
OD LEPOGLAVE DO SLJEMENA
Jeste li ikada čuli za fugu? Ova naizgled bezazlena riba, poznata i kao japanski napuhač, jedna je od najopasnijih na svijetu. U njezinom tijelu krije se tetrodotoksin, snažan prirodni otrov koji je čak 1.200 puta smrtonosniji od cijanida, a količina prisutna u samo jednoj ribi može usmrtiti čak 30 odraslih osoba. No, unatoč ovim zastrašujućim činjenicama, fugu je izuzetno cijenjena u Japanu i smatra se vrhunskom delikatesom. Iako je njezina konzumacija povezana s velikim zdravstvenim rizicima, ova egzotična „poslastica“ mamac je za gurmane. Pa, u čemu je tajna ove kontroverzne ribe? Što je to što ljude privlači da riskiraju vlastiti život zbog jednog obroka? Odgovor leži u savršenoj kombinaciji tradicije, prestiža i adrenalinskog uzbuđenja.
Nekoliko je razloga zbog kojih ljudi konzumiraju fugu rubu. Neki je tradicionalno jedu zbog kulturnog nasljeđa, drugi zbog adrenalina povezanog s njezinom konzumacijom, a treći jednostavno zbog specifičnog okusa i teksture mesa. Naime, ljubitelji tvrde da je njezin okus vrijedan rizika. Fugu je blagog, gotovo slatkasto-slanog okusa s jedinstvenom teksturom, a mnogi gurmani uživaju u laganom trnjenju usana koje nastaje zbog minimalne prisutnosti toksina.
S druge strane, fugu je duboko ukorijenjen u japanskoj gastronomiji i kulturi. Grad Shimonoseki na jugozapadu zemlje poznat je kao svjetska prijestolnica fugu ribe, a u njemu se svake godine održava festival posvećen ovoj delikatesi. Na toj uzbudljivoj manifestaciji svi posjetitelji imaju priliku kušati fugu pripremljen na razne načine – od tanko rezanog sashimija, serviranog u obliku krizanteme, do prženih i kuhanih varijanti u bogatim juhama. Prema podacima lokalnih vlasti, čak 80% ukupnog japanskog ulova fugu ribe dolazi upravo iz ovog grada, a brojni restorani specijalizirani su isključivo za njezinu pripremu.
No, priprema fugu ribe dopuštena je samo licenciranim kuharima koji prolaze strogu obuku koja traje najmanje dvije godine. Kako navodi National Geographic, tek mali postotak kandidata uspijeva položiti ispit koji uključuje precizno uklanjanje otrovnih dijelova ribe. Svaka pogreška u pripremi može biti kobna, stoga su japanske vlasti uvele stroge propise kako bi zaštitile zdravlje svojih stanovnika.
Tetrodotoksin se nalazi u različitim dijelovima ribe, kao što su jetra, jajnici i koža. Simptomi trovanja tetrodotoksinom obično se javljaju ubrzo nakon konzumacije. U početnoj fazi trovanje se manifestira kao blaga utrnulost usana, jezika i vrhova prstiju, što mnogi ljubitelji fugu ribe smatraju dijelom jedinstvenog gastronomskog iskustva.
Međutim, kako se toksin širi kroz tijelo, simptomi postaju ozbiljniji. Dolazi do mučnine, povraćanja, aritmije, poteškoća s disanjem i progresivne paralize mišića, pri čemu žrtva ostaje pri punoj svijesti, ali gubi sposobnost govora i kretanja. U najtežim slučajevima dolazi do potpune paralize dišnih mišića, što može rezultirati smrću od gušenja unutar nekoliko sati od prvih simptoma. Zanimljivo je da ne postoji poznat protuotrov za tetrodotoksin.
U posljednjih nekoliko desetljeća japanske su vlasti uvele stroge propise kako bi smanjile rizik od trovanja. Od 1958. godine kuhari moraju imati licencu za pripremu i prodaju. No, unatoč ovim mjerama, trovanja se i dalje događaju, uglavnom među ribarima koji sami pokušavaju pripremiti ulovljenu ribu kod kuće. Prema podacima japanske vlade, od 2000. godine zabilježena su 23 smrtna slučaja povezana s konzumacijom fugu.
OD LEPOGLAVE DO SLJEMENA
Zeleni zakoni
KLASIK IZ RUSIJE
KLASIK IZ RUSIJE
VOĆE PO CIJENI TESLE
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT