Ova koliba usred ničega, stara 200 godina, ima Michelinovu zvjezdicu! Priča skromnog chefa je fascinantna

U dalekoj irskoj provinciji, skrivenoj među zelenim prostranstvima, nalazi se restoran s Michelinovom zvjezdicom koji vodi chef sa zadivljujućom pričom

Homestead Cottage
Foto: Doolin Tourism

Niska, skromna i u bijelo okrečena kućica s kamenim krovom okružena je beskrajnim zelenim poljima i ponosno stoji na litici s pogledom na Atlantik. Od najbližeg grada udaljena je kilometrima i savršen je primjer idilične, ruralne Irske. U blizini su joj veličanstveni klifovi Moher i bajkovito obalno selo Doolin, poznato i kao središte tradicionalne irske glazbe, koja u kasnim večernjim satima odzvanja iz obližnjih pubova. Dobro došli u Claire, povijesni irski okrug koji se odnedavno našao na samom vrhu svjetske gastronomske scene. Za sve je zaslužan restoran Homestead Cottage, šarmantni lokal kojem je prestižni Michelinov vodič dao zvjezdicu, nazivajući ga ”svojim najruralnijim pobjednikom koji oduševljava prekrasnim irskim proizvodima vrhunske kvalitete”.

NAPUSTIO OTMJENE KUHINJE RAZVIKANIH RESTORANA I PRESELIO SE NA SELO

U rustikalnom ambijentu goste će dočekati stolovi napravljeni od podnih dasaka preuzetih iz starog mlina i Singerovih šivaćih strojeva koji im ”glume” noge. U hladnim i vjetrovitim danima prostoriju grije vatra koja pucketa u kaminu, a iz kuhinje se šire opojni mirisi od kojih rastu zazubice. Restoran Homestead Cottage, kojeg su brojni mediji prozvali najboljim u Irskoj, životni je projekt vrhunskog chefa Robbieja McCauleyja, koji je prije godinu i pol dana odlučio napustiti otmjene kuhinje razvikanih restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj te pokrenuti vlastiti biznis u selu koje izgleda kao da je ostalo zarobljeno u nekim davnim, zaboravljenim vremenima.

Robbie, inače Škot, na zapadu Irske živi od 2013. Njegova majka podrijetlom je iz te regije, a djed je ondje bio nezavisni proizvođač mlijeka. ”Clare me oduvijek snažno privlačio”, rekao je ovaj pomalo samozatajni chef za CNN. Nakon školovanja na Kraljevskoj akademiji kulinarskih umjetnosti u Londonu i rada u vrhunskim restoranima kao što su Number One u Edinburghu i Campagne u Kilkennyju, McCauley se zaposlio u restoranu hotela Gregan’s Castle u Burrenu, gdje je s vremenom, zahvaljujući talentu i upornosti, postao glavni kuhar i upoznao buduću suprugu Sophie.

JEDNA ODLIČNA RECENZIJA PREKO NOĆI IH JE PRETVORILA U PRAVI GASTRO HIT

A onda je 2023. osjetio da je spreman za nove izazove. Kad mu je lokalni poduzetnik u zakup ponudio 200 godina staru kućicu izvan sela Doolin, Robbie je, priznaje, bio skeptičan. No Sophie, koja je tad bila u osmom mjesecu trudnoće, hrabro je rekla: ”Zašto ne probati?!”. Supružnici su u šest tjedana uredili Homestead Cottage, a samo dva tjedna prije otvaranja, rodila im se kći Iris. ”Definitivno je bilo intenzivno”, smije se Robbie. Taj srpanj 2023., kad je Restoran Homestead Cottage počeo s radom, sve je bilo nekako tiho. A onda im je The Irish Times dao izvrsnu recenziju i stvari su se zakotrljale. Do veljače 2024. McCauleyjevi su imali Michelinovu zvjezdicu. Njihov san postao je stvarnost.

U VLASTITOM VRTU UZGAJAJU ČEŠNJAK, BOB, KORABICU, ŠPAROGE...

No vlasnici Homestead Cottagea kažu da ih osvajanje nagrada baš i ne zanima. ”Više smo zainteresirani za promoviranje jedinstvenih okusa ovog zapadnog kutka Irske. Fokusirani smo na sve lokalno i sezonsko jer smatramo da u tome leži najbolja kvaliteta kojoj težimo. Nemamo à la carte jelovnik, već uživamo u slobodi kreiranja jela od namirnica koje su nam u tom trenutku dostupne”, rekao je McCauley za CNN. U vlastitom vrtu uzgaja češnjak, bob, korabicu, šparoge i drugo povrće, a baš te domaće okuse gosti Homestead Cottagea najviše i cijene.

Robbie, naime, smatra da pravo bogatstvo tradicionalne irske kuhinje leži u lokalnim proizvodima. U skladu s tim, svojim jelima dao je upečatljiva imena po irskim mjestima koja su neraskidivo povezana s određenim namirnicama – kamenice Flaggy Shore, Moher rak, jakobove kapice Connemara, Aran grdobina i Burren govedina samo su neka od njih.

KLJUČ USPJEHA LEŽI U LOKALNIM DOBAVLJAČIMA I NJIHOVIM PROIZVODIMA

Skroman kakav jest, ovaj izvanserijski chef najviše zasluga za svoje sad već slavno kuhanje pripisuje lokalnim dobavljačima. Za irsku govedinu, janjetinu i mliječne proizvode kaže da su svjetske klase i da bi trebali imati zaštićeni status, poput španjolske govedine i francuske teletine.

”Sretan sam i ponosan na sve što supruga i ja postigli, sami, bez ičije potpore. Dokazali smo da fina kuhinja može postojati bez uštirkanih, bijelih stolnjaka i drugih formalnosti. Mislim da kuhamo dobru hranu i nadam se da će Michelin to i dalje cijeniti”, kaže McCauley. No umjesto o novoj zvjezdici, on već naveliko smišlja sva slasna jela koja bi mogao ponuditi gostima u 2025. godini. A prema dosad viđenom (i kušanom), nema sumnje da će ih i buduća remek-djela na tanjurima iz kuhinje ovog restorana oduševiti!

Pročitajte još