Odjednom ti je došla želja za slatkim? Ovaj jednostavan recept za mekane palačinke jednostavno moraš isprobati

Jednostavne i ukusne palačinke
piše Putni Kofer

Gotovo da nema osobe na svijetu koja do sada nije okusila čari prejedanja palačinkama. Legenda kaže da su nastale još u srednjem vijeku kada je jednom prilikom u Vatikan došlo na tisuće hodočasnika, a kako je kuharima nestalo hrane, od brašna i jaja su smislili slastice koje su se brzo proširile i osvojile cijeli svijet! Zapravo je fascinantno kako se neka najjednostavnija jela mogu pripremiti na milijun malih načina, a palačinke su itekako jedno od takvih. Danas svaka zemlja svijeta ima neku svoju inačicu, dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja, temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u nastavku donosimo recept za ukusne palačinke koji ćete obožavati i dijeliti dalje!

Putovanja vlakom po Europi se vraćaju na velika vrata! Uvodi se niz novih željezničkih linija koje će vas ostaviti bez daha

JEDNOSTAVAN (I NAJBOLJI) RECEPT ZA UKUSNE PALAČINKE KOJI UVIJEK USPIJEVA

Palačinke su jelo koje većinu nas vraća u idilično vrijeme djetinjstva, podsjeća na bake i djedove, na razigrane večeri pune smijeha i ljubavi. Njihova priprema za mnoge iskusne kuhare je jednostavan pothvat pa sve rade „odokativno”, no ako si početnik i ne snalaziš se najbolje u kuhinji, savjetujemo da slijediš recept i točne mjere svih sastojaka.

Za ovaj jednostavan recept potrebni su vam sljedeći sastojci: 2 jaja, 2 žličice ulja, 300 ml mlijeka, 1 dl mineralne vode, 2 žličice šećera, prstohvat soli, 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog), 1 žlica alkohola (rum ili neko drugo žestoko piće), po želji ribana korica limuna.

PRIPREMA PALAČINKI

  • Stavite jaja i šećer u zdjelu i izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom, sve dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete homogenu smjesu. Postepeno dodajte po malo bračna, mlijeka i razrijedite mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
  • Miješajte sve dok ne potrošite zadane mjerice sastojaka. Dodajte prstohvat soli i žličicu ruma ili nekog drugog alkohola kako bi smjesa dobila aromu i da spriječite upijanje ulja. Dodajte i ribanu koricu limuna, a ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite ju običnom vodom.
  • Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte ulje (ili maslac). Uklonite višak ulja. Kada je tava dovoljno vruća ulijte 1 grabilicu smjese koju ste prethodno napravili. Pazite da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite i pecite još 10-15 sekundi s druge strane. Nakon što ispečete 2-3 palačinke – ponovo dodajte malo ulja.
  • Pečene palačinke slažite na tanjur. Zatim ih poslužite uz omiljene čokoladne namaze, džemove, med, voće, topljenu čokoladu s maslacem, kekse i orase… Bon Appetit!

U našoj rubrici Hrana i piće potražite provjerene recepte, inspiraciju i ideje za kuhanje te preporuke najboljih restorana u kojima ćete uživati!

Osam nevjerojatnih dvoraca u kojima možete prespavati, najam je u jednom od njih tek 27 eura po osobi
PODIJELI ČLANAK