Juha od tikvica

Hrana i piće

Okusi ljeta: krenula je sezona tikvica, a ovu jednostavnu i osvježavajuću juhu ćete obožavati

Krenula je sezona tikvica, omiljenog ljetnog povrća iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Ovu zelenu namirnicu možete pronaći u brojnim trgovinama i tržnicama, a zbog njezinih svojstava i jednostavnosti pripreme svakako bi trebala naći mjesto u vašem jelovniku. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, puniti raznim nadjevima ili koristiti u musaki, a ako vam je dosta suhih jela i zaželjeli ste se nečega „na žlicu”, onda će vam prijati ovaj recept. Prirodna, savršeno kremasta, ukusna… Ova jednostavna (i najbolja) juha od tikvica može poslužiti kao predjelo ili brzinska večera, a gotova je za samo dvadesetak minuta!

Prizemljeni Sunčev sustav zemlja
Zanimljiva potragaZnate li da Zagreb krije pravi, mali prizemljeni Sunčev sustav? Planeti su "razbacani" po cijelom gradu, evo gdje se točno nalaze Zemlja, Venera, Uran...
Nastavi čitati

JEDNOSTAVNA JUHA OD TIKVICA KOJU ĆETE OBOŽAVATI

Tikvice su mnogima omiljeno sezonsko povrće koje je puno vode pa je za pripremu potrebno malo termičke obrade. Rezultat mogu biti pravi „ljetni” osvježavajući specijaliteti koje će obožavati cijele obitelji! Dobro je znati da se u korici tikvica nalazi većina hranjivih tvari poput vitamina B i C pa ih nije poželjno guliti prije kuhanja ili pečenja. Nutricionisti kažu da ova namirnica potiče probavu, pomaže pri mršavljenju i snižavaju krvnog tlaka. Stoga, iskoristite sezonu i konzumirajte je u što većoj mjeri!

Za pripremu jednostavne juhe od tikvica potrebno je samo dvadesetak minuta. Idealna je za one dane kad nemate puno vremena za kuhanje, a od sastojka vam je potrebno: 3 tikvice, 2 češnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, 1 luk, sol i papar, peršin, maslinovo ulje i parmezan (po želji).

tradicionalna grčka jela
Ukusno i zdravoSlavna salata, mirisni začini, neizostavni slani sir, sočni složenac... Ovih pet jela obavezno morate probati ako putujete u Grčku!
Nastavi čitati

POSTUPAK PRIPREME

  • Operite tikvice i narežite ih na male komadiće. U veliki lonac dodajte malo maslinovog ulja i pirjajte luk. Kada malo omekša dodajte mu češnjak i narezane tikvice. Podlijte sve temeljcem, začinite i kuhajte oko 15-20 minuta, sve dok tikvice ne omekšaju.
  • Kada su tikvice gotove, uklonite lonac s vatre i izmiksajte sve sa štapnim mikserom (može i u blenderu), dok ne dobijete glatku kremu.
  • Po želji dodatno začinite sa soli i paprom. Kod posluživanja možete posuti i s nasjeckanim peršinom, parmezanom ili kiselim vrhnjem. Dobar tek!

Aktualno

Pročitajte još