
Slastica s potpisom grada
Grad koji teče, rokerski grad, grad slobode i tolerancije, prijestolnica kulture, sve je to najveći grad Kvarnera i Primorja. Povijesna, kulturna i industrijska baština zovu na razgledavanje, a brojni barovi i restorani na uživanje u svakom trenutku u ovom jedinstvenom gradu. Rijeka možda nije čest odabir za ljetovanja, iako je na moru, ali je savršen izbor za kratki city break, koji u ljetnim mjesecima lako možete nadopuniti kupanjem, uživanjem u moru i izvrsnoj gastronomiji! Ako se pitate gdje fino jesti u Rijeci, ovi restorani nude izvrsna jela koja obožavaju i turisti i lokalci!
U samom centru gradu postoji niz malih konoba po pristupačnim cijenama, a posebno dobro se jede u restoranu Conca D’oro koji posluje još od davne 1885. godine. Nekada poznatiji kao Zlatna školjka, ovaj moderno uređeni restoran bogate tradicije oduševljava razigranim i šarenim interijerom te originalnim specijalitetima Aleksandra Salevića, šefa kuhinje koji je živio i radio u Španjolskoj te čiji se utjecaj prepoznaje u njegovim jelima. Preporučujemo tjesteninu sa škampima ili dagnjama koja neodoljivo podsjeća na katalonsko jelo fideua (slično paelli) i tjesteninu s dimljenim lososom.
Smještena u centru riječke tržnice, konoba Fiume jedno je od najdražih mjesta lokalaca za uživanje u ribljim specijalitetima. Svaki dan nudi svježe namirnice, ispred se nalazi prekrasna uska terasa s nekoliko drvenih stolova s klupama pod tendom, a atmosfera je uvijek živahna i vesela! Ovdje će vas dočekati domaća kuhinja sa širokom ponudom autohtonih mediteranskih, ribljih i mesnih jela, tjestenina, rižota i juha… U svakom slučaju, odlično mjesto koje morate posjetiti ako želite doživjeti autentičnu Rijeku.
Smješten uz samu rijeku Rječinu u centru grada, ovaj šarmantni lokal može se pohvaliti vrlo maštovitom i zanimljivom ponudom lokalnih specijaliteta primorske i istarske kuhinje. Konoba Nebuloza nudi tradicionalna jela duboko ukorijenjena u gastronomsku kulturu ovog kraja. Njihovi aduti su rižoto s blitvom i ražnjić od kozica, oslić sa krustom, ramstek od divljači na način kuće, miješani riblji carpaccio… U svojoj ponudi imaju i vegetarijansku hranu te odlično vino kuće za male sitne užitke.
Konoba Na Kantunu je jedno od kultnih riječkih mjesta koje ne biste trebali zaobići. Ovdje će vas dočekati tradicionalni obiteljski recepti i najbolje namirnice hrvatskog podneblja, ponajprije riba koju njihove kočarice love po cijelom Jadranu. Cijene su prihvatljive, preporučujemo ukusnu juhu od šparoga, a posebno su ponosni na svoju poparu odnosno gregadu i mariniranu ribu – saur á la Fabijanić na crveno s grožđicama. Ponuda pokriva i riblje specijalitete, od oslića, kovača, školjaka pa sve do lignja. Ne propustite kušati i vinske kapljice, imaju bogat izbor domaćih vina!
Smješten uz riječku tržnicu i rivu, bistro Mornar još je jedno od mjesta gdje možete kušati domaću hranu, od jela na žlicu, mesnih specijaliteta pa sve do marendi i izvrsnog domaćeg kruha. Pred restoranom je omanja terasa, pa se u Mornara može jesti na otvorenom s pogledom na more i velike jahte.
Bistro Placa 51 nalazi se u neposrednoj blizini Riječke luke, Molo longo šetališta te živopisne riječke tržnice s koje tim restorana nabavlja i većinu namirnica. Ovdje možete kušati rižoto s kozicama i tikvicama, pljukance s boškarinom i rigom, brancin iz tave s kremom od blitve, dimljeni pečeni kare s povrćem i krumpirom, hobotnicu in forno s povrćem…… Posebno se ističu razni steakovi i svježa riba, a uživat ćete i u jedinstvenom ambijentu. Ako ste se odlučili za vikend posjetiti Rijeku ili se jednostavno nalazite u ovom primorskom gradu, ovo mjesto svakako ne smijete propustiti.
Prošle godine se u staroj riječkoj jezgri otvorio i prvi tajlandski restoran, Sabai, koji je donio dašak egzotike u lučki grad. Sabai nudi uglavnom jela biljnog podrijetla, baš kako i priliči tajlandskim budistima. U ponudi imaju desetak veganskih jela pripravljenih na autentični tajlandski način. Među glavnim specijalitetima naći ćete egzotične gljive i bilje, jela s papajom, korabom i ananasom, a ponosni su i na svoju vinsku kartu. Zašto tajlandska hrana? Kako kažu domaćini restorana: povrće je dopola kuhano te time zadržava najvažnija nutritivna svojstva, meso fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus.
U blizini riječkog kazališta smjestila se i Rica, koja odgovara na sve češće zahtjeve tržišta i potrebe za bezglutenskom prehranom. Rica nudi pregršt finih specijaliteta u kojima su baza riža, proso, amaranth, quinoa ili heljda. Inače, žitarice sami melju te od njih proizvode vlastite pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. Ako vam se hrana svidi, na izlasku iz restorana svratite u njihovu trgovinu gdje ćete naći proizvode bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla.
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
NEOTKRIVENI RAJ
Sveopća kontrola
Kvizovi
Zeleni kutci blizu Zagreba
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa