Zdravo fast food jelo: Falafel možete jesti bez grižnje savjesti, donosimo najbolji recept

Najbolji falafel
Foto: Shutterstock

Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Smatra se da falafel potječe iz Egipta jer su vjernici iz Koptske katoličke Crkve tražili obilnu zamjenu za meso tijekom dugih sezona posta ili korizme. Posluživali su ga u obliku sendviča s preljevom tahinija i mnoštvom mediteranske salate, s kriškama pečenih ili prženih patlidžana. Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće. Odlični sastojci ključni su za izvrstan krajnji proizvod pa svakako kupite visokokvalitetne začine poput kumina i korijandera za svoju mješavinu. U nastavku donosimo još nekoliko korisnih savjeta i recept za falafel kuglice koji ćete jednostavno obožavati!

RECEPT ZA FALAFEL KUGLICE

Osim izvrsnog okusa, najbolja stvar je što prženi falafel možete poslužiti na više načine: uz zelenu salatu i umak od sezama, tradicionalno se radi u pita kruhu uz dodatak salate, mnogi obožavaju burger od falafela, a poslužuje se i umjesto mesa uz omiljeni prilog. Ovo su sastojci koji su vam potrebni da falafel kuglice napravite kod kuće:

SASTOJCI

  • 200 g suhog slanutka (namočenog preko noći)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 50 g svježeg peršina (grubo nasjeckanog)
  • 15 g svježeg korijandera (grubo nasjeckanog)
  • 1 mala zelena čili papričica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 1-2 žlice brašna od slanutka
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • ulje za prženje

POSTUPAK PRIPREME

  • Slanutak namočite u vodi preko noći, zatim ga ocijedite.
  • U multipraktik stavite slanutak, luk, peršin, korijander, čili, češnjak, kumin, sol i papar. Miksajte dok ne dobijete smjesu teksture vlažnog pijeska.
  • Smjesu prebacite u zdjelu i dodajte brašno od slanutka i sodu bikarbonu. Promiješajte i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  • Oblikujte kuglice rukama ili pomoću žlice za sladoled.
  • Pržite falafel u ugrijanom ulju 3-4 minute dok ne dobije zlatnu boju. Ocijedite na papirnatom ručniku.
  • Poslužite uz tahini umak, u pita kruhu ili uz salatu.

POZNATI HRVATSKI GASTRO BLOGER PODIJELIO JE S NAMA I VIDEO RECEPT ZA FALAFEL

Vedran Bošković jedan je od najpoznatijih domaćih gastro blogera, a možda vam je bolje poznat pod imenom Seasoned with love (Začinjeno s ljubavlju). Ekskluzivno na TikTok profilu Putnog Kofera pripremio je ovo bliskoistočno jelo kojem je zaista teško odoljeti. Uživajte u pripremi i dobar tek!

@putni.kofer Volite li falafel? ? Recept je u komentarima. #putnikofer #hrana #recepti #falafel #foryou @Seasoned.with.love ♬ original sound – putni.kofer

Pročitajte još