Što posjetiti u Osijeku: Vodič kroz Osijek

Vodič kroz Osijek

Hej, Lega! Nemojte se iznenaditi ako vas u najvećem gradu istočne Slavonije tako nazove prijatelj, prolaznik ili čak obični neznanac. U Osijeku su svi lege, a ta riječ označava toplinu, prisnost, neku privrženost koja je toliko karakteristična za cijelu Slavoniju. A što bi vam lege preporučili da vidite u njihovu gradu? Ako ih to pitate, sa sjajem u očima, entuzijazmom i ogromnom ljubavlju počet će nabrajati sve zbog čega je njihov grad prekrasan, poseban i jedinstven. Pa krenimo s legama u obilazak ovog bisera istočne Hrvatske!
1

ŠTO POSJETITI U OSIJEKU? UPOZNAJTE GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI I ZAPOČNITE ŠETNJU OD TVRĐE

Priča o Osijeku neizostavno počinje u Tvrđi, najpoznatijem simbolu grada. Dali su je sagraditi Austrijanci 1712. nakon protjerivanja Osmanlija kako bi kao obrambena tvrđava spriječila neku novu invaziju. Gradnja je trajala deset godina, kroz stoljeća se njezina namjena mijenjala, no od dovršetka sve do danas ova je monumentalna građevina ostala centar života u Osijeku.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

Najljepše je što ovim spomenikom nulte kategorije upisanim na listu baštine UNESCO-a možete prošetati, unutar zidina popiti kavu, obići muzej… Unutar tvrđave je smješteno nekoliko fakulteta, gradska uprava, samostan, Muzej Slavonije… U svako doba dana Tvrđa živi i puna je mladosti i studenata, a srećom, i sve većim brojem turista koji otkrivaju ovaj jedinstveni grad.

2

OSJEČKA KONKATEDRALA SVETOG PETRA I PAVLA

Ostat ćemo u centru, kako bismo obišli prekrasnu konkatedralu Svetog Petra i Pavla, izgrađenu 1900. godine zahvaljujući biskupu Josipu Juraju Strossmayeru. U Domovinskom je ratu direktnim projektilima pogođena više od 100 puta, jako je stradala, no s vremenom je vraćen njezin originalni izgled, a postepena obnova traje i danas.

3

KULTURNE ZNAMENITOSTI I MUZEJI GRADA OSIJEKA

Vrijeme je za malo kulture, a toga nam u Osijeku nipošto neće nedostajati. Kazališna tradicija u Osijeku traje još od 1735. godine, a od 1907. Osječani mogu ponosno reći da u njihovom gradu djeluje Hrvatsko narodno kazalište koje i danas ima vrhunski dramski, operni i baletni ansambl.

Šetnja od milijun doživljaja: omiljeno proljetno događanje na istoku Hrvatske spaja vrhunska vina i ljepote prirode, a ove je godine program najbogatiji do sad

Muzej Slavonije, Arheološki muzej, Muzej likovnih umjetnosti, kao i galerije Waldinger, Kazamat i Barutana nezaobilazne su adrese za ljubitelje umjetnosti.

4

JAVNI PRIJEVOZ U OSIJEKU

Kretanje kroz grad zaista je jednostavno. Brojne važne lokacije mogu se obići pješke, a one udaljenije povezuje tramvaj, kao i brojne autobusne linije. Osijek je naime jedini grad u Hrvatskoj, uz Zagreb, koji ima električni tramvaj, no jeste li znali da ga je on dobio prije, još 1884., prvi u cijeloj jugoistočnoj Europi?

Jedna od turističkih atrakcija je vožnja starim tramvajem iz 1926. godine, u kojem ćete čak dobiti repliku stare karte. Gradom prometuju dvije tramvajske linije, 1 i 2, a jednokratna karta za prvu zonu stoji 11 kuna.

5

VOŽNJA KOMPOM

Osim tramvajem, u Osijeku se možete voziti i – kompom. Ne znate što je to? U Osijeku ćete saznati. Na mjestu na kojem je danas, kompa vozi već sto godina, a povezuje dvije strane Drave, desnu i lijevu, „osječku“ i „baranjsku“ i najbrži je način za stići od centra grada do obale Drave na kojoj se nalazi osječki Zoološki vrt. Vožnja traje desetak minuta i potpuno je besplatna. U kasnu jesen i zimu kompa ide na zimski san, i ponovo počinje voziti obično oko 1. svibnja.

