Odjednom ti je došla želja za slatkim? Ovaj jednostavan recept za mekane palačinke jednostavno moraš isprobati

Jednostavne i ukusne palačinke

Gotovo da nema osobe na svijetu koja do sada nije okusila čari prejedanja palačinkama. Legenda kaže da su nastale još u srednjem vijeku kada je jednom prilikom u Vatikan došlo na tisuće hodočasnika, a kako je kuharima nestalo hrane, od brašna i jaja su smislili slastice koje su se brzo proširile i osvojile cijeli svijet! Zapravo je fascinantno kako se neka najjednostavnija jela mogu pripremiti na milijun malih načina, a palačinke su itekako jedno od takvih. Danas svaka zemlja svijeta ima neku svoju inačicu, dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja, temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u nastavku donosimo recept za ukusne palačinke koji ćete obožavati i dijeliti dalje!

JEDNOSTAVAN (I NAJBOLJI) RECEPT ZA UKUSNE PALAČINKE KOJI UVIJEK USPIJEVA

Palačinke su jelo koje većinu nas vraća u idilično vrijeme djetinjstva, podsjeća na bake i djedove, na razigrane večeri pune smijeha i ljubavi. Njihova priprema za mnoge iskusne kuhare je jednostavan pothvat pa sve rade „odokativno”, no ako si početnik i ne snalaziš se najbolje u kuhinji, savjetujemo da slijediš recept i točne mjere svih sastojaka.

SASTOJCI

  • 2 jaja​
  • 2 žličice ulja​
  • 300 ml mlijeka​
  • 100 ml mineralne vode​
  • 2 žličice šećera​
  • prstohvat soli​
  • 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)​
  • 1 žlica alkohola (rum ili drugo žestoko piće)​
  • po želji, ribana korica limuna

PRIPREMA PALAČINKI

  • U zdjeli izmiješajte jaja i šećer pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu.​
  • Postupno dodajte brašno i mlijeko, naizmjenično, uz stalno miješanje.​
  • Dodajte mineralnu vodu kako bi tijesto postalo rahlo.​
  • Umiješajte prstohvat soli, alkohol i, po želji, ribanu koricu limuna. Ako je smjesa pregusta, razrijedite je s malo obične vode.​
  • Zagrijte tavu na srednjoj vatri i lagano je premažite uljem ili maslacem.​
  • Ulijte jednu grabilicu smjese u tavu, ravnomjerno je rasporedite i pecite dok se rubovi ne počnu odvajati.​
  • Preokrenite palačinku i pecite još 10-15 sekundi s druge strane.​
  • Ponovite postupak s preostalom smjesom, po potrebi dodajući malo ulja nakon svake druge ili treće palačinke.​
  • Pečene palačinke slažite na tanjur i poslužite s omiljenim nadjevima poput čokoladnih namaza, džemova, meda, voća ili orašastih plodova.

Pročitajte još