“Lažna bučnica” od tikvica gotova je u trenu, a savršen je doručak, međuobrok ili gablec koji možete ponijeti na izlet

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Pite, štrudle i bureci prava su umjetnost kojoj se na ovim prostorima pridaje posebna pažnja. Umijeće razvlačenja domaćeg tijesta prenosi se s koljena na koljeno, raspravlja se o nadjevima, svatko svojem dodaje nešto ekstra kako bi ga učinili unikatnim. Uz burek od mesa, pitu od sira i štrudlu od jabuka najpopularnija štrudla u Hrvatskoj zasigurno je bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

NE ZNATE RAZVLAČITI TIJESTO? SLOBODNO KORISTITE KUPOVNO

Neka vas nitko ne uvjeri da nema smisla raditi štrudle ako niste svladali izradu tijesta. Da, domaće svježe vučeno tijesto posebnog je okusa i daje svakom jelu dodatnu dimenziju. No, dok ne usavršite izradu, slobodno posegnite za kupovnima. Ako imate u blizini tržnicu ili trgovinu s domaćim proizvodima, kupite gotove kore od žena koje su se specijalizirale za njihovu izradu. No, sasvim će u redu biti i one iz trgovine.

SASTOJCI ZA OVAJ RECEPT ZA BUČNICU JEDNOSTAVNI SU I LAKO DOSTUPNI

Osim tijesta, za ovaj recept za bučnicu trebaju vam još samo tikvice, svježi sir, jaje i nešto začina. Ako pazite na liniju kupite posni sir, a ako ne marite za masnoće funkcionirat će i punomasni, kao onaj već pomiješan s vrhnjem. Vaša će bučnica imati bolji okus ako se potrudite nabaviti domaći sir i vrhnje, te svježe povrće. Evo koje sastojke trebate pripremiti za jedan veliki lim za pečenje (onaj koji dolazi s pećnicom):

  • 500 g listova za savijače
  • 500 g tikvica
  • 300 g svježeg sira
  • 2 jaje
  • 1 dcl ulja
  • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Tikvice dobro operite. Naribajte ih, lagano posolite pa ostavite da malo odstoje. 
  • Nakon desetak minuta, stavite tikvice u gazu ili čistu krpu i stisnite kako biste iscijedili suvišnu vodu.
  • Pomiješajte tikvice sa svježim sirom, sve dobro izmiješajte kako bi se smjesa sjedinila. Posolite i poparite, kušajte smjesu. Ako ste zadovoljni okusom, dodajte jedno jaje i dobro promiješajte.
  • Uzmite jedan list za savijače i premažite ga uljem. Na njega stavite drugi list po kojem ćete rasporediti nadjev. Nadjev stavite do polovice lista, pa smotajte od napunjene strane prema praznoj.
  • Ponovite s ostatkom listova i smjese, a svaku zamotanu štrudlu stavite na lim čije ste dno obložili papirom za pečenje.
  • Kad ste potrošili sve listove, premažite štrudle razmućenim jajem i posipajte sezamom.
  • Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Bučnicu možete jesti toplu, ali bit će finija kad se malo ohladi.
  • Čuvajte ju u frižideru i možete ju bez problema jesti još dva, tri dana.
PODIJELI ČLANAK