Tražite ideje za lagana jela koja će vas vratiti u život nakon blagdana? Imamo 6 izvrsnih recepata koji se lako pripremaju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Božićni i novogodišnji blagdani su iza nas, došlo je vrijeme da raskitimo jelku i pospremimo ukrase do sljedeće godine. Siječanj je tradicionalno vrijeme kad želimo odmoriti od prosinačkih bakanalija i okrenuti se zdravijoj prehrani i novim navikama, a često nemamo ideju otkud krenuti. Jela na žlicu, bez mesa, krepke juhe i ukusne salate uvijek su dobra ideja, a mi vam donosimo ideje za lagana jela i provjerene recepte po kojima ćete ih lako pripremiti!

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

JUHA OD BUNDEVE

Svestrana bundeva izvrsno je povrće puno vitamina i minerala, s malo kalorija, koju možemo pripremiti na bezbroj načina. Mirisna i gusta krem juha jedan je od omiljenih recepata. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. Tanjur juhe izvrstan je početak svakog obroka, a može funkcionirati i kao zasebno jelo.

 SAZNAJ VIŠE Recept za krem juhu od bundeve

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA

Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se često jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima posta i nemrsa. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu, ali ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

SAZNAJ VIŠE Recept za rižoto s plodovima mora

KUHANI OSLIĆ S KRUMPIROM

Barem nekoliko dana u tjednu, kažu stručnjaci, valjalo bi odabrati obrok bez mesa, a teško da ima bolje alternative od ribe. Ako ste raspoloženi za jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Što je najbolje, možete si olakšati posao i pripremiti ga od već očišćenih fileta smrznutog oslića.

SAZNAJ VIŠE Recept za kuhani oslić s krumpirom

GULAŠ OD GLJIVA

Gljive su često glavni sastojak bezmesnih obroka. Ukusne su, hranjive, svestrane i možemo ih koristiti na bezbroj načina. Vegetarijancima su omiljeni dodatak jelima jer imaju dosta proteina, a jedina su namirnica biljnog podrijetla koja u svom sastavu sadrži vitamin D. Ako želite pojesti nešto na žlicu i uživati u sezonskim okusima, jedno od jela bez mesa koje će vas oduševiti je vegetarijanski gulaš od gljiva koji će vas oduševiti svojim okusima, a koji uvijek možete prilagoditi sastojcima i gljivama koje trenutno imate.

SAZNAJ VIŠE Recept za gulaš od gljiva

ŠALŠU ZIMI MOŽETE NAPRAVITI S PELATIMA IZ KONZERVE

Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Iako je, dakako, najukusnija od svježih, mirisnih ljetnih rajčica, u hladnim zimskim mjesecima možete ju napraviti s pelatima iz konzerve i tako još jednostavnije dobiti lagani, ukusan umak za tjesteninu.

SAZNAJ VIŠE Recept za šalšu

MINESTRONE JUHA

U danima kad želimo lagana jela i zdraviji obrok ništa ne paše kao fina juha. A jedna od onih koje su osvojile cijeli svijet zasigurno je talijanski klasik minestrone. Juha prepuna povrća zdrav je i ukusan obrok u danima kad želite odmoriti od teške hrane. Recept za minestrone u Italiji se razlikuje od regije do regije, no mi vam donosimo onaj jednostavni, klasični, koji dozvoljava i niz varijacija i eksperimentiranja.

SAZNAJ VIŠE Recept za minestrone juhu

PODIJELI ČLANAK