Novi Zagreb dobio je novi restoran u prizemlju MSU-a! Otvorio ga je chef Marin Medak i jedva čekamo isprobati jela

Poznati chef i ugostitelj Marin Medak u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti otvorio je jučer RougeMarin Bar&Ton i najavljuje odličan koncept

Foto: Bojan Haron Markičević

Novi Zagreb, zeleni prostor južno od Save, već dugo nije samo spavaonica, kako su ga nekad nazivali. Prostor na kojem živi više od 200.000 ljudi tijekom godine nudi različita događanja, otvaraju se zanimljiva nova mjesta, do centra više ne treba ići ni u dobru mesnicu, craft pekarnicu, vinoteku ili na tržnicu. No kad se radi o restoranima, nešto je ipak nedostajalo. Postoje tu dobre pizzerije, jedan odličan talijanski restoran, pokoja pristojna roštiljarna. No o ugodnim bistroima, gastrotainmentu koji je hit u centru, maštovitim i originalnim jelima ipak smo dosad mogli samo sanjati. Jučer se otvorio restoran koji bi to mogao promijeniti!

LOKACIJA JE ODLIČNA: DO MSU SE ZA TREN STIŽE IZ SVIH DIJELOVA NOVOG ZAGREBA

U samom srcu novog Zagreba, do kojeg podjednako imaju svi njegovi stanovnici, jučer je otvoren RougeMarin Bar&Ton. Nalazi se u prizemlju Muzeju suvremene umjetnosti, a najavljen je kao “potpuno otkačen, restoran koji pomiče granice i mijenja pravila igre”.

Iza koncepta stoji chef i ugostitelj Marin Medak, u čijim smo kreacijama dosad mogli uživati u Petrinjskoj i Folnegovićevoj. U nastavku donosimo kako je restoran najavljen i opisan u služenom priopćenju, a svoje dojmove i iskrenu recenziju prenijet ćemo vam čim ga posjetimo.

UREĐENJE RESTORANA INSPIRIRANO JE SUVREMENOM UMJETNOŠĆU

Ako želite uživati svim čulima u eklektično uređenom prostoru, za čije uređenje je Medak inspiraciju pronašao u suvremenoj umjetnosti, u meniju koji nudi potpuno nova, drugačija, signature jela, i uživati u zabavi i svirkama tijekom vikenda, ovo je vaša nova gastro adresa.

Bar&Ton nije još jedan gastro lokal, on je središte scene u Novom Zagrebu, na mjestu gdje se umjetnost spaja s gastronomijom, zabavom i svakodnevicom više od 200 000 stanovnika ovog dijela grada. Mjesto gdje se jede drugačije pa i doživljava – u punom smislu riječi.

SVE STOLICE SU RAZLIČITE: MEDAK IH JE TRAŽIO PO SAJMOVIMA DILJEM EUROPE

Od prvog koraka u prostor jasno je da se ovdje igra na visoku estetiku i još viši doživljaj. Sve je koloristički razigrano i promišljeno, onako kako zaslužuje prostor Muzeja suvremene umjetnosti. Inspiracija za uređenje došla je iz samog muzeja – spoj prirode i diska, maksimalizam u punom sjaju. Uz Marina Medaka, za vizualno oblikovanje prostora zaslužan je slikar Hrvoje Majer.

Zidovi pričaju priče, evociraju poznate motive suvremene umjetnosti, a raskošna rasvjeta kreira atmosferu za uživanje. Ništa ovdje nije slučajno, a opet sve izgleda kao da se dogodilo samo od sebe, uz šarmantnu dozu kaosa. Stolice su sve različite – Marin Medak ih je sam tražio po sajmovima diljem Europe i svaka ima svoj karakter.

U RAZVOJ NOVIH JELA I IDEJA ULOŽENO JE VIŠE OD 500 SATI RADA

Za meni je zadužen iskusni chef Željko Lopar, koji se iz RougeMarin Cityja preselio na novu lokaciju. „Naših pet chefova u suradnji s vanjskim konzultantom Dinom Galvagnom, posljednjih je mjeseci radilo na kreiranju menija koji bi se s pravom mogao nazvati konceptualnim. Više od 500 sati uloženo je u razvoj novih jela i ideja, a rezultat su tanjuri koji pomiču granice poznatog“, objašnjava Marin Medak.

Hrana u Bar&Tonu nije samo ukusna – ona ima stav. Tu je, primjerice, paštanjok, novo jelo koje se ne može jasno definirati, ali se o njemu priča. Ili špeksplozija, koja u samom nazivu nosi obećanje eksplozije okusa. Sicilijanska pizza s bolonjezom? Da, i to je na meniju – iako prkosi svakom kulinarskom pravilu, funkcionira besprijekorno. Jedan od koncepata koji posebno intrigira nosi naziv Posljednja večera, a Medak u ovom trenutku ne otkriva mnogo, uskoro će gosti imati priliku sami sve otkriti.

VIKENDIMA SE BAR&TON PRETVARA U ŽIVAHNI BAR

Ali Bar&Ton nije samo restoran. On je i bar. I to ozbiljan. Kokteli su autorski, a ponuda pića osmišljena tako da prati ritam večeri. Jer ritam ovdje postoji. Od četvrtka do nedjelje prostor se pretvara u epicentar večernjeg života Novog Zagreba – uz glazbu, ljude i dobru energiju. I upravo ta kombinacija hrane i večernjeg izlaska, atmosfere i koncepta, čini Bar&Ton jedinstvenim.

Novi Zagreb, dugo zanemarivan na mapi gradske gastronomije i noćnog života, napokon ima svoj epicentar. Trg ispred muzeja postaje žarišna točka, a Bar&Ton njegovo srce. „Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo“, kaže Marin Medak. „Novi Zagreb dosad nije imao centralni trg, centralno mjesto okupljanja, a Muzej suvremene umjetnosti sa svim svojim posebnostima i sad Bar&Ton zaista mogu postati žarište života ovog dijela grada. Ovo je nedostajalo Novom Zagrebu“, poručuje Medak.

Radno vrijeme restorana RougeMarin Bar&Ton je od utorka do četvrtka od 8 do 23 sata, petkom i subotom od 8 do 24 i nedjeljom i ponedjeljkom od 8 do 16 sati.

Pročitajte još