Rafting kroz jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj

Rafting na Cetini
Foto: https://www.whitewatermag.com/news/
piše Putni Kofer

Rijeke su oduvijek bile zanimljive civilizacijama jer je čovjek od njih dobivao vodu za piće, hranu, energiju, mogućnost transporta, ali i zabave. Kad većina ljudi čuje da se netko bavi raftingom, njihova prva pomisao su divlji brzaci, najčešće zamišljaju opasne rijeke i ekstremni adrenalin, no je li to zaista tako? Prva i najvažnija stvar, prema svojoj kondiciji i iskustvu potrebno je odabrati odgovarajuću rafting stazu, a kako biste se snašli u procjeni težine toka neke rijeke, njima se dodjeljuju klase težine prema brzini strujanja vode, turbulenciji, postojanju stijena na putu i slično.

Rafting je prema svojoj težini podijeljen na šest razina, a prve tri razine smatraju se u potpunosti bezopasnim i sigurnim, a preostale tri razine koriste samo iskusniji rafteri. Rijeka Cetina na ljestvici od 1 do 6 klasificirana je od 1 do 3, što znači da je težina brzaca jednostavna do srednja, a prema iskustvima brojnih avanturista, radi se o jednom od najljepših rafting doživljaja u Hrvatskoj. Pa krenimo…

ZAŠTO RAFTING I KAKO SE PRIPREMITI ZA RIJEKU CETINU?

Zašto rafting? Pa zašto ne? Spuštanje gumenim čamcem niz rijeku omogućuje nam da upoznamo sve tajne i ljepote prirode te stvorimo doživljaje koje niti jedna pjesma i niti jedna slika ne može opisati. Zamislite svježu netaknutu prirodu, tajanstvene špilje i nevjerojatne dalmatinske mlinove, kupanje u kristalno zelenoj rijeci, pogled na jedinstvenu floru i faunu, brloge šuma i puno adrenalina. Za sve one koji uživaju u ljepotama prirode, rafting na rijeci Cetini pravi je odabir.

6 dobrih razloga da isprobate... Jedrenje!

Za rafting na Cetini nije vam potrebna fizička priprema ni prethodno iskustvo jer se po potrebi može prilagoditi svima. U laganom veslanju kroz netaknutu prirodu mogu sudjelovati svi pa i djeca uz pratnju roditelja, ali i starije osobe. Na startu će vam vodiči pripremiti kacigu, veslo i sigurnosni prsluk, a u slučaju hladnog vremena svi sudionici dobivaju neoprenska odjela koja ih štite od hladne vode.

Što se tiče odjeće, možete obući ili samo kupaći kostim ili kratke hlačice i majicu, ovisno o tome što vam je udobnije, a obavezno sa sobom ponesite i suhu odjeću u koju ćete se preodjenuti nakon raftinga. Cijelu stazu dugu 9 km prolazi se za oko 3 sata, a uz rafting vodiča-skipera, pod čijim vodstvom ćete se osjećati sigurno, proći ćete kroz prekrasan kanjon rijeke Cetine.

RAFTING NA CETINI – CIJENA I INFORMACIJE O STAZI

Postoji nekoliko organizatora ture, a cijena po osobi u raftovima kapaciteta šest do osam osoba u prosjeku iznosi oko 230 kuna. U sezoni rafting možete pronaći i do dva puta dnevno, u jutarnjem i u popodnevnom terminu, a van sezone po dogovoru s organizatorima. Cijena uključuje najam gumenog čamca i obavezne opreme, vodiča, riječnu taksu i obavezno osiguranje te transport do starta i nazad. Nakon par sati veslanja kroz netaknutu prirodu cetinskog kanjona, vožnja završava na popularnom izletištu Radmanove mlinice, mjestu koje će vam pružiti jedinstvene gastronomske doživljaje dalmatinske kuhinje.

Ako ste u potrazi za uzbudljivim izletom i istraživanjem divljine omiškog kraja, kanjon rijeke Cetine svakako je odredište koje se ne smije zaobići.

PODIJELI: