Visoke temperature podsjetile su nas na sunčane Karibe, tirkizno more i mirise srednjoameričke kuhinje. Kako nije najjednostavniji zadatak isplanirati put na Karibe u jednom danu, zadovoljili smo se okusima najvećeg karipskog otoka, Kube. Točnije, kuhali smo savršeno kremast “arroz con pollo”. Kubanska piletina s rižom jelo je koje će vas svojim okusom i začinima na tren mislima odvesti na drugi kraj svijeta. Priprema nije komplicirana, a dobra je vijest da ćete od posuđa zaprljati samo jednu dublju tavu.
KUBANSKA KUHINJA SPAJA NAIZGLED NESPOJIVO
Kubanska kuhinja kombinira namirnice koje nama na Balkanu djeluju nespojivo. U jednom jelu pronaći ćete snažne začine, tropsko voće, korjenasto povrće, rižu, crni grah, začinsko bilje i meso. No, Kubanci očito znaju kako ove sastojke spojiti jer svako je jelo ukusno i izbalansiranih okusa. Među začinima se ističu annatto i kumin koji se koriste i u arroz con pollo, jednom od najpopularnijih jela Latinske Amerike.
Annatto je začin zemljanog okusa, a popularan je zbog prirodnog načina bojanja hrane u crvenkasto žute tonove. U našim gaje trgovinama teško pronaći, stoga se za ovo jelo koristi kurkuma kao praktična zamjena.
MLJEVENI KUMIN JE JEDAN OD NAJČEŠĆE KORIŠTENIH ZAČINA U KUBANSKOJ KUHINJI
Kim, ili kumin, je sljedeći popularan začin orašastog, blago gorkastog okusa. Može se pronaći u većim trgovinama i neizostavan je u pripremi juha, rižota, mesa ili graha. Zbog izraženog okusa ne treba pretjerivati s količinom začina, ali svakom žličicom koju dodate, vaše jelo obogaćujete značajnim količinama antioksidansa i željeza. Stoga, nema razloga za preskakanje ovog aromatičnog jela. Evo kako možete pripremiti kubansku piletinu s rižom kod kuće!
RECEPT ZA KUBANSKU PILETINU S RIŽOM
Do slasnog jela doći ćete bez puno muke. Dobra vijest je što vam je za cijelo jelo potrebna samo jedna duboka tava. Od namirnica i začina bit će vam potrebno:
- 4 pileća zabatka
- Sol, papar, mljeveni kumin (za začiniti piletinu)
- 3 žlice ulja
- 1 žuti luk
- 1 crvena paprika
- 1 čaša riže dugog zrna
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 ½ žličice kurkume
- 2 lovorovog lista
- 2 žličice origana
- 2 žličice mljevenog kumina
- ⅕ žličice muškatnog oraščića
- ½ žličice soli
- Malo crnog papra
- ⅓ čaše graška iz konzerve
POSTUPAK PRIPREME
- Pileće zabatke zarežite oko kosti te začinite solju, paprom i mljevenim kuminom.
- Luk nasjeckajte na sitno, a papriku na male kockice.
- U dubokoj tavi ugrijte ulje, zatim ispecite pileće zabatke oko 8 minuta sa svake strane. Meso neće biti do kraja pečeno, već će se obrada dovršiti kuhanjem u riži.
- Ugrijte temeljac. Ako ga nemate, može poslužiti i jedna kokošja kocka otopljena u litri kipuće vode.
- Kada ste piletinu prepekli s obje strane, prebacite je na tanjur. U istu tavu, na isto ulje, ubacite luk i papriku. Pržite ih oko 5 minuta uz povremeno miješanje dok ne omekšaju.
- Povrće prelijte temeljcem, dodajte rižu, sve navedene začine, koncentrat rajčice te napola pečenu piletinu.
- Tavu pokrijte te kuhajte na skroz laganoj vatri 35 minuta bez miješanja. Tek 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte grašak i sjedinite s ostalim sastojcima. Pripazite pred kraj kuhanja je li riža upila svu tekućinu. Ako nije, ostavite još par minuta otkriveno na lagano povišenoj vatri da višak tekućine ispari.
SAVJETI
- Kako biste osigurali da vam ovo jelo ispadne odlično iz prve, pozorno pratite savjete oko jačini vatre. Riža i meso se moraju sporo kuhati na laganoj vatri kako bi oboje bilo gotovo istovremeno te kako ne bi isparilo previše tekućine prije kraja kuhanja.
- Preporučujemo korištenje riže dugog zrna koja je pogodna za pripremu ovog jela. Basmati rižu ne preporučujemo zbog neusklađene brzine kuhanja s piletinom, dok integralnu rižu također izbjegavajte jer upija manje tekućine od bijele riže.
- Ovu kubansku poslasticu možete poslužiti uz zelenu salatu ili uz pržene banane za dodatan dašak Kariba.
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.