Zašto je maslinovo ulje zdravo? Samo pola žličice može pozitivno utjecati na vaše tijelo, ali i potaknuti strast u spavaćoj sobi

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Neki su ga narodi nazivali svetim uljem, a drugi su ga toliko cijenili da su ga u prošlosti koristili kao jedno od sredstava plaćanja. Odlično je za srce, kosti, kožu, kosu, mozak…  Njegovo veličanstvo – maslinovo ulje. Iako je učinak zdravih masti na zdravlje i dalje kontroverzna tema, većina stručnjaka se slaže da je maslinovo ulje, naročito ekstra djevičansko, dobro za nas.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

Prirodno je, dobiva se iz ploda masline, ima 14 posto zasićenih masti, 11 posto polinezasićenih masnih kiselina, kao što su omega-6 i omega-3, a prevladavajuća je oleinska kiselina koja čini 75 posto ulja i važna je jer poboljšava krvni tlak i kolesterol.

Osim što je iznimno hranjivo, ovo ulje obiluje snažnim oksidansima, a oni nam mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti. A znamo da su kronične upale vodeći pokretač bolesti, poput raka, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti, artritisa, pa čak i pretilosti. U nastavku donosimo koje su sve znanstveno potvrđene dobrobiti maslinova ulja.

MOŽE SPRIJEČITI MOŽDANI UDAR

Odmah iza bolesti srca, moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Brojne studije su pokazale da je maslinovo ulje jedini izvor mononezasićenih masti koje smanjuju rizik od moždanog udara. Osim toga, ovo ulje poboljšava naše kognitivne funkcije.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

NEMA VEZE S DEBLJANJEM I PRETILOŠĆU

Znamo da prekomjerno konzumiranje masti uzrokuje debljanje. No, mediteransku prehranu koja obiluje maslinovim uljem, brojne studije povezuju s povoljnim učincima na tjelesnu težinu. Ovo ulje čisti organizam od toksina i čak može biti saveznik u procesu mršavljenja.

ODLIČNO ZA PROBAVU

Lako je probavljivo i može pomoći u slučaju gastritisa, zatvora, žgaravice…Idealna kombinacija za dobar probavni sustav je mala žlica maslinovog ulja i jednaka količina limunovog soka ujutro na prazan želudac.

VRHUNSKI SAVEZNIK U NJEZI KOŽE I KOSE

Osim što je bogato antioksidansima koji usporavaju starenje kože, ovo ulje je idealno za hidrataciju pa se koristi u raznim tretmanima i kombinacijama za njegu, nakon kojih koža izgleda sjajnije i elastičnije. Također, može napraviti čuda u borbi protiv akni. U slučaju oštećene kose, dovoljno je umasirati maslinovo ulje na vlasište kako bi bila zdravija i mekša.

POMAŽE U JAČANJU KOSTIJU

Ako ste mislili da samo kalcij čini vaše kosti jakima, prevarili ste se – i maslinovo ulje ih može ojačati. U studiji koja je uključivala muškarce koji su se hranili mediteranskom prehranom, otkriveno je da maslinovo ulje može pridonijeti jakim kostima. Utvrđeno je da njihova krv sadrži više razine osteokalcina, što je bio pokazatelj zdravog formiranja kostiju. Konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjuje rizik od osteoporoze i fraktura.

ULJE KAO ANTIDEPRESIV

Jedna od nevjerojatnih prednosti maslinovog ulja je liječenje depresije. Ovo ulje može povećati razinu serotonina, ”hormona sreće”. To je, utvrđeno je, slično učinku nekih antidepresiva. Studija objavljena u JAMA Psychiatry pokazala je da ljudi koji žive u mediteranskom području s prehranom bogatom maslinovim uljem imaju najmanje pojava teške depresije, kao i dulji životni vijek.

POBOLJŠAVA SEKSUALNI ŽIVOT

Jeste li se ikada zapitali zašto sve velike ljubavne priče potječu iz Italije – zemlje maslinova ulja? Nije iznenađenje da je maslinovo ulje izvrstan afrodizijak. Neki ga koriste kao lubrikant, a također je jedan od najzdravijih i najprirodnijih oblika ulja za masažu. Pravilna masaža maslinovim uljem pospješuje prokrvljenost svih dijelova tijela, pa tako i spolnih organa.

PODIJELI ČLANAK