Odjednom ti je došla želja za slatkim? Ovaj jednostavan recept za mekane palačinke jednostavno moraš isprobati

Jednostavne i ukusne palačinke
piše Putni Kofer

Gotovo da nema osobe na svijetu koja do sada nije okusila čari prejedanja palačinkama. Legenda kaže da su nastale još u srednjem vijeku kada je jednom prilikom u Vatikan došlo na tisuće hodočasnika, a kako je kuharima nestalo hrane, od brašna i jaja su smislili slastice koje su se brzo proširile i osvojile cijeli svijet! Zapravo je fascinantno kako se neka najjednostavnija jela mogu pripremiti na milijun malih načina, a palačinke su itekako jedno od takvih. Danas svaka zemlja svijeta ima neku svoju inačicu, dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja, temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u nastavku donosimo recept za ukusne palačinke koji ćete obožavati i dijeliti dalje!

JEDNOSTAVAN (I NAJBOLJI) RECEPT ZA UKUSNE PALAČINKE KOJI UVIJEK USPIJEVA

Palačinke su jelo koje većinu nas vraća u idilično vrijeme djetinjstva, podsjeća na bake i djedove, na razigrane večeri pune smijeha i ljubavi. Njihova priprema za mnoge iskusne kuhare je jednostavan pothvat pa sve rade „odokativno”, no ako si početnik i ne snalaziš se najbolje u kuhinji, savjetujemo da slijediš recept i točne mjere svih sastojaka.

Za ovaj jednostavan recept potrebni su vam sljedeći sastojci: 2 jaja, 2 žličice ulja, 300 ml mlijeka, 1 dl mineralne vode, 2 žličice šećera, prstohvat soli, 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog), 1 žlica alkohola (rum ili neko drugo žestoko piće), po želji ribana korica limuna.

Svijet na tanjuru: tri najpoznatije svjetske kuhinje zbog kojih se isplati otputovati

PRIPREMA PALAČINKI

  • Stavite jaja i šećer u zdjelu i izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom, sve dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete homogenu smjesu. Postepeno dodajte po malo bračna, mlijeka i razrijedite mineralnom vodom, koja će tijesto učiniti rahlijim.
  • Miješajte sve dok ne potrošite zadane mjerice sastojaka. Dodajte prstohvat soli i žličicu ruma ili nekog drugog alkohola kako bi smjesa dobila aromu i da spriječite upijanje ulja. Dodajte i ribanu koricu limuna, a ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite ju običnom vodom.
  • Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte ulje (ili maslac). Uklonite višak ulja. Kada je tava dovoljno vruća ulijte 1 grabilicu smjese koju ste prethodno napravili. Pazite da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno. Pecite dok se rubovi ne počnu odvajati, zatim preokrenite i pecite još 10-15 sekundi s druge strane. Nakon što ispečete 2-3 palačinke – ponovo dodajte malo ulja.
  • Pečene palačinke slažite na tanjur. Zatim ih poslužite uz omiljene čokoladne namaze, džemove, med, voće, topljenu čokoladu s maslacem, kekse i orase… Bon Appetit!

PODIJELI: