Pripremite ovu aromatičnu piletinu s kremastom rižom i ispunite kuhinju mirisima Kube! Recept je jednostavan, a zaprljat ćete samo jednu tavu

Foto: Laura Bais / Tikvica.com
piše Laura Bais

Visoke temperature podsjetile su nas na sunčane Karibe, tirkizno more i mirise srednjoameričke kuhinje. Kako nije najjednostavniji zadatak isplanirati put na Karibe u jednom danu, zadovoljili smo se okusima najvećeg karipskog otoka, Kube. Točnije, kuhali smo savršeno kremast “arroz con pollo”. Kubanska piletina s rižom jelo je koje će vas svojim okusom i začinima na tren mislima odvesti na drugi kraj svijeta. Priprema nije komplicirana, a dobra je vijest da ćete od posuđa zaprljati samo jednu dublju tavu.

Ovo je jedno od najopasnijih arheoloških nalazišta na svijetu: lokalni narod vjeruje da su ga stvorili divovi

KUBANSKA KUHINJA SPAJA NAIZGLED NESPOJIVO

Kubanska kuhinja kombinira namirnice koje nama na Balkanu djeluju nespojivo. U jednom jelu pronaći ćete snažne začine, tropsko voće, korjenasto povrće, rižu, crni grah, začinsko bilje i meso. No, Kubanci očito znaju kako ove sastojke spojiti jer svako je jelo ukusno i izbalansiranih okusa. Među začinima se ističu annatto i kumin koji se koriste i u arroz con pollo, jednom od najpopularnijih jela Latinske Amerike.

Annatto je začin zemljanog okusa, a popularan je zbog prirodnog načina bojanja hrane u crvenkasto žute tonove. U našim gaje trgovinama teško pronaći, stoga se za ovo jelo koristi kurkuma kao praktična zamjena.

MLJEVENI KUMIN JE JEDAN OD NAJČEŠĆE KORIŠTENIH ZAČINA U KUBANSKOJ KUHINJI

Kim, ili kumin, je sljedeći popularan začin orašastog, blago gorkastog okusa. Može se pronaći u većim trgovinama i neizostavan je u pripremi juha, rižota, mesa ili graha. Zbog izraženog okusa ne treba pretjerivati s količinom začina, ali svakom žličicom koju dodate, vaše jelo obogaćujete značajnim količinama antioksidansa i željeza. Stoga, nema razloga za preskakanje ovog aromatičnog jela. Evo kako možete pripremiti kubansku piletinu s rižom kod kuće!

Šareni grad, u kojem zrak miriše na more i naranče, pun je života, povijesti i fantastične hrane: uvući će vam se pod kožu i dugo ostati u srcu

RECEPT ZA KUBANSKU PILETINU S RIŽOM

Do slasnog jela doći ćete bez puno muke. Dobra vijest je što vam je za cijelo jelo potrebna samo jedna duboka tava. Od namirnica i začina bit će vam potrebno:

  • 4 pileća zabatka
  • Sol, papar, mljeveni kumin (za začiniti piletinu)
  • 3 žlice ulja
  • 1 žuti luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 čaša riže dugog zrna
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 ½ žličice kurkume
  • 2 lovorovog lista
  • 2 žličice origana
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • ⅕ žličice muškatnog oraščića
  • ½ žličice soli
  • Malo crnog papra
  • ⅓ čaše graška iz konzerve

POSTUPAK PRIPREME

  • Pileće zabatke zarežite oko kosti te začinite solju, paprom i mljevenim kuminom.
  • Luk nasjeckajte na sitno, a papriku na male kockice.
  • U dubokoj tavi ugrijte ulje, zatim ispecite pileće zabatke oko 8 minuta sa svake strane. Meso neće biti do kraja pečeno, već će se obrada dovršiti kuhanjem u riži.
  • Ugrijte temeljac. Ako ga nemate, može poslužiti i jedna kokošja kocka otopljena u litri kipuće vode.
  • Kada ste piletinu prepekli s obje strane, prebacite je na tanjur. U istu tavu, na isto ulje, ubacite luk i papriku. Pržite ih oko 5 minuta uz povremeno miješanje dok ne omekšaju.
  • Povrće prelijte temeljcem, dodajte rižu, sve navedene začine, koncentrat rajčice te napola pečenu piletinu.
  • Tavu pokrijte te kuhajte na skroz laganoj vatri 35 minuta bez miješanja. Tek 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte grašak i sjedinite s ostalim sastojcima. Pripazite pred kraj kuhanja je li riža upila svu tekućinu. Ako nije, ostavite još par minuta otkriveno na lagano povišenoj vatri da višak tekućine ispari.

SAVJETI

  • Kako biste osigurali da vam ovo jelo ispadne odlično iz prve, pozorno pratite savjete oko jačini vatre. Riža i meso se moraju sporo kuhati na laganoj vatri kako bi oboje bilo gotovo istovremeno te kako ne bi isparilo previše tekućine prije kraja kuhanja.
  • Preporučujemo korištenje riže dugog zrna koja je pogodna za pripremu ovog jela. Basmati rižu ne preporučujemo zbog neusklađene brzine kuhanja s piletinom, dok integralnu rižu također izbjegavajte jer upija manje tekućine od bijele riže.
  • Ovu kubansku poslasticu možete poslužiti uz zelenu salatu ili uz pržene banane za dodatan dašak Kariba.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.

PODIJELI ČLANAK