Grad u kojem jednako uživaju turisti i njegovi stanovnici: najisplativija europska destinacija upravo je proglašena i prijestolnicom inovativnosti

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Portugalska prijestolnica, Lisabon, prije nekoliko se dana okitio laskavom titulom Europske prijestolnice inovacija za 2023. Ovaj šarmantni grad u prvoj je polovici godine pak proglašen najisplativijom europskom metropolom. Lisabon tako godinu završava s dva cijenjena priznanja koja će učvrstiti njegovu poziciju omiljene turističke destinacije, ali i ugodnog mjesta za život stanovnika. Nagradu za inovativnost dobio je uz obrazloženje da “pionirski pristupa preoblikovanju urbanog okoliša i vješto se suočava s demografskim i gospodarskim izazovima, imajući na umu najbolje interese svojih stanovnika”. Evo zašto je Lisabon grad u kojem jednako uživaju i njegovi stanovnici, kao i brojni turisti koji ga posjećuju!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

UZ PRIZNANJE LISABONU JE PRIPALA I NOVČANA NAGRADA OD MILIJUN EURA

Nagradu Europska prijestolnica inovacija dodjeljuje Europska komisija, a prošle je godine pobjednik bio Marseille. Osim Lisabona, ove je godine nagrađen i švedski grad Linköping, koji je ponio titulu Europski inovativni grad u usponu. Lisabon je osvojio priznanje, i milijun eura nagrade, zahvaljujući projektu Tvornica jednoroga, piše portal The Mayor.

U samo dvije godine taj je hub uspio privući 54 nova tehnološka centra iz 23 zemlje, otvoreno je 10.000 radnih mjesta te je pokrenuto 13 inkubacijskih i akceleracijskih programa. Broj start-upova se utrostručio, a grad se pozicionirao kao digitalno središte. Ta podrška poduzetnicima i inovatorima osjetila se na kvaliteti života stanovnika i većem broju kvalitetnih radnih mjesta u gradu.

U LISABONU JE NAJPOVOLJNIJI SMJEŠTAJ, RESTORANI I ULAZ U ATRAKCIJE

Iako se turisti osjećaju ugodnije u gradovima u kojima su njihovi stanovnici zadovoljni, važnije im je možda ipak drugo priznanje koje je pripalo Lisabonu. Već 16 godina zaredom britanski The Post Office radi listu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za novac i glavni grad Portugala našao se u samom vrhu.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

Tim Postofficea izračunava i uspoređuje prosječnu cijenu vikend boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvjezdice. Pridodaju tome i cijenu neke top turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza te hrane i pića. Lisabon bilježi manju stopu inflacije od ostalih odredišta, te će turisti na smještaj, prehranu i razgledavanje atrakcija u njemu potrošiti manje nego na drugim europskim lokacijama.

GRAD NA SEDAM BREŽULJAKA OSVAJA SVAKOG TKO GA POSJETI

Nisu samo prihvatljive cijene ono zbog čega se isplati posjetiti ovaj prekrasan i živahan grad. Lisabon je grad na sedam brežuljaka koji je povijesno imao veliki značaj u otkrivanju svijeta, zbog čega je nevjerojatno bogat kulturom i poviješću. Uništen je u potresu 1755. godine, nakon čega je potpuno obnovljen i ubrzo je postao jedan od najljepših europskih gradova. Tome svjedoče brojni muzeji, prekrasne palače prekrivene prepoznatljivim keramičkim pločicama, romantične uličice, spomenici, crkve…

Simbol grada su strme ulice i živopisne stare četvrti Alfama, Graça, Belem i Mouraria. Prekrasni panoramski pogledi pružaju se s brojnih vidikovaca, a najljepši je pogled sa zidina poznate utvrde Castelo de São Jorge. Ona je smještena na najvišem gradskom brežuljku u četvrti Alfama.

Neizostavna atrakcija Lisabona je vožnja legendarnim žutim tramvajem broj 28. On povezuje neke od najzanimljivijih povijesnih četvrti, Bairro Alto, Alfama i Graça, te i vodi do nekih od najvažnijih znamenitosti.  Prekrasan toranj Belem, povijesno dizalo Elevador de santa Justa, veličanstveni kip Krista, Cristo Rei, gradska katedrala, slikoviti glavni trg Praça do Comércio… Znamenitosti Lisabona mogle bi se obilaziti danima, no ono što osvaja turiste je njegov šarm, opuštenost i fantastična svježa hrana i vino.

PODIJELI ČLANAK