Camilo vodi štand na kojem prodaje juhu od štakora: cijena jedne porcije iznosi 5 eura, a ljudi vjeruju da ima ljekovita svojstva

U živopisnoj tržnici u srcu San Luis Potosíja nalazi se štand koji već više od pola stoljeća privlači znatiželjnike i lokalce jednim od najneobičnijih jela u Meksiku

Foto: Facebook / YO SOY DE SAN LUIS POTOSÍ

Od fermentiranih ribljih glava na Aljasci do prženih tarantula u Kambodži, svijet gastronomije prepun je okusa koji bude znatiželju, izazivaju iznenađenje i ponekad ostavljaju bez riječi. Ono što je nekima neobično ili šokantno, drugima je sastavni dio svakodnevice i duboko ukorijenjene tradicije. Takvih primjera ima diljem svijeta, od sjevera do juga, od Azije do Latinske Amerike, a upravo tamo, u Meksiku, zemlji iznimno bogate i raznolike kulinarske baštine, možete kušati jela koja rijetko dospijevaju na stranice turističkih vodiča. Naime, među njima se posebno ističe juha od štakora, poznata kao caldo de rata, koja se u gradu San Luis Potosí priprema i prodaje na istom štandu već više od pedeset godina!

ŠTAND „CAMILO“ VEĆ DESETLJEĆIMA ČUVA OKUS JEDINSTVENE JUHE OD ŠTAKORA

U samom srcu živopisnog grada San Luis Potosí, među šarenilom voća, povrća, začina i užurbanim prodavačima tržnice Mercado República, nalazi se naizgled običan štand koji je s vremenom prerastao u pravu lokalnu instituciju. Na prvi pogled ne razlikuje se mnogo od ostalih mjesta na tržnici na kojoj se nude meso i tradicionalna meksička jela, no iza skromne fasade krije se nešto što iznenađuje gotovo svakog posjetitelja. Naime, na štandu pod nazivom „Camilo“ svakodnevno se priprema i poslužuje jedno od najneobičnijih jela u zemlji, juha od štakora, poznata kao „caldo de rata“.

Ova neobična kulinarska tradicija započela je prije više od pola stoljeća, kada je Ma. Herculana Hernández Valerio, poduzetna i hrabra žena, odlučila ponuditi lokalnom stanovništvu specijalitet koji je u ruralnim područjima bio dobro poznat, ali rijetko dostupan u urbanom središtu. Njezin štand ubrzo je stekao reputaciju mjesta na kojem se ne kupuje samo meso poljskih štakora, već i jede juha koja se priprema po obiteljskom receptu, pažljivo čuvanom kroz generacije.

Posao od svoje majke preuzeo je sin José Remedios Hernández, kojeg svi poznaju pod nadimkom Camilo. Kako pišu lokalni meksički mediji, redovi kupaca koji se protežu ispred malog prostora nisu rijetkost. Neki dolaze iz čiste radoznalosti, drugi zbog uvjerenja u ljekovita svojstva juhe, a treći jednostavno zato što im je to okus djetinjstva i dio obiteljske tradicije. Camilo danas s ponosom održava ono što je započela njegova majka, neobičnu, ali duboko ukorijenjenu gastronomsku priču koja traje već više od pedeset godina.

JUHA OD POLJSKIH ŠTAKORA PRIPREMA SE SATIMA, A MNOGI VJERUJU U NJEZINA LJEKOVITA SVOJSTVA

Glavna zvijezda ponude je caldo de rata, juha od “rata de campo”, poljskih štakora koji se razlikuju od onih koji žive u urbanim područjima. Prema riječima vlasnika, koristi se isključivo meso štakora koji žive u prirodi i hrane se žitaricama, što im, tvrdi, daje poseban okus i čini ih sigurnima za konzumaciju.

Juha se priprema na tradicionalan način, uz dodatak riže, slanutka, začina i povrća, a kuha se satima kako bi meso postalo mekano i sočno. Mnogi lokalci vjeruju i da caldo de rata ima ljekovita svojstva, osobito za jačanje tijela i oporavak nakon bolesti, pa nije rijetkost da ljudi dolaze upravo zbog “zdravstvenih benefita” ovog jela.

PORCIJA JUHE OD ŠTAKORA KOŠTA OKO 5 EURA

Na štandu “Camilo” možete naručiti porciju juhe po cijeni od oko 100 meksičkih pesosa (oko 5 eura), dok se sirovi štakori prodaju za oko 90 pesosa po komadu. Osim gotovih jela, kupcima se nude i živi štakori za one koji žele juhu pripremiti kod kuće po vlastitom receptu. Cijene su pristupačne za lokalne uvjete, a potražnja je, prema riječima vlasnika, stabilna desetljećima.

Za mnoge posjetitelje ovaj štand izaziva prvo iznenađenje, a zatim fascinaciju. Neki dolaze iz daleka samo da bi kušali ovo neobično jelo, dok su za lokalno stanovništvo juhe od poljskih štakora dio kulinarske baštine koja se prenosi generacijama. Camilo ponosno ističe da je riječ o tradiciji staroj više od pola stoljeća, koju namjerava nastaviti i dalje.

Pročitajte još