatskoj: Risnjak, Učka, Biokovo i Sjeverni Velebit.

JEDAN OD NAJSLIKOVITIJIH HRVATSKIH VRHOVA

U Gorskom kotaru, na površini od 6350 hektara, nalazi se planina i nacionalni park Risnjak. Za brojne ljubitelje planina, Risnjak je jedan od najslikovitijih hrvatskih vrhova i prava prirodna oaza koja u svako godišnje doba pruža nezaboravne doživljaje. Prekrasni goranski kraj prepun je dubokih ponikva, krških obronaka i zapanjujućih šuma, a sa samog vrha na 1528 metara dobro se vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica i Velebit.

Postoji nekoliko planinarskih staza za istraživanje Risnjaka. Za sve početnike preporučuje se Poučna staza Leska u dužini od 4,2 kilometra, koja je projektirana i izvedena tako da je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe. Za one s nešto većom kondicijom preporučuje se staza Lazac – Schlosserov dom u trajanju oko 1.30h do 2h, a za one najhrabrije tu je Horvatova staza: Crni Lug – Schlosserov dom. Sve o NP Risnjak, kao i stazama možete saznati ovdje.

Umor koji nas odmara: zašto je aktivni odmor sve popularniji i gdje ići (i što raditi) ovog proljeća

U PARKU PRIRODE UČKA NALAZI SE NAJVIŠI VRH ISTARSKOG POLUOTOKA

Mjesto kao stvoreno za opuštanje i rekreaciju u prirodi. Park prirode Učka je smješten uz obalu sjevernog Jadrana te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Najviši vrh je Vojak s kojeg se pruža veličanstveni pogled prema magičnoj Rijeci, Kvarnerskim otocima, Istri i Platku. To je ujedno i najviši vrh istarskog poluotoka. Na vrhu Vojak nalazi se kula koja služi kao vidikovac.

Postoji nekoliko staza koje vode do najvišeg vrha. Najkraća je ona od planinarskog doma Poklon u trajanju od sat vremena, a najduža kreće iza restorana Dorina u Plominu i traje ukupno 9 sati. Sve o dužini staza, trajanju i tehničkim uputama možete pročitati ovdje.

NAJLJEPŠA, NAJDUŽA I NAJVEĆA PLANINE U DALMACIJI

Park prirode Biokovo je najljepša, najduža i najveća planina u Dalmaciji koja se proteže na 196 kvadratnih kilometara. Na visini od 1762 metara smjestio se sv. Jure, najviši vrh Biokova i drugi po visini u Republici Hrvatskoj. S njega se pruža nevjerojatan pogled na biokovsku visoravan i njezine brojne ponikve, cijelu Makarsku rivijeru te dalmatinske otoke Hvar, Brač, Vis, Korčulu i poluotok Pelješac. Za posebno lijepog vremena, nakon što čuvena biokovska bura razbistri obzor, preko mora se ocrtavaju obrisi Apeninskoga gorja u Italiji.

Veslanje na dasci kroz skriveno carstvo prirode Baćinskih jezera zvuči kao sjajna ideja

Ovaj vrh dostupan je planinarima iz više pravaca i niti jedan nije baš lagan. Najstarija planinarska staza za uspon na vrh Sveti Jure, s južne strane vodi iz sela Makar (229 m), preko planinarskog doma Vošac (1422 m) i planinarskog doma pod Svetim Jurom (1594 m), na vrh Sv. Jure. Zbog teškog terena treba se dobro pripremiti i planirati rute te svakako izbjegavati hodanje po velikim vrućinama i lošim vremenskim uvjetima. Uspon do najvišeg vrha planine traje oko 7 sati.

MALO JE JEDAN ŽIVOT ZA VELEBIT

Zbog iznimne ljepote i vrijednosti, još 1978. godine planina Velebit uvrštena je u mrežu svjetskih rezervata biosfere, a Sjeverni Velebit, osnovan 1999. godine, najmlađi je od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Njegovu ljepotu i raskoš najbolje opisuje poznata planinarska uzrečica – „Malo je jedan život za Velebit“, koji spaja sjever i jug Hrvatske. S obzirom na to da je planina Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovom području sukobljavaju se nekoliko različitih tipova klima i ambijenata netaknute prirode.

Na službenim stranicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit nalaze se upute za brojne planinarske staze. Kako bi boravak u parku bio što zanimljiviji, duž nekih postojećih planinarskih staza i stočarskih putova, organizatori su osmislili i postavili poučne table koje će vas upoznati s prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog kraja.

Parenzana – put zdravlja i prijateljstva koji povezuje 33 mjesta i 3 države

PODIJELI: