Dan mladosti, dan radosti: tradicija proslave i sjećanja na omladinske dane bivšeg sistema

Dan mladosti u Kumrovcu
piše Lara Žučko

Mnogi od nas su barem jednom u životu svjedočili sjetnom pogledu i dječjem osmjehu na licu naših roditelja, baka i djedova koji bi se prisjećali svojih omladinskih dana. Vrijeme solidarnosti i drugarstva, kako naši jugonostalgičari kažu, period je kojeg se s radošću prisjećaju. Bez obzira na to koliko se razdvajamo ili spajamo u takvim mišljenjima, neupitan je trag koji je bivši sistem ostavio, a neke su njegove tradicije i danas žive. Dan mladosti neumorno odolijeva vremenu i svake godine oživljava prošlost kada su se omladinci sastajali, nosili Štafetu mladosti te odavali počast federaciji i njenom poglavaru. Na zelenim brežuljcima Hrvatskog zagorja u Kumrovcu, svakog se svibnja obilježava Dan mladosti koji okuplja preko 10.000 posjetitelja i istomišljenika. Oni uz dobru klopu i čašicu viška zajedno putuju stazom sjećanja, a u nastavku možete vidjeti zašto je to za neke još uvijek najvažniji dan u godini.

ŠTAFETA MLADOSTI: PUTOVANJE DOBRIH ŽELJA KROZ CIJELU FEDERACIJU

Iako je Josip Broz Tito rođen 7. svibnja 1892. godine, mnogi su Jugoslaveni vjerovali da je rođen 25. svibnja jer je navodno u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente koji su izazvali nesporazum oko datuma njegovog rođenja. Na taj se datum u bivšoj Jugoslaviji slavio Dan mladosti, a njegov je zaštitni znak bilo nošenje Štafete mladosti. Ideja ovog rituala nastala je u vrijeme početka nove Jugoslavije, 1945. godine na prijedlog omladine Kragujevca, kada je bila organizirana velika proslava Titovog rođendana. Tek je 1957. godine, na inicijativu samog predsjednika Josipa Broza, taj dan proglašen „Danom mladosti“.

Tito je prvu štafetu primio u Zagrebu 1946. godine, a Štafetu mladosti su predsjedniku Titu uručivali najbolji omladinci i omladinke, uz čestitke i želje za dug i zdrav život. Ona je svaki put polazila iz drugog mjesta i druge republike dok su ju s velikom euforijom dočekivali na masovnim proslavama u gradovima diljem cijele Jugoslavije. Uzbuđena javnost budno je pratila razvoj situacije putem radija i televizije, a mediji su marljivo izvještavali o tome kako protječe njeno putovanje po cijeloj federaciji.

Ususret obilježavanju osamdeset i osmog Titovog rođendana 1980. godine, Štafeta mladosti se nalazila upravo na hrvatskom teritoriju gdje je i prekinula svoj put, nakon objave o Titovoj smrti 4. svibnja. Sve štafete koje su nošene tijekom 42 godine izložene su u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Tajanstveni Huldufólk: mit o nevidljivim vilenjacima u koji dobar dio Islanđana i dalje vjeruje

DAN MLADOSTI U KUMROVCU: TRADICIONALNE PROSLAVE KOJE I DANAS OKUPLJAJU BROJNE POSJETITELJE

Proslave Dana mladosti u Kumrovcu najposjećeniji su događaji ovog kraja, a tamo se godišnje okuplja čak preko 10.000 posjetitelja iz cijele regije. Iako je zabranjeno isticanje jugoslavenske zastave i odora JNA, svaki put se zna naći pokoji nevaljalac koji prekrši to pravilo. Isticanje ostalih komunističkih simbola je dozvoljeno, a domaćini i posjetitelji koriste priliku da se ukrase istima.

Simpatični starčići koji hodaju u maršalskim odijelima s cigarom u ustima uobičajen su prizor za vrijeme proslave Dana mladosti. Ispred rodne kuće Josipa Broza Tita čuje se zvuk partizanskih i jugoslavenskih domoljubnih pjesama, a u zraku se osjeća miris pečenjarskih delicija koje vrebaju u prikrajku. Štandovi su puni suvenira s tipičnim komunističkim motivima i poznatim uzrečicama, a na cesti ćete teško naići na namrgođeno lice.

Kraljevstvo žena: upoznajte društvo u kojem muškarac nikada ne vodi glavnu riječ

Tko želi može zaviriti u muzej „Staro selo“ Kumrovec i uroniti u svijet autentičnog zagorskog seoskog života s početka 20. stoljeća. Sve ono što je činilo seoski život u ovom kraju nalazi se u ovom etno-selu, od tradicijskih vrtova i okućnice do štagalja i starih kućeraka. Rodna kuća Josipa Broza Tita nalazi se u samom središtu sela i sadrži bogatu povijesnu i etnografsku zbirku.

NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Premda se još uvijek često vode rasprave o tome kada je bilo bolje, nekad ili danas, nekadašnja jugoslavenska filozofija solidarnosti i omladinske snage obilježila je tadašnje društvo. Mnogo je starih i mladih duša koje se s radošću, ali i nostalgijom prisjećaju prošlih vremena, a tradicija proslave 25. svibnja je jedan dan u godini kada se svi oni mogu sastati pod okriljem zagorskih brežuljaka i oživjeti svoju pionirsku mladost. 

Naslovna fotografija: Kumrovec, autorica Jasenka Haleuš

PODIJELI: