Grad koji teče, rokerski grad, grad slobode i tolerancije, prijestolnica kulture, sve je to najveći grad Kvarnera i Primorja. Povijesna, kulturna i industrijska baština zovu na razgledavanje, a brojni barovi i restorani na uživanje u svakom trenutku u ovom jedinstvenom gradu. Rijeka možda nije čest odabir za ljetovanja, iako je na moru, ali je savršen izbor za kratki city break, koji u ljetnim mjesecima lako možete nadopuniti kupanjem, uživanjem u moru i izvrsnoj gastronomiji! Ako se pitate gdje fino jesti u Rijeci, ovi restorani nude izvrsna jela koja obožavaju i turisti i lokalci!
CONCA D’ORO – KULTNI RIJEČKI RESTORAN ČIJA POVIJEST SEŽE NA KRAJ 19. STOLJEĆA
U samom centru gradu postoji niz malih konoba po pristupačnim cijenama, a posebno dobro se jede u restoranu Conca D’oro koji posluje još od davne 1885. godine. Nekada poznatiji kao Zlatna školjka, ovaj moderno uređeni restoran bogate tradicije oduševljava razigranim i šarenim interijerom te originalnim specijalitetima Aleksandra Salevića, šefa kuhinje koji je živio i radio u Španjolskoj te čiji se utjecaj prepoznaje u njegovim jelima. Preporučujemo tjesteninu sa škampima ili dagnjama koja neodoljivo podsjeća na katalonsko jelo fideua (slično paelli) i tjesteninu s dimljenim lososom.
KONOBA FIUME SVAKODNEVNO NUDI SVJEŽE RIBLJE SPECIJALITETE
Smještena u centru riječke tržnice, konoba Fiume jedno je od najdražih mjesta lokalaca za uživanje u ribljim specijalitetima. Svaki dan nudi svježe namirnice, ispred se nalazi prekrasna uska terasa s nekoliko drvenih stolova s klupama pod tendom, a atmosfera je uvijek živahna i vesela! Ovdje će vas dočekati domaća kuhinja sa širokom ponudom autohtonih mediteranskih, ribljih i mesnih jela, tjestenina, rižota i juha… U svakom slučaju, odlično mjesto koje morate posjetiti ako želite doživjeti autentičnu Rijeku.
NEBULOZA – KONOBA S POGLEDOM NA RJEČINU KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI SVOJOM LOKACIJOM I PONUDOM LOKALNIH SPECIJALITETA PRIMORSKE I ISTARSKE KUHINJE
Smješten uz samu rijeku Rječinu u centru grada, ovaj šarmantni lokal može se pohvaliti vrlo maštovitom i zanimljivom ponudom lokalnih specijaliteta primorske i istarske kuhinje. Konoba Nebuloza nudi tradicionalna jela duboko ukorijenjena u gastronomsku kulturu ovog kraja. Njihovi aduti su rižoto s blitvom i ražnjić od kozica, oslić sa krustom, ramstek od divljači na način kuće, miješani riblji carpaccio… U svojoj ponudi imaju i vegetarijansku hranu te odlično vino kuće za male sitne užitke.
NA KANTUNU – LOKAL KOJEG OBOŽAVAJU I TURISTI I DOMAĆE STANOVNIŠTVO
Konoba Na Kantunu je jedno od kultnih riječkih mjesta koje ne biste trebali zaobići. Ovdje će vas dočekati tradicionalni obiteljski recepti i najbolje namirnice hrvatskog podneblja, ponajprije riba koju njihove kočarice love po cijelom Jadranu. Cijene su prihvatljive, preporučujemo ukusnu juhu od šparoga, a posebno su ponosni na svoju poparu odnosno gregadu i mariniranu ribu – saur á la Fabijanić na crveno s grožđicama. Ponuda pokriva i riblje specijalitete, od oslića, kovača, školjaka pa sve do lignja. Ne propustite kušati i vinske kapljice, imaju bogat izbor domaćih vina!
BISTRO MORNAR – RESTORAN S NAJLJEPŠIM POGLEDOM
Smješten uz riječku tržnicu i rivu, bistro Mornar još je jedno od mjesta gdje možete kušati domaću hranu, od jela na žlicu, mesnih specijaliteta pa sve do marendi i izvrsnog domaćeg kruha. Pred restoranom je omanja terasa, pa se u Mornara može jesti na otvorenom s pogledom na more i velike jahte.
BISTRO PLACA 51 – ŽIVAHNO MJESTO MODERNOG DIZAJNA U SRCU RIJEKE
Bistro Placa 51 nalazi se u neposrednoj blizini Riječke luke, Molo longo šetališta te živopisne riječke tržnice s koje tim restorana nabavlja i većinu namirnica. Ovdje možete kušati rižoto s kozicama i tikvicama, pljukance s boškarinom i rigom, brancin iz tave s kremom od blitve, dimljeni pečeni kare s povrćem i krumpirom, hobotnicu in forno s povrćem…… Posebno se ističu razni steakovi i svježa riba, a uživat ćete i u jedinstvenom ambijentu. Ako ste se odlučili za vikend posjetiti Rijeku ili se jednostavno nalazite u ovom primorskom gradu, ovo mjesto svakako ne smijete propustiti.
SABAI – DAŠAK EGZOTIKE U LUČKOM GRADU
Prošle godine se u staroj riječkoj jezgri otvorio i prvi tajlandski restoran, Sabai, koji je donio dašak egzotike u lučki grad. Sabai nudi uglavnom jela biljnog podrijetla, baš kako i priliči tajlandskim budistima. U ponudi imaju desetak veganskih jela pripravljenih na autentični tajlandski način. Među glavnim specijalitetima naći ćete egzotične gljive i bilje, jela s papajom, korabom i ananasom, a ponosni su i na svoju vinsku kartu. Zašto tajlandska hrana? Kako kažu domaćini restorana: povrće je dopola kuhano te time zadržava najvažnija nutritivna svojstva, meso fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus.
RICA – IDEALNO MJESTO ZA LJUBITELJE BEZGLUTENSKE PREHRANE
U blizini riječkog kazališta smjestila se i Rica, koja odgovara na sve češće zahtjeve tržišta i potrebe za bezglutenskom prehranom. Rica nudi pregršt finih specijaliteta u kojima su baza riža, proso, amaranth, quinoa ili heljda. Inače, žitarice sami melju te od njih proizvode vlastite pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. Ako vam se hrana svidi, na izlasku iz restorana svratite u njihovu trgovinu gdje ćete naći proizvode bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla.