Zašto žene u ovom plemenu nose tanjure u usnama? Teorija o podrijetlu tog običaja je više, no danas su znak ljepote i snažan simbol plemenskog identiteta

Foto: Bartosz Hadyniak, Getty Images
piše Putni Kofer

Ljepota je pojam koji je duboko ukorijenjen u ljudskoj kulturi i društvu. No, što zapravo čini nešto ili nekoga lijepim? Je li ljepota isključivo povezana s fizičkim izgledom ili ima dublje i kompleksnije značenje? Kada razmišljamo o ljepoti, prva asocijacija često je estetika: nečiji privlačan izgled, simetrija lica i tijela, savršena koža… Međutim, kao ljudi i tu se ne slažemo pa dolazimo do zaključka da je jedan od ključnih elemenata ljepote subjektivnost. Ono što jedna osoba smatra lijepim, druga može doživjeti potpuno suprotno! A upravo tako mnogi doživljavaju žene iz plemena Mursi koje nose drvene ili glinene tanjure u usnama, koji u njihovoj kulturi predstavljaju simbol ljepote i plemenskog identiteta.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

SIMBOLI LJEPOTE U PLEMENU MURSI

Ne zna se odakle točno dolazi ovaj običaj, ali se vjeruje da tanjur ili “pločica za usne” nosi brojna značenja unutar plemena Mursi. Prvo, pločica predstavlja simbol izuzetne ljepote. Njezina prisutnost na ženama odražava estetski izraz koji se cijeni u plemenskoj kulturi. Drugo, pločica simbolizira ženinu obvezu prema suprugu. Naime, ona je mora nositi s ponosom prilikom posluživanja hrane svom suprugu, što na jedan način predstavlja izraz dubokog poštovanja i predanosti u odnosu.

Mnoge žene u plemenu vjeruju da “pločica za usne” gubi svoje značenje ako njihov suprug premine. Prema ukorijenjenoj tradiciji koja se prenosi s koljena na koljeno, vanjska ljepota žene blijedi nakon gubitka supruga, što rezultira uklanjanjem tanjura. Antropolozi ističu kako ova praksa odražava duboke emocionalne veze i ovisnost o partnerstvu, odnosno muškarcu, što i danas karakterizira mnoga afrička društva.

NEKI ČAK VJERUJU DA SU UMETALE TANJURE U USNE KAKO BI SE ZAŠTITILE OD ROPSTVA

S druge strane, postoji i ona mračnija priča koja govori o umetanju tanjura u ženina usta. Naime, prije nekoliko desetaka godina Afrikom su harali lovci na robove, a žene su često postajale metom nehumanih postupaka. Pretpostavlja se da su neke od njih namjerno unakažavale svoj izgled kako bi postale manje privlačne neprijateljima, pokušavajući tako izbjeći surovu sudbinu ropstva.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

KLJUČNA TRANSFORMACIJA U ŽIVOTU DJEVOJAKA

U sklopu neobične prakse plemena Mursi, postupak umetanja tanjura u usne predstavlja ključni element transformacije, osobito za mlade djevojke koje ulaze u svijet ženstvenosti. Ovaj ritual, iako nesumnjivo bolan, duboko je ukorijenjen u kulturnim običajima i prenosi se s generacije na generaciju.

Najčešće majka preuzima odgovornost za ovu inicijaciju kada djevojka navrši 15 ili 16 godina. Na početku procesa djevojčici se reže donja usnica. U usni se stavlja običan čep dok rana ne zacijeli, a sam postupak odvija se tijekom nekoliko mjeseci. Zanimljivo je napomenuti da djevojke same određuju žele li da im usne budu blago razvučene ili žele postići izrazitiji efekt. Postoji čak uvjerenje da dečko ili muž neće spavati sa svojom djevojkom ili ženom sve dok usna potpuno ne zacijeli.

Najčešće pločice ili tanjure na usnama nose neudane djevojke i tek udane žene, dok starije članice plemena obično ne prakticiraju ovaj običaj. Fascinantni simboli ljepote stavljaju se u raznolikim situacijama, od svakodnevnih aktivnosti poput posluživanja hrane muškarcima do ključnih plemenskih rituala kao što su mužnja krava i svečanosti vjenčanja.

PODIJELI ČLANAK