Hrana i piće

Zdravo ljetno jelo koje je idealna pratnja mesu, ribi, riži… Evo kako napraviti savršeni sataraš

Ljeto je na vrhuncu i tržnice su prepune šarenih i mirisnih paprika, rajčica svih veličina, vrsta i oblika, kao i ostalog sezonskog povrća koje je upravo sada najukusnije. Razne salate, punjene paprike, juha od tikvica, ukusna šalša… Nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznovrsno. Jedno od jela koje je zaštitni znak druge polovice ljeta svakako je sataraš. Razne verzije ovog jela postoje i u drugim regijama i zemljama, no recept koji se udomaćio kod nas potječe iz Slavonije i Baranje. U njega, za razliku od nekih drugih verzija jela od kuhanog povrća, idu samo tri vrste povrća: luk, paprika i rajčica. Može mu se, dakako, dodati i pokoja tikvica ili dodatno začiniti češnjakom, sigurno će biti izvrsno. Priprema je jednostavna, nešto će vam vremena uzeti samo sjeckanje i pripremanje povrća. Donosimo recept i detaljne upute kako napraviti savršeni sataraš!

RECEPT ZA SATARAŠ

Sataraš se jede kao prilog uz meso, ribu ili rižu, a odličan je i kad se ohladi. Dobro podnosi zamrzavanje pa u ljetno doba, kad je povrće fino i cijenom pristupačno, možete napraviti veću količinu i spremiti si u zamrzivač za hladnije dane. U sataraš najbolje idu paprike babure, no slobodno se poigrajte i uz njih dodajte i pokoju crvenu rogu ili zelenu papriku, okus će biti još zanimljiviji.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu sataraša su: 2 luka, 7-8 paprika, 6-7 velikih, mesnatih rajčica, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar, začini po želji: bosiljak, majčina dušica…

SKRIVENI DRAGULJIOva nerazvikana mjesta u Hrvatskoj idealna su za vikend izlete i punjenje baterija za novi radni tjedan
Nastavi čitati

POSTUPAK PRIPREME

  • Prvo napravite pripremu: narežite luk, paprike očistite od peteljki i koštica i nasjeckajte na manje komade, a rajčice izrežite na kockice. Ne morate im uklanjati opnu i sjemenke, ovo je rustikalno jelo u kojem oni ne smetaju.
  • Na zagrijano maslinovo ulje stavite luk i dinstajte ga oko 5 minuta, dok ne omekša. Nakon luka, ubacite papriku i sve zajedno dinstajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Ne morate dodavati vodu jer će povrće pustiti svoje sokove.
  • Kad je i paprika malo omekšala, dodajte rajčicu nasjeckanu na kockice, sve dobro promiješajte i ostavite kuhati oko pola sata. Učinit će vam se da je puno vode, no ona će do kraja kuhanja ishlapiti i jelo će se malo zgusnuti.
  • Za pola sata provjerite je li sve omekšalo i povezalo se, začinite solju i paprom, a po želji možete dodati suhih ili svježih lisnatih začina kao što su bosiljak, timijan, peršin, majčina dušica…
  • Nakon začinjavanja ostavite kuhati još pet minuta pa ugasite, a ako želite još gušći sataraš samo ga ostavite malo duže na vatri i ugasite kad ste zadovoljni. Možete ga poslužiti toplo ili kad se ohladi.

Aktualno

Pročitajte još