U Španjolskoj se proizvodi najskuplji kruh na svijetu: vlasnik ove pekare u tijesto stavlja zlato i štrucu prodaje po cijeni luksuznog sata

Ova štruca izgleda poput umjetničkog djela, a priprema se tradicionalnim tehnikama i obogaćuje plemenitim metalima, zbog čega je postala sinonim za luksuz u svijetu pekarstva

Foto: Panaderia Pan Pina Algatocin/Real Press

Sjećate li se vremena kada je štruca kruha u pekarama i trgovinama koštala svega četiri ili pet kuna? Nekada je kruh bio skroman, svakodnevan proizvod koji se kupovao gotovo bez razmišljanja, no danas su se vremena promijenila. Cijene su porasle, a istu gramažu sve je teže pronaći za manje od dva eura. No u Španjolskoj postoji kruh koji nadmašuje sve što ste dosad vidjeli i čuli. Naime, riječ je o štruci koja ruši sve rekorde i pretvara najjednostavniju namirnicu u pravi luksuz. Vjerovali ili ne, postoji kruh koji sadrži zlato i prodaje se po cijeni luksuznog sata!

GDJE NASTAJE I TKO STOJI IZA „ZLATNOG KRUHA“

U slikovitom andaluzijskom selu Algatocín, smještenom među brežuljcima u blizini Malage, nalazi se pekarnica Pan Piña, poznata i pod nazivom Panadería Piña. Iako izvana izgleda kao sasvim obična seoska pekara, iza njenih vrata krije se priča koja je osvojila globalne medije i šokirala velik dio svjetske javnosti.

Naime, vlasnik i pekar Juan Manuel Moreno svoju je reputaciju izgradio na spoju tradicionalnog umijeća i luksuza kakav se rijetko viđa u svijetu pekarstva. Upravo je on zaslužan za stvaranje ekskluzivne štruce obogaćene jestivim plemenitim metalima, kojom je privukao pažnju. Španjolski regionalni i nacionalni mediji redovito ga predstavljaju kao autora „najskupljeg kruha na svijetu“, a njegovo ime danas je sinonim za jedinstvenu kombinaciju stoljetnih pekarskih tehnika i modernog luksuza.

SASTOJCI KOJI OVAJ KRUH ČINE POSEBNIM

U svojoj osnovi riječ je o tradicionalnom kruhu dugog dizanja, koji se priprema od pažljivo odabrane mješavine visokokvalitetnog brašna. Tijesto prolazi kroz spor i prirodan proces fermentacije koji traje satima, što rezultira bogatom aromom, laganom i prozračnom strukturom te karakterističnom koricom. Upravo ta klasična baza čini savršenu podlogu za luksuznu završnicu.

U posebnim verzijama ovog kruha dodaju se jestivi oblici zlata i srebra, u obliku tankih listića, sitnih čestica i ukrasnih komadića koji se pažljivo umiješaju u tijesto ili nanesu na površinu prije pečenja. Rezultat je vizualno upečatljiv i jedinstven proizvod koji spaja jednostavnost tradicionalnog kruha s blještavilom plemenitih metala. Takav način pripreme dosljedno se opisuje u brojnim španjolskim izvorima, koji naglašavaju upravo spoj zanatske kvalitete i luksuza kao ključnu posebnost ove štruce.

CIJENA KOJA IZAZIVA NEVJERICU

Ono što ovaj kruh izdvaja od svih drugih, osim sastojaka, zasigurno je i njegova cijena. Prema navodima brojnih medija, štruca teška približno 400 grama prodaje se za oko 1480 do 1500 eura, što je iznos koji se obično povezuje s luksuznim modnim dodacima ili vrhunskim satovima, a ne s osnovnom namirnicom kao što je kruh.

U nekim se slučajevima cijena iskazuje i po kilogramu, što dodatno pojačava dojam ekskluzivnosti. Kada se izračuna vrijednost na taj način, iznosi se kreću između tri tisuće sedamsto i četiri tisuće eura po kilogramu. Cijene mogu varirati ovisno o težini štruce, načinu prezentacije i trenutnoj vrijednosti plemenitih metala.

TKO KUPUJE I GDJE ZAVRŠAVA OVAJ NEOBIČNI KRUH

Kruh obogaćen zlatom i srebrom nije namijenjen svakodnevnoj potrošnji, već vrlo specifičnom i zahtjevnom tržištu. Riječ je o luksuznom proizvodu koji se naručuje unaprijed i priprema isključivo po želji kupca. Najčešće ga pronalazimo u vrhunskim restoranima i hotelima koji žele svojim gostima ponuditi iskustvo koje nadilazi klasičnu gastronomiju.

Osim u svijetu premium ugostiteljstva, luksuzne štruce pronalaze put i do privatnih kolekcionara, bogatih pojedinaca i ljubitelja neobičnih kulinarskih kreacija. Regionalni mediji u Andaluziji, kao i britanski mediji koji prate život expat zajednica u Španjolskoj, često ističu da je tržište za ovaj proizvod vrlo usko, a svaka štruca proizvodi se pojedinačno, uz veliku pažnju prema detaljima. Količine su ograničene, a svaka narudžba prilagođava se željama kupca, što dodatno naglašava ekskluzivnost i personaliziran pristup koji stoji iza svake zlatne štruce.

Pročitajte još