Meko, rumeno tijesto i sočan, mirisni sir: svestrane štrukle stigle su sa sjevera Hrvatske i osvojile cijelu zemlju

Meko, rumeno tijesto i sočan, mirisni sir: svestrane štrukle stigle su sa sjevera Hrvatske i osvojile cijelu zemlju
piše Putni Kofer

Štrukli su jedno od rijetkih jela koja se mogu smatrati uistinu izvorno hrvatskim. Cijela je hrvatska kuhinja nastala pod utjecajima Austrije, Italije, Turske i drugih zemalja pa je s vremenom svemu dodavala svoj osobni pečat i jedinstvenost. Ovaj način pripreme tijesta sa sirom, međutim, nije zabilježen niti na jednom drugom mjestu. Priprema pravih štrukli s razlogom se smatra umijećem, koje je čak i upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. U nastavku saznajte recept za zagorske štrukle i sve tajne jela zbog kojeg često vikende provodimo na sjeveru Lijepe naše!

OD JEFTINIH I LAKO DOSTUPNIH NAMIRNICA, VRIJEDNE SU DOMAĆINE STVORILE DELIKATESU KOJOJ SE DANAS SVI DIVE

Omiljeno tradicionalno jelo sa sjevera Hrvatske, koje se najviše priprema u Zagorskoj i Varaždinskoj županiji, vole gotovo svi i njihova je slava davno prerasla granice područja na kojem su nastale. Meko tijesto i ukusni svježi sir jednostavna su, a opet tako pogođena kombinacija koja osvaja na prvu.

Štrukli mogu biti restoranski specijalitet, zalogaj koji se jede s nogu, delicija koju kod kuće spremamo najmilijima. Mogu biti predjelo, samostalni obrok, juha ili desert. U svestranim štruklama samo se od jednog pravila ne odstupa: namirnice, prvenstveno sir, moraju biti vrhunske i svježe.

Najjednostavnije bi ih bilo opisati kao specifičnu, domaću verziju štrudle, a kao i mnoga tradicionalna jela nastale su iz neimaštine. Vrijedne su domaćice od jeftinih i lako dostupnih namirnica poput brašna, vode i sira od vlastitih krava stvorile delikatesu kojoj se danas svi dive.

JEDNOM KAD SVLADATE IZRADU ŠTRUKLI S PONOSOM ĆETE IH PRIPREMATI ZA SVE PRIGODE I ODUŠEVLJAVATI SVOJE UKUĆANE I GOSTE

Štrukli mogu biti slatki ili slani, mogu se kuhati ili peći, a svaki kraj ima neku svoju inačicu i način pripreme. No osnova je ista. Tijesto se tanko razvlači, a radi se od brašna, soli i mlake vode s malo ulja. Nakon što malo odmori, razvlači se preko stola, najčešće na tankom bijelom stolnjaku. Naravno, stolnjak ne mora biti ni bijeli, ni tanak, ali tako se tradicionalno radilo. Ovaj dio pripreme zahtijeva vještinu i umijeće te rijetko kome uspije od prve. Ali kad ga jednom svladate, ovo tijesto možete koristiti za bezbroj inačica štrudli i štrukli s različitim nadjevima i više nikad nećete posegnuti za gotovim kupovnim korama.

Neobična priča o nekad najelitnijem bordelu u Rijeci: U La Grotti su se zabavljali pomorci, vojnici i kapetani, a sobe su imale rupe u zidu i naplaćivalo se gledanje

Nakon što je tijesto razvaljano, nadijeva se kombinacijom svježeg kravljeg sira, soli, jaja i vrhnja, nakon čega se zamotava pomoću stolnjaka na kojem smo ga razvukli. Dugačku “štrudlu” koju tako dobijemo razdijelimo na jastučiće željene veličine. Ovo se tradicionalno radi rubom tanjura, no možete koristiti i nož. Sad ste dobili štrukle i dalje ih pripremate po želji!

Ako se kuhaju u vodi, najbolje ih je poslužiti prelivene krušnim mrvicama preprženima na masti, a ako ih pečemo posložit ćemo ih u odabrani lim, preliti vrhnjem i otopljenim maslacem pa zapeći dok ne budu rumene i sočne. Kad se rade slatke štrukle, postupak je isti, samo se u nadjev i tijesto dodaje i šećer. S osnovnim se receptom dozvoljeno poigravati, pa neki u sir dodaju ribanu buču kad joj je sezona, restorani rado kao desert poslužuju štrukle s borovnicama, a poznate su i verzije s makom, orasima ili dodatnim, intenzivnijim sirevima…

RECEPT ZA PEČENE ZAGORSKE ŠTRUKLE

Slasne štrukle možete pripremiti i kod kuće, trebaju vam najosnovniji sastojci i nešto vještine za razvlačenje tijesta. Pripremite brašno, jaje, ulje, sol i svježi sir i oslobodite prostor na stolu na kojem ćete razvlačiti tijesto. Prekrijte stol stolnjakom.

POSTUPAK PRIPREME ZAGORSKIH ŠTRUKLI

Prvo zamijesite tijesto. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte mu sol i jaje, potom postepeno dodajte mlaku vodu i ulje. Kad se sjedinilo oblikujte glatku kuglu, prekrijte krpom i ostavite da odmori dvadesetak minuta. Kravlji sir umutite sa soli i jajem, a nadjevu možete mu dodati i malo ulja, papar ili začin po želji.

Razvaljajte tijesto na stolnjaku, najprije drvenim valjkom, gurajući tijesto čim više prema rubovima kako bi se stanjilo. U jednom trenutku možete se okušati i u razvlačenju tijesta rukama: podvucite ruke pod tijesto i vucite ga prema rubovima. Kad ste dobili veliko i tanko tijesto, koje sad prekriva cijeli stolnjak, jednu polovicu premažite nadjevom. Zamatajte tijesto od strane s nadjevom prema sredini, pomažući si stolnjakom. Kad je tijesto potpuno zamotano, rubom tanjura oblikujte štrukle željene veličine.

U ovom trenutku možete štrukle staviti kuhati u vruću, zasoljenu vodu, ako ste se odlučiti za taj način pripreme. Ako ih pečete, otopite maslac i njime premažite posudu u kojoj ćete peći štrukle. Slažite ih jednu do druge i na kraju zalijte ostatkom otopljenog maslaca i kiselim vrhnjem. Pecite na 180 stupnjeva tridesetak minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Fotografije: Domagoj Sever

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