Rujan na tanjuru: sezonsko voće i povrće je zdravije i jeftinije, a ovih 5 namirnica ne smijete propustiti na tržnicama

Lokalna tržnica prepuna sezonskog voća i povrća
Fotografije: Unsplash

Namirnice uvijek imaju bolji okus kada su u sezoni, ubrane na vrhuncu svježine, a mnogi će se složiti da je rujan jedan od najboljih mjeseci na tržnicama diljem svijeta. Brojni tada pohrle razgledavati voće i povrće, šetati među šarenim štandovima, kupiti nešto za ručak ili pripremu zimnice, mirisati jesenske plodove, diviti se izboru uredno poslaganih proizvoda… No, hraniti se sezonski ne znači samo jesti svježe, bolje i zdravije namirnice koje su prepune nutrijenata, već i uštedjeti na mjesečnom obiteljskom budžetu! Provjerili smo kako izgleda početak jeseni na tanjuru, evo koje voće i povrće je najbolje jesti u rujnu!

GROŽĐE JE OD DAVNINA POZNATO KAO HRANA BOGOVA, A RUJAN JE NJEGOV MJESEC

Grožđe je mnogima omiljeno voće i to ne čudi s obzirom na to da je popularno u svim oblicima – svježe, sušeno (grožđice) i tekuće (sok od grožđa i vino). Rujan je definitivno mjesec grožđa, jedne od najstarijih vrsta voća i općenito biljaka koje uzgaja čovjek. Crvene i bijele slatke bobice imaju veliku hranjivu vrijednost, a nutricionisti naglašavaju važnost unose ove namirnice jer ubrzava probavu, odlična je za detoksikaciju organizma i odvodi vodu iz tijela. Izrazito kvalitetno grožđe ima jedinstven učinak na vašu krv, krvne žile i srce te se preporučuje svima koji žele smršavjeti.

KRUŠKE – IZNIMNO ZDRAVO VOĆE KOJE POTJEČE JOŠ IZ ANTIČKIH VREMENA

I domaće kruške ovih dana možemo pronaći na svim tržnicama. Ova ukusna namirnica svrstava se u porodicu ruža, danas postoji nekoliko tisuća vrsta te je svaka od njih drugačijeg oblika, boje i veličine. Jedni rade kvalitetne rakije, drugi pripremaju kompote i različite pekmeze, no kruške se preporučuje i jesti zbog vitamina B skupine kojima ovo voće obiluje. Američki istraživači su potvrdili da kruške reguliraju razinu šećera u krvi te sprječavaju nastanak otpornosti na inzulin.

CIKLA – NAJPOZNATIJI NARODNI LIJEK ZA SLABOKRVNOST

Osim što su rujanske namirnice odlične za imunitet, kožu i mišiće – jako su ukusne! Cikla nam je dostupna tijekom cijele godine, ali u rujnu je mnogi najviše konzumiraju. Tada ona dospijeva u maloprodaju pa slobodno možemo reći da je ovo korjenasto povrće jedno od najboljih u ovom dijelu godine koje nutricionisti preporučuju za reguliranje krvnog tlaka, rada želudca, crijeva, žuči i sl. Okružena blago crvenkastom, tamnom ili ljubičastom korom, ova namirnica se može jesti sirova, kuhana ili pržena.

PATLIDŽAN KAO ZAMJENA ZA MESO

U rujnu se ova namirnica najčešće koristi kao važan sastojak za ajvar, no najviše razveseli veganski dio populacije koji ga prepoznaje kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina. Patlidžani su i odličan izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata koji štite tijelo od niza različitih bolesti te sadrže vitamin C koji jača imunološki sustav. U Nigeriji ga koriste kao kontracepciju u tradicionalnoj medicini, a u brojnim državama diljem svijeta ljudi ga konzumiraju vjerujući da liječi bolove u kostima, reumu, opekline i crvenilo kože.

BUNDEVA – KRALJICA JESENI

Nije tajna da je izuzetno važno i zdravo prehranu bazirati prema sezonski dostupnim namirnicama, a o njenim ljekovitim svojstvima svake jeseni se iznova priča. Bundeva, buča ili tikva kako ju još nazivaju, omiljeno je sezonsko povrće koje se može pripremati na razne načine: pirjati, kuhati, peći. Brojni chefovi je nazivaju kraljicom jeseni jer je bogata vitaminima i antioksidansima, a zbog visoke razine vitamina C, stručnjaci kažu da jača imunitet i potiče proizvodnju kolagena, zbog čega je odlična za kožu.

Pročitajte još