Ova je namirnica zdrava, povoljna i nevjerojatno ukusna, a tako ju rijetko jedemo. Na istoku Hrvatske to se napokon mijenja, kušajte ju i vi!

Foto: Mario Đurkić / Horizont Solutions
piše Putni Kofer

Mirisni fiš, slasni šaran na rašljama, meki smuđ orly, riblji perkelt… Već i samo nabrajanje jela od riječne ribe, po kojima su Slavonija i Baranja poznati, svakom će gurmanu probuditi apetit. Njihovi fantastični okusi, pomno odabrani začini i inovativne kombinacije oduševljavaju svakoga tko ih proba. No ipak, jedemo ih vrlo rijetko. Hrvati, poznato je, konzumiraju jako malo ribe, a riječna riba još se rjeđe nađe na našim jelovnicima. Na istoku Hrvatske, u šarmantnom gradu na Dravi, odlučni su da se to promijeni. U Osijeku se ovih dana održava manifestacija Osijek Gourmet – Tjedan riječne ribe, čiji je cilj široj publici približiti izvanredne okuse i mogućnosti koje pruža riba iz Drave i Dunava, u svom tradicionalnom, ali i modernom, suvremenom ruhu.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

KUŠAJTE AUTENTIČNE I ISKRENE OKUSE OSJEČKOG KRAJA NA DANIMA RIJEČNE RIBE SVE DO 13. STUDENOG

Ako želite osjetiti neiskvarene, autentične i iskrene okuse ovog kraja bogate kulinarske baštine, krenite put Osijeka. Sve do 13. studenog možete kušati jela od riječne ribe koje je za ovu priliku pripremilo devet renomiranih restorana. U Tjednu riječne ribe sudjeluju Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro.

U njima gosti mogu kušati delicije poput perkelta od soma, čipsa od šarana, smuđa na različite načine, razne paštete i druga jela. Dakako, sve uz pratnju vrhunskih vina iz plodnih vinograda Slavonije i Baranje. Kuharima je želja suvremenom gastronomijom gostima ponuditi više od fiš-paprikaša, šarana na rašljama i tradicionalnih jela ovog područja, zato sve više eksperimentiraju s riječnom ribom kako bi stvorili neobična i privlačna jela. Ovo je drugo izdanje vrlo hvaljenog festivala Osijek Gourmet, koji je prošle godine bio posvećen crnoj svinji, a ove je godine fokus stavljen na ribu.

SLASNI SOM KAKO GA VIDI LEGENDARNI STEVO KARAPANDŽA

Da se od riječne ribe mogu napraviti izvanredna, moderna jela pokazali su na masterclassu organiziranom u restoranu Projekt 9, prikladno smještenom na samoj obali Drave, legendarni chef i kuharski sudac Stevo Karapandža i chef i edukator Željko Neven Bremec. Svaki od njih na svom je tanjuru pokazao svestranost i nevjerojatne gastronomske mogućnosti riječne ribe.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Zvijezda Karapandžina tanjura bio je file soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim umakom, a Željko Bremec pripremio je file tolstolobika marinirana u naranči i ružmarinu s trakicama marinirana tolstolobika s đumbirom, umakom od soje i kineskim rezancima. Ovi vrhunski profesionalci pokazali su da se vještom pripremom ova često podcijenjena namirnica može lako približiti i najskeptičnijima.

RIJEČNA RIBA IMA VIŠE OMEGA 3 MASNIH KISELINA OD MORSKE I NIJE ZAGAĐENA MIKROPLASTIKOM

A o statusu riječne ribe, njezinim mogućnostima i popularizaciji pričalo se na panel raspravi na kojoj su sudjelovali vrhunski chefovi, poduzetnici i medijski djelatnici. Ono u čemu su se svi složili je da je oko riječne ribe potrebna veća edukacija publike, za što su događanja poput ovoga idealna prilika. Spomenimo samo zdravstvene benefite. Riječna riba ima više Omega 3 masnih kiselina od morske, uz puno manju kontaminaciju mikroplastikom koja je u morima ogroman problem.

Kao jedan od razloga slabe zastupljenosti navedena je predrasuda ljudi da riječna riba nije ukusna, te nesigurnost oko načina kako se može pripremiti. Tu nastupaju chefovi i medijski djelatnici koji svojim djelovanjem mogu približiti široj javnosti raznovrsne mogućnosti njezine pripreme i brojne zdravstvene benefite. Zaključak je da posla ima, ali da je pred riječnom ribom, kao jednom od zvijezda gastronomije Slavonije i Baranje, svjetla budućnost.

OSIJEK GOURMET IZVANREDAN JE POVOD ZA PUTOVANJE U OSIJEK, GRAD KAO STVOREN ZA OPUŠTENO UŽIVANJE

Neka Osijek Gourmet – Tjedan riječne ribe bude povod za posjet ovom prekrasnom gradu i izlet koji će ispuniti sva vaša osjetila. Najveći slavonski grad ponosi se titulom hrvatskog „eco cityja“, imaju najljepši gradski park, njihov je Advent ponio titulu najboljeg… Osijek uvijek nudi nešto novo, uzbudljivo i nikako ne može dosaditi. Prekrasni gradski parkovi, trgovi i ulice, moćna Tvrđa, elegantna Europska avenija, fenomenalna hrana i vina, nasmijani i srdačni domaćini… Posjetite Osijek, uživajte u specijalitetima od riječne ribe, dozvolite ovom gradu da vas potpuno osvoji i, sigurni smo, uvijek ćete mu se iznova vraćati.

PODIJELI ČLANAK