
Klasik koji svi volimo
Ciparske meze sastoje se od najmanje dvadeset malih jela koja neprestano stižu za stol: obrok nije jeftin, ali mi bismo to dekadentno iskustvo sigurno ponovili
Prvo je na stol stigla šarena i bogata grčka salata. Pa nekoliko namaza: humus, tzatziki, namaz od patlidžana. Pa tople lepinje. Pa grilani halumi sir. Pa punjeno povrće. Stol se punio nevjerojatnom brzinom. U jednom je trenutku konobar čak donio proširenje za stol jer nije za sve bilo mjesta. Dalje su stizale hrskave lignje, mesna jela, povrće, slatko… Tome nije bilo kraja. A za stolom smo bile samo dvije i porcija koju smo naručile bila je, nominalno, za dvije osobe. Ciparske meze jedno su od najdekadentnijih iskustava za svakog gurmana. Obilne, raznolike, utjelovljuju sve najbolje od ciparske (i grčke) kuhinje u jednom obroku.
Ako planirate posjetiti Cipar, do kojeg iz Zagreba vozi direktna Ryanair linija tijekom cijele zime, s mezama ćete se sigurno susresti. Nudi ih velik broj restorana u Pafosu i Limassolu, ali ako želite da iskustvo bude vrijedno novca svakako istražite recenzije i nemojte bilo gdje sjesti. Bilo bi zaista šteta da loše pripremljena hrana pokvari doživljaj.
Ciparske meze najbolji su način za doživjeti ono najbolje od ciparske kuhinje, probati puno jela i odabrati svoje favorite. To nije samo objed, već ritual koji uz smijeh, priče i vino može trajati satima. Zato nemojte naručiti meze kad ste u žurbi i samo želite nešto na brzinu ubaciti u usta. Naručite ih kad ste spremni sjediti, jesti pomalo, guštati.
Mi smo ciparske meze naručili u Limassolu, u restoranu Kipriakon na samoj obali, blizu luke. Imao je dobre recenzije i nismo požalili, ali vjerojatno ima i poznatijih mjesta. Imajte na umu da meze nisu jeftine: za dvije osobe platili smo 64 eura. No količina hrane bila je dovoljna za tri, možda i četiri osobe, a da smo imali neku posudicu (i da nismo nakon obroka žurile na slavni karneval u Limassolu) bez srama bismo si ponijele ostatak u apartman.
Ciparske meze, dakle, podrazumijevaju niz od dvadesetak, pa čak i više malih jela koja se poslužuju jedno za drugim. Službena stranica Visit Cyprus navodi da ih zna biti i po 30. Dolaze malo pomalo, pa cijelo vrijeme dok jedete morate razmišljati o tome da ostavite mjesta za sve što vas još čeka. Ako ste naručili za dvije osobe, sve će doći u parovima: dva japraka, dva halumi sira, dvije kobasice, dva komada janjetine…
Jedite polako i kušajte po zalogaj od svega, u suprotnom biste mogli odustati i prije nego dođete do sredine obroka. Nakon meza imat ćete osjećaj da ste probali baš sve od ciparske kuhinje u samo jednom obroku.
Meze na Cipru tradicionalno su obrok koji je rezerviran za večernja druženja, obiteljska okupljanja i posebne prilike. Sve se dijeli, stavlja na sredinu stola kako bi svatko mogao probati po malo. U nekim restoranima i tavernama možete odabrati riblje ili mesne meze, ili, poput nas, kombinaciju. Broj jela, redoslijed i vrsta hrane varira, ali zajedničko im je jedno: jede se do iznemoglosti, uživa, zalijeva vinom, druži i ne žuri.
Neka od jela koja ćete gotovo sigurno probati su humus (namaz od slanutka), grilani halloumi sir, ciparska salata (miješana s feta sirom, kao grčka), kleftiko (sporo pečenja janjetina), dolmades (listovi vinove loze punjeni mesom), lukánika (dimljene kobasice), feta me meli (kore za pitu punjene feta sirom, zapečene i prelivene medom, pa posute sezamom)…
Na Cipru kažu da meze nisu samo hrana. To je iskustvo zajedništva, dijeljenja, gozba koja traje satima. I koju ćete, ako ste gurman poput mene, još dugo pamtiti.
Klasik koji svi volimo
KVARTOVSKO BLAGO
Za svaku preporuku!
Ispale su bolje nego ikad!
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
OKUSI KASNOG LJETA
Vikend u znaku slatkog? Može!
KUHAJ PAMETNIJE
PROVJERENO DOBRA MJESTA!
Top mjesta za vikend ručak
Pod starim krovovima
Top restorani južno od Save
Nova razina gastronomije
Šarenilo na tanjuru