NA KRAJNJEM JUGU PLANETE
OKUSI DALMACIJE
Kreće serijal od kojeg rastu zazubice: priču o pravoj, tradicionalnoj marendi, mirisima i okusima Dalmacije gledajte od danas na HRT-u
Slani inćuni, domaći pršut. Grah s kobasicom, bakalar na gregadu. Tripice, punjene paprike, pašticada i mesu u toću. A nekad i samo komad mesa stisnut između dvije „fete“ friškog kruha. Toliko različitih jela, drugačijih namirnica, a jedno zajedničko ime: marenda. Dalmatinska marenda je puno više od običnog obroka. A zašto je to tako možete saznati u odličnoj, živopisnom serijalu koji se od danas, 23. listopada, počinje prikazivati na HTV1, s početkom u 15:20.
POZNATI OKUSI PRIPREMLJENI S PUNO LJUBAVI
Ne postoji propisano mjesto na kojem ju konzumiramo niti tip hrane koju je dozvoljeno zvati marendom. Jelo je to koje je u povijesti hranilo težake, davalo im snagu za naporan rad, a danas je simbol okupljanja oko stola, poznatih mirisa iz kuhinja naših mama i baka i čuvanja starih okusa pripremljenih s ljubavi. Emitiranje serijala “Dalmatinska marenda” nastavak je istoimenog projekta Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije (TZ SDŽ) koja je glavni pokrovitelj.
OSAM EPIZODA I PUTOVANJE KROZ OBALU, ZELEĐE I OTOKE
U osam epizoda serijala gledatelji će imati priliku putovati kroz Split, Kaštela, Jesenice, Makarsku, Brač, Hvar, Imotsku krajinu i Sinj te otkriti specijalitete karakteristične za svako od ovih mjesta. Filozofija marende i dalmatinskih gastronomskih običaja prikazana je kroz živopisne likove, dugogodišnje ugostitelje i cijenjene kuhare, koji su nastojali što vjerodostonije objasniti pravo značenje marende, točnije približiti gledateljima da se marenda u Dalmaciji ne odnosi isključivo na obrok, već da simbolizira opušteni dalmatinski način života, uživanje u hrani, druženje s prijateljima i obitelji.
SLAVI SE I VAŽNOST LOKALNIH NAMIRNICA DALMATINSKOG PODNEBLJA
Posebna pažnja u serijalu usmjerena je i na marendaška “jela na žlicu” koja su tijekom stoljeća othranila brojne dalmatinske obitelji, poput tripica, gregade, pašticade, tingula i slično. Uz sama jela, naglašava se i važnost lokalnih namirnica s ovoga podneblja koja jelima daju autentičnost i prepoznatljivost. Prva epizoda serijala, koja se emitira sutra, prikazuje marendu u Starom Gradu na Hvaru, dok će se preostale epizode prikazivati u narednim danima – 24., 25., 29., 30. i 31. listopada u istom terminu, s početkom u 15.20 sati.
PROMOCIJA PROJEKTA DILJEM EUROPE I EDUKACIJE ZA UGOSTITELJE
Projekt “Dalmatinske marende” TZ SDŽ pokrenula je prije dvije godine s ciljem oživljavanja izvorne dalmatinske kuhinje i običaja koji se vežu uz tradicionalnu dalmatinsku marendu. Jedan od ključnih koraka pri tome bio je uspostavljanje suradnje s ugostiteljskim objektima i OPG-ovima, čime se nastoji vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu kako bi svi posjetitelji mogli uživati u autentičnoj gastronomskoj ponudi.
Projekt je promoviran na sajmu FESPO u Zürichu te na posebnim prezentacijama u Münchenu, Essenu, Sarajevu i Pragu, a uskoro će biti objavljena i kuharica Dalmatinske marende s tradicionalnim recepturama. Također, pokrenut je ciklus edukacija za ugostitelje i sve dionike turizma, fokusiran na pripremu jela, posluživanje hrane i održive prakse, a do sada je više od 200 ugostitelja uspješno završilo edukaciju.