
Kvizovi
Restoran Rougemarin Bar&Ton, koji je prošlog tjedna otvoren u Novom Zagrebu, mjesto je kakvo je ovom dijelu grada nedostajalo. Istražili smo ponudu i cijene
Vijest da se u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti otvara novi restoran, tim Putnog Kofera dočekao je s posebnim oduševljenjem. Na južnoj strani Save, otkrit ćemo vam tajnu, živi tri četvrtine redakcije, a 100 posto članova redakcije voli dobro jesti. Tako da nam nije preostalo drugo nego krenuti put MSU samo dva dana nakon službenog otvorenja restorana Rougemarin Bar&Ton, iza kojeg stoji poznati zagrebački ugostitelj Marin Medak. Zanimalo nas je kakav je muzejski ambijent, koja od poznatih jela Rougemarina u Folnegovićevoj i Rougemarin Cityja ćemo prepoznati na jelovniku, te jesu li cijene pogođene za ovu lokaciju kojoj je, priznajemo, već dugo nedostajao ležerniji tip bistro restorana.
Ulaz u restoran nalazi se odmah uz ulaz u muzej, smješten na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca, dijagonalno od Avenue Malla.
Odmah po ulasku u restoran dočekuje nas ljubazna konobarica i smješta za stol s pogledom na aveniju koja nosi ime legendarnog zagrebačkog gradonačelnika. Prostor na svim stranama, osim one prema muzeju, okružuju velike staklene stijene pa je svjetla puno, a stolovi su ugodno razmaknuti, taman da svaki gost ima osjećaj privatnosti. Preuzima nas konobar čija će ljubaznost do kraja ručka zaslužiti maksimalnu moguću ocjenu.
Odabrali smo tri malo konkretnija predjela koja smo dijelili, te tri glavna jela, a po preporuci konobara za piće smo naručili koktele. Svidjelo nam se što se neka od zanimljivih glavnih jela mogu, u manjoj verziji, naručiti za predjelo. Iskoristili smo to i naručili mali paštanjok te mali skradinski rižoto. Od malih tanjura, čiji je izbor zaista velik i idealni su za dijeljene i isprobavanje, odlučili smo se za pečene paprike punjene feta sirom.
Skradinski rižot dolazi poslužen s pjenom od sira i posipom od cikle, na što smo reagirali sumnjičavo, ali pokazalo se da se ispod tog netradicionalnog sloja zaista krije okus koji dobro poznajemo. Paštanjok je debela tjestenina od krumpira s povrtnim umakom i gochujan pastom. Okus je fantastičan i sljedeći put bismo to bez problema naručili za glavno jelo, uz dodatak tune ili piletine.
Mali zalogaj paprike s fetom bio je ukusan, ali ništa o čemu bismo kasnije pričali prijateljima. Čini nam se da ti mali zalogaji funkcioniraju samo kad ih je više i kad se dijele, ovako je ostao u sjeni konkretnijih predjela. Svi mali zalogaji koštaju po 3 eura, a može se naručiti i mix za dvije osobe koji stoji 18,8 eura. Uz njih bi odlično pasao garlic bread za 3,8 eura, koji nam je konobar preporučio, ali mi smo se odlučili za focacciu. Kasnije smo ga vidjeli na susjednom stolu i malo požalili. Mali paštanjok platili smo 7,8 eura, a umanjenu verziju skradinskog rižota 8,8 eura.
Došao je red na glavna jela, a tu smo se odlučili za klasike. Limun pile (15,8 eura), odnosno otkoštena polovica pileta u marinadi, bilo je ukusno, sočno i izdašno. BBQ rebarca (16,8 eura) bila su standardno dobra, fino začinjena i meso je padalo s kosti, a marinirana pržena Karaage piletina (10,2 eura) bila je ukusna, ali nije se istaknula nekim okusom ili teksturom koja bi nas posebno oduševila. Svako od ovih jela dolazi bez priloga, s malom salaticom na rubu tanjura, i tu dolazimo do možda jedine zamjerke za restoran Bar&Ton.
Prilozi se, dakle, svi naplaćuju posebno i ako ih naručite koncept financijski prihvatljivog dnevnog ručka pada u vodu. Pave od krumpira stoje 7,5 eura, pomfrit od batata 6,8 eura, šparoge s grila 8,2 eura, a najjeftinija je palenta, 5,2 eura. Sezonska salata stoji 4,5 sura, a coleslaw 6,5 eura. Dobra je strana to da su porcije glavnih jela izdašne, i ako ste uzeli predjelo ili juhu (7,2 eura minestrone i 5,9 eura rajčica) prilog vam možda, kao ni nama, neće uopće trebati.
U RougeMarin Bar&Ton se svakako vraćamo. Ostalo je još jela na meniju koja jedva čekamo probati, poput špeksplozije, ramsteka s listićima špeka, pizze s bolonjez raguom ili paelle za dvoje. Svidio nam se interijer, kao i zabavna činjenica u prostoru niti jedna stolica nije ista, ali prvenstveno hrana koja je ukusna, moderna, a opet nepretenciozna.
Veliki je adut restorana osoblje, što je danas neprocjenjivo. Otkrili su nam da ih prvih dana posjećuju većinom ljudi iz novog Zagreba. Što dovoljno govori o tome da je mu ovakvo mjesto trebalo. Vlasnik najavljuje da će vikendima, od četvrtka do nedjelje, prostor uvečer funkcionirati kao bar, s autorskim koktelima i glazbom. Nadamo se da će, zbog novog Zagreba, ta ideja zaživjeti.
Novi Zagreb već odavno nije samo spavaonica. Dio metropole smješten južno od Save već dugo funkcionira kao mali grad u gradu, i njegovi stanovnici ne moraju, ako ne žele, prelaziti rijeku ni da bi kupovali u craft pekarnicama, nabavljali meso u dobroj mesnici, bavili se sportom ili igrali biljar, pili kavu u ugodnom kafiću ili dobroj pivnici… Evo, prije samo tjedan dana na našu je „stranu“ stiglo nekoliko desetaka tisuća ljudi u danu, najprije na Floraart, a navečer i na besplatni koncert Pipsa u Zapruđu. Možda nam uskoro počnu dolaziti i u novi Medakov restoran Bar&Ton.
Kvizovi
LJEPOTA BEZ PREMCA
Kvizovi
Najveća tajna Pariza
Fenomen "jōhatsu"
Mali grad velikih priča
Grad stariji od Rima
VAŽNA INSTITUCIJA
ROMANTIKA KAO POSAO
Okusi Tajlanda
juha u centru pažnje
TALIJANSKI KLASIK
BAJKA NA DLANU
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica