Pečenke, sarme, francuske, kolači ovakvi, kolači onakvi… Ako, poput nas, niste bili najdiscipliniraniji tijekom blagdana, možda je vrijeme za laganije obroke, one koji će nam pomoći da malo „dođemo k sebi“. A zapečena heljda s povrćem jedno je tih jela, idealnih za ovo vrijeme. Ono može biti samostalno jelo, ako tražite vegetarijansku ili vegansku opciju, a može poslužiti i kao prilog uz ribu ili meso, te uz male preinake čak postati vrlo ukusna hladna salata.
U JELO MOŽETE STAVITI BILO KOJE POVRĆE KOJE VOLITE I NAĐETE U FRIŽIDERU
Isto tako, ovo je jelo odlično i za ‘čišćenje frižidera’. U njega doslovno možete ubaciti namirnice koje su vam na dohvat ruke i koje ‘treba pojesti’ jer ćete ih u suprotnom slučaju morati baciti. Primjerice, onaj jedan nešto stariji luk, jedna jedina paprika, mrkva koja će uskoro omekšati ako je ne pojedemo. Isto tako, jelo je iznimno zahvalno što se tiče potencijalnog nereda u kuhinji jer – neće ga biti. Od suđa, bit će vam potrebna samo manji lonac u kojem ćete kuhati heljdu i neka vrsta posude u kojoj ćete peći povrće te ga kasnije sjediniti s njome.
HELJDA JE VRLO ZDRAVA NAMIRNICA KRCATA MINERALIMA
No, ovo jelo, koje dopušta popriličnu slobodu što se tiče namirnica, doista ne bi bilo to što jest da u njemu nema heljde koja je njegov krunski i neizostavan sastojak. Tim više što je ona, kao namirnica koja je dobro poznata na sjeveru Hrvatske gdje se često sprema kao prilog mesu, odlična opcija za ‘oporavak od blagdana’. Heljda, naime, ne sadrži gluten, a krcata je mineralima i vlaknima… Pogodno djeluje na krvni tlak, sprječava zatvor. Jednom riječju: idealna namirnica.
UKLJUČITE MAŠTU, VARIJACIJE OVOG JELA UISTINU SU BROJNE
Kombinacije namirnica s kojima možete spremiti ovo jelo doista su brojne. Mi ćemo vam predstaviti našu verziju, koja se doslovno svela na već prije spomenuto ‘čišćenje hladnjaka’. Iskoristili smo preostali krumpir, mrkvu, luk i češnjak koji bi inače propali i, čak s tom relativno skromnom lepezom namirnica, ostali vrlo zadovoljni i siti. Vas pozivamo da se svakako igrate kad odlučite spremiti ovo jelo i da dodate povrće po svom izboru. Za pripremu ‘naše’ verzije heljde s povrćem, za dvije osobe, koristili smo:
- 150 g heljde
- 2 srednje velike mrkve
- 1 luk
- 2 manja krumpira
- par režnjeva češnjaka (može neočišćena, ‘u košuljici’)
- sol i papar po želji
- malo ulja
PORTUPAK PRIPREME
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Heljdu prelijte vodom i ostavite da se namače 2-3 sata. Ovoje idealno napraviti ujutro, pa će taman biti spremna do ručka.
- Skuhajte namočenu heljdu, što će trajati oko 10 minuta. Ako niste stigli namočiti, kuhajte ju malo duže, oko pola sata.
- Dok se heljda kuha pripremite povrće. Očistite ga i nasjeckajte na komade željene veličine.
- Svo povrće stavite u vatrostalnu posudu, prelijte uljem i začinite po želji.
- Pecite ga u pećnici 15-ak minuta.
- Kad je heljda skuhana, a povrće praktički pečeno, ocijedite ju i pomiješajte sve u vatrostalnoj posudi u kojoj ste pekli povrće.
- Vratite sve u pećnicu još 10 minuta (po želji, prije narežite gore komadiće sira).
- Servirajte toplo, preliveno s malo jogurta začinjenog s vlascem ili peršinom.