Duboko ispod površine mora otkriven je kameni zid dug više od kilometra! Znanstvenici su zbunjeni, sigurni su samo u to da on nije djelo prirode

Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

U jednoj od redovnih ekspedicija Baltičkim morem, istraživači i studenti s njemačkog Sveučilišta Kiel ugledali su nešto neobično. Pod morem, ispod njihovog broda, protezala se iznenađujuće pravilna građevina, nalik dugačkom zidu. Sastavljen od složenog kamenja, izgledao je kao da ne pripada u podmorski svijet, a odmah se nametnulo pitanje – je li on djelo prirode ili čovjeka? Sada su objavljeni prvi rezultati analiza i istraživanja i čini se da će neobična podmorska građevina potpuno promijeniti sve što trenutno znamo o životu ljudi prije 11 tisuća godina.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

ZID SE NALAZI 21 METAR ISPOD POVRŠINE MORA, A DUG JE VIŠE OD KILOMETRA

Megastruktura je smještena otprilike 21 metar ispod površine mora, a nalazi se nedaleko od njemačkog obalnog grada Rerik, od kojeg je udaljena nešto manje od 10 kilometara. Prvi je put uočena 2021. godine, a prije dva dana je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences objavljena studija koja detaljno opisuje otkrivenu strukturu. CNN piše kako bi ovaj zid mogao predstavljati jednu od najstarijih poznatih lovačkih građevina iz kamenog doba. Ona bi, predviđa se, mogla bi promijeniti ono što se zna o tome kako su lovci-sakupljači živjeli prije otprilike 11.000 godina.

ŠTO JE BILA OVA STRUKTURA I KAKO SE NAŠLA POD MOREM?

Zid je sastavljen od 1670 kamena i proteže se na više od kilometra. Kamenje je savršeno poravnato, zbog čega se odmah učinilo malo vjerojatnim da je struktura prirodni fenomen. A ako su ju napravili ljudi, to tek otvara niz novih pitanja. Što je struktura bila i kako se našla na dnu mora? Istraživači su o svom pronalasku obavijestili Ured za kulturu i zaštitu spomenika i započela je istraga. Za proučavanje lokacije korišteni su ronilački timovi i autonomno podvodno vozilo.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

STAR JE VIŠE OD 10.000 GODINA, A VJEROJATNO SU GA IZGRADILE ZAJEDNICE LOVACA NA SOBOVE

Istraživački tim utvrdio je da su zid vjerojatno izgradile zajednica lovaca na sobove prije više od 10.000 godina. Pokazalo se da nije izgledno da je zid prirodnog podrijetla, kao ni da je nastao u moderno doba. Raspored i kombinacija malih i većih kamenčića s pokojim gromadama ukazuju da metodično građen, prenosi CNN riječi autora studije s Instituta za istraživanje Baltičkog mora. Pretpostavlja se da je izgrađen uz obalu jezera ili močvare, a da ga je s vremenom prekrila voda. Kako bi odredili približnu starost, znanstvenici su morali analizirati kako se regija razvijala, prikupili su uzorke sedimenta, izradili 3D model i vizualno rekonstruirali krajolik gdje je izvorno izgrađen.

RAZINA MORA JE PORASLA I PREKRILA GRAĐEVINU

U vrijeme gradnje je na tom području kamenja i stijena, od kojih je prikupljen materijal za zid, bilo u izobilju. Razina mora značajno je porasla nakon završetka posljednjeg ledenog doba, prije otprilike 8500 godina. To je, vjerojatno, dovelo do potapanja zida i velike promjene cijelog krajolika. No prije toga, stvari su izgledale drugačije. Jedan od glavnih izvora hrane ljudima na sjeveru Europe bili su sobovi, koji su sezonski migrirali.  Zid se vjerojatno koristio za usmjeravanje sobova u usko grlo između susjedne obale jezera i zida, ili čak u jezero.

Tamo su ih lovci iz kamenog doba mogli lakše ubiti svojim oružjem, navodi se u studiji, a prenosi CNN. Lovci-sakupljači koristili su se kopljima, lukovima i strijelama kako bi uhvatili svoj plijen, a ovo otkriće baca novo svjetlo na njihov način života. Izgradnja masivne stalne strukture poput zida, naime, implicira da su ove regionalne skupine možda bile više usredotočene na lokaciju i teritorij nego što se prije vjerovalo.

PODIJELI ČLANAK