6

ZOOLOŠKI VRT U OSIJEKU

Kad smo već kompom došli na lijevu obalu Drave, red je da svratimo u Osječki Zoološki vrt. Riječ je najvećem Zoološkom vrtu u Hrvatskoj, kad govorimo o površini vanjskog prostora na kojem borave životinje. Prostire se na oko 11 hektara, a u njemu je dom pronašlo više od 100 vrsta životinja i više od 1000 jedinki. Udaljen od grada, Zoo je omiljeno odredište obiteljima i školskoj djeci koja dolaze ovamo na izlete iz Slavonije.

7

PROŠETAJTE PROMENADOM

Kad se kompom vratimo na desnu obalu Save, stupit ćemo na dugu šetnicu koja je neizostavno sjecište puteva u Osijeku, mjesto za šetnju i rekreaciju. Riječ je o Promenadi, uređenom šetalištu uz Dravu koje se proteže gotovo duž cijelog grada. Ima nešto meditativno u pogledu na rijeku s jedne strane, grad s druge i pozdravljanje lega koje srećemo putem…

8

NAJPOZNATIJA PLAŽA U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ

Koliko Osječani vole svoju rijeku i žive s njom dokazuje i bezgranična ljubav prema glavnom gradskom kupalištu Copacabani, koju mještani zovu skraćeno – Kopika. Najpoznatija kontinentalna plaža u Hrvatskoj uređena je prije 40 godina, a do nje se dolazi laganom šetnjom 15-ak minuta iz centra. Svakog ljeta s nje stižu fotografije zbog kojih se čini da legama ne fali more: igra se picigin, pokazuju isklesana tijela, piju hladna pića, lovi ljetna boja…

9

NEOBIČNI SEMAFORI

Znate li da Osijek ima jedinstvene „čovječuljke“ na semaforima? Sve je počelo od skulpture Šetač, akademskog kipara Stjepana Gračana, koja je prva ulična skulptura u Hrvatskoj postavljena na današnji Trg slobode 1974. Po uzoru na tu skulpturu, od 2008., Šetač se našao na semaforima umjesto uobičajenih, crvenih i zelenih, „stajača“ i „hodača“.

10

EUROPSKA AVENIJA

Jedna od najljepših ulica u Osijeku, ali i šire, nosi ime Europska avenija i nalazi se nedaleko od samog centra. Posebna je po brojnim veličanstvenim gradskim palačama, od kojih su mnoge i obnovljene, i čine jedan od najljepših secesijskih nizova u Europi.

11

KRATKI IZLET U OKOLICI OSIJEKA: ZAPLOVITE LJEPOTAMA PARKA PRIRODE KOPAČKI RIT

Iako bismo u samom gradu mogli provesti dane i dane, ne možemo propustiti priliku da posjetimo obližnji biser Baranje. Organizirajte izlet u Kopački rit jer ovaj park prirode je jedno od najočuvanijih poplavnih područja u Europi, dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta pa se naziva i europskom Amazonom.

Kopački rit možete obići pješke, biciklom, brodom, a najbolje bi bilo uzeti jedan od vođenih obilazaka tijekom kojeg ćete od stručnih čuvara prirode čuti sve o ovom prirodnom fenomenu. Osnovna ulaznica stoji 10 kuna, a na ulazu možete za dodatni iznos iznajmiti bicikl, kanu, dogovoriti vođenu turu… Evo i još nekoliko ideja za izlete u okolici Osijeka.

12

ŠTO I GDJE JESTI U OSIJEKU?

Što jesti u Osijeku i okolici nakon uzbudljivog i novim iskustvima bogatog dana? Zna se, tradicionalnu slavonsku i baranjsku hranu! Ne propustite čobanac, kulen, fiš, čips od šarana, razne specijalitete od riječne ribe… Najveći broj autohtonih seoskih domaćinstava s vrhunskom hranom nalazi se u Baranji, na putu od Osijeka prema Kopačkom ritu.

U Zmajevcu potražite sad već legendarni restoran Josić, u kojem možete probati i njihova vrhunska vina, udahnite dio slavonske povijesti i tradicije u Baranjskoj kući ili na imanju Ivica i Marica u Karancu, a u Bilju, u samom parku prirode, dobro se jede u Kormoranu. Prepustite se konobarima, pitajte što preporučuju, hrabro naručite specijalitet kuće kojim se ponose – ako ste gurman, nećete požaliti!