
ZA SVAKU POHVALU
U srcu Dugava krije se kultni buffet koji već desetljećima privlači radnike, studente i gurmane. Gužva je svakodnevna, konobari su stara bečka škola, a porcije izdašne!
Za novozagrebački kvart Dugave kažu da je san snova. Prepun je zelenila, zgrade nisu ”naslagane” jedna na drugu pa kad pogledate kroz prozor ili izađete na balkon, ne gledate prvom susjedu u dnevni boravak… Mnogi se u njima ipak prilično teško snalaze jer ih, barem u prometu, podsjećaju na začarani krug iz kojeg nema izlaza, ali i to se savlada s praksom. Sve u svemu, Dugave iz godine u godinu imaju sve više sadržaja. Dosta toga se otvara, nešto se ipak i zatvara, baš kao i u drugim dijelovima naše metropole, ali jedan buffet u ovom dijelu Zagreba s godinama je postao prava pravcata institucija. U pitanju je restoran MAC, nadaleko poznat po svojoj svakodnevnoj i prilično širokoj ponudi kultnih gableca po povoljnim cijenama, a tu su i različita jela s roštilja uz koja nitko neće ostati gladan.
Ovaj kultni buffet nalazi se u Ulici sv. Mateja 91, tik do zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić. Preko puta su mu autobusna stanica linije 109, koja Dugave povezuje s Črnomercem, pekarna Sveti Matej, mali kvartovski dućan, slastičarnica, a blizu su i igralište Nogometnog kluba Zelengaj 1948, crkva, Dom zdravlja… Sve u svemu, lokacija ne može biti bolja!
Gledan izvana, buffet MAC na prvu vas možda i neće privući luksuznim eksterijerom, a osim toga, terasu mu vješto skriva i uredno podšišan red zelenila. No zato je parkiralište ispred ovog buffeta skoro uvijek krcato. No pravo iznenađenje tek slijedi. Naime, uspijete li dobiti slobodan stol, smatrajte se pravim sretnikom! Naime, prijateljica i ja na ručak usred tjedna došle smo nešto prije 15 sati, a gužva je i dalje bila poprilična, iako je vrijeme gableca već odavno završilo.
No mogle smo birati između jela po narudžbi, koja su im u ponudi svaki dan. Odluka je pala na lignje na žaru i pečenice, a za prilog smo kombinirale i podijelile restani krumpir, povrće i šampinjone na žaru, uz grah i zelenu salatu. Naravno, svaka je uzela i po jedno veliko pivo. Iskreno, ne sjećam se kad sam zadnji put negdje sjela, a da mi je konobar sam natočio pivo. E u MAC-u rade upravo to, stara bečka škola!
Hranu uopće nismo dugo čekale, unatoč gužvi, a kad smo je napokon kušali, uslijedilo je još jedno ugodno iznenađenje! Moje kobasice (tri komada) bile su savršene, nimalo tvrde ili prepečene, a nisu bile niti premasne, što često zna biti slučaj pa vam jelo prisjedne nakon svega nekoliko zalogaja. Krumpir i povrće također su bili ukusni, taman slani i dovoljno začinjeni, a salata već na prvi pogled svježa.
Preporuku za MAC dobila sam upravo od prijateljice, koja je inače vegetarijanka, ali u ovom restoranu, čiji se jelovnik uglavnom bazira upravo na mesu, odmah su joj izašli u susret. Tako su joj, kad ih je prvi put posjetila, pripremili odličnu juhu od gljiva i tjesteninu s povrćem sa žara.
Iako već dovoljno site, ne možemo odoljeti ni palačinkama. Ona izreka ”oči veće od želuca” u tom trenutku savršeno nas opisuje pa naručujemo jedne s čokoladom, jedne s orasima, ali i palačinke u šatou. Tijesto im je prefino, nadjeva ni premalo ni previše, a pjenasta krema topla i toliko zasitna da jednostavno nismo bile u stanju sve pojesti. Ljubazan konobar odmah nam sve pakira za ponijeti kući.
Čekamo račun i pitamo se koliko će nas to sve stajati. Iskreno, na cijene baš i nismo obraćale pažnju, vodile smo se preporukama drugih gostiju koji se kunu u to da je MAC u Dugavama itekako povoljan. I bili su u pravu! Jer naš račun, vjerovali ili ne, iznosio je svega 52 eura!
Dok ispijamo pivo i puštamo da nam se sve slegne, vrag mi ne da mira pa još jednom posežem za jelovnikom. Grah s kobasicom, čobanac, ćufte i svinjski paprikaš stoje sedam eura, svinjsko pečenje, fileki, punjena paprika, sarma i krvavice su osam, bakalar 13,50, a srneći gulaš 14,60. Juhe su po 2,60 eura… Odjednom mi je potpuno jasno zašto je ovo omiljena ”gablaona” u Novom Zagrebu, ali i šire!
Buffet MAC 1989. godine otvorio je gospodin Drago Savić. Bazirao ga je na narodnoj kuhinji, a originalna zamisao bila je stvoriti svojevrsni mali Gradski podrum u Dugavama. Organiziraju i krstitke, pričesti, domjenke, poslovne ručkove, jela se mogu naručiti i za van, a na njihovoj terasi dobrodošli su i kućni ljubimci. ”Svakog gosta tretiram isto”, kaže nam Drago, koji je prvih 20 godina postojanja MAC-a radio bez ijednog slobodnog dana. No očito se isplatilo jer njegovi cjenovno prihvatljivi i fini gableci sve do danas nisu izgubili na popularnosti…
ZA SVAKU POHVALU
Kultno mjesto u Dugavama
OD JUTRA NE STAJE...
Ručak gotov za tren
Zlato na tanjuru
GURMANSKI RAJ
Hranjivo šarenilo
PONOS ILOKA
MIRISNI KLASIK
OD JUTRA NE STAJE...
GURMANSKI RAJ
PONOS ILOKA
U SRCU BARANJE
Autentično lice Vodica
Iskreno? Brutalne su!
OKUS JESENI
Mala mesna institucija
NOVO U PONUDI