Zemlja carskog duha, niskih temparatura i velikih umjetnika: kako izgleda život u Rusiji

Ruska kultura i običaji
piše Lara Žučko

Od sibirske zime do carskih gradova – toliko šarolikosti nema nigdje na svijetu. Prekrasna Rusija je dom čak 15 gradova u kojima živi više od milijun stanovnika, a prostire se preko dva kontinenta koja razdvaja drevni planinski lanac Ural. Najveća svjetska država skriva mnoge ljepote u gradovima poput Moskve, Sankt Peterburga, Ekaterinburga i Vladivostoka, a sva se urbana i ruralna mjesta duhom spajaju u neobičnim običajima i zanimljivom načinu života. Ruska kultura i običaji svrstavaju se među najbogatije i najutjecajnije, a sve to je rezultat miješanja više desetaka različitih kultura na jednom prostoru. U nastavku saznajte kako danas izgleda život u Rusiji, zemlji carskog duha i kulturne raskoši!

RUSKA KULTURA I OBIČAJI: RUSI SU IZUTENO PRISTUPAČNI, GOSTOLJUBIVI I EMOTIVNI

U ovoj zemlji golemih prostranstava ljudi njeguju specifične tradicije i način života koji jako podsjeća na jugoslavenske dane u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Iako nisu najbogatiji narod na svijetu, većina stanovnika ima stabilna primanja koja im uz eventualne kredite omogućuju pristojan stan, automobil i povremena putovanja. Ono po čemu su Rusi poznati jest visoka stopa obrazovanja, a mlađi stanovnici svakim danom sve više usvajaju nove tehnologije i zapadnjački način života. Kada se raspao Sovjetski savez, velik je broj škola i obrazovnih ustanova gotovo uništen, ali samo desetak godina kasnije ti su obrazovni centri obnovljeni kako bi stvorili danas vodeće stručnjake u područjima medicine, tehnologije i vojne obuke. Osim što su obrazovani, Rusi su izuzetno pristupačni, gostoljubivi i emotivni, a čak i najsiromašniji domaćin će gostima pripremiti malu gozbu.

MOSKVA – GRAD U KOJEM VLADAJU ŽENE I MILIJARDERI

Glavni grad Rusije proslavila je bogata povijest, umjetničko nasljeđe i prekrasna arhitektonska ostvarenja. Moskva je kulturni, gospodarski i financijski centar Rusije, a u njoj se živi kao da nema sutra. U gradu koji se može pohvaliti s najviše milijardera na svijetu srednji sloj svakim danom sve više jača, a čak 25% stanovnika grada živi izuzetno dobro. Cjelokupnom raskošnom dojmu ovoga grada svakako pridonosi i ulica Tverskaya u kojoj svaka poznata modna kuća ima svoj dućan.

Jedna televizija, jedna banka, nula bankomata: kako izgleda život u najmlađoj afričkoj državi u kojoj se ne održavaju predsjednički izbori

Nisu samo modni izlozi oni koji plijene pažnju, već i prekrasne Ruskinje, poznate po svojoj ljepoti i samopouzdanju. Za Moskvu se kaže da je grad žena te da uopće nemaju problem s time da prilaze muškarcima i ne opterećuju se uobičajenim stereotipima o tome tko će kome prići. Premda je Rusija često tradicionalna i konzervativna po pitanju političkih sloboda, ipak je mjesto gdje se susreću Istok i Zapad, tradicija i moderan život. S jedne strane ulice možete vidjeti impozantne moderne nebodere, a s druge strane pravoslavne crkve s predivnim krovovima, kupolama i ukrašenim prozorima. Ipak, ono do čega Rusi neupitno drže su društveni i obiteljski običaji, a u svojoj suštini radi se o narodu koji je izuzetno topao, dobronamjeran, a ponekad i neobičan.

RUSKI OBIČAJI: NIŠTA NE PROLAZI BEZ MALOG ZNAKA PAŽNJE I POKOJE ČAŠICE

Budući da je ruski narod poznat po svojoj gostoljubivosti, jako je korisno znati da Rusi smatraju nepristojnim doći u goste bez poklona. Budući da jako vole voće, posebice ono egzotično, s time zasigurno nećete pogriješiti, a domaćini će vam zahvaliti bogatim stolom i tradicionalnim delikatesama. Naime, prema starom ruskom običaju, gosta treba nahraniti, dozvoliti mu da malo predahne, a tek onda kreću ugodni razgovori. Kultura darivanja je u Rusiji toliko ukorijenjena i važna da se darovi, posebice cvijeće, poklanjaju u svakoj prilici.

U vrijeme Božića Rusi će se uglavnom isprsiti poklonima poput nakita, mobitela i ostalih modernih naprava, a nekoliko dana prije gledaju se filmski klasici u krugu obitelji. Naravno da na obiteljskim okupljanjima nikada ne fali alkohola, a to je jedan od mitova za koje smo svi čuli. I poprilično smo sigurni da nisu izmišljeni! Naime, istina jest da zbog geografskog položaja i niskih temperatura mnogi traže toplu utjehu u alkoholu, ali ispijanje alkohola u Rusiji ima i važnu socijalnu ulogu. Mnoge prilike se obilježavaju nazdravljanjem i ispijanjem alkohola, baš kao i u našim predjelima. Nakon zdravice Rusi će se pobrinuti da svojom čašicom kucnu sve ostale pa zato nikada ne gledaju ljude u oči. Jedino kada se ispija alkohol bez kuckanja jest za spokoj duše.

Iako su istospolni brakovi zabranjeni, žene u ovoj državi se udaju za starije udovice kako bi pobjegle od nasilnih muškaraca

KULTURA ISPIJANJA ALKOHOLA: PRVA ČAŠA ZA SLAVLJENIKA, DRUGA ZA RODITELJE

Čašica se diže i kada gosti kasne na razna okupljanja te im se zadaje kazna – na kućnom pragu moraju ispiti čašicu votke prije no što uđu u kuću. Kultura ispijanja alkohola u Rusiji je prisutna na svim mogućim slavljima i manifestacijama pa se tako na rođendanima prva čaša pije za slavljenika, a druga za roditelje. Na svadbama se može čuti zdravica „gorko“ kojom uzvanici traže od mladenaca da svojim poljupcem zaslade piće.

Osim votke, Rusi uživaju i u ispijanju čaja s limunom i to čine nekoliko puta dnevno, uz većinu obroka. Kućni običaji su i danas vrlo prisutni u ruralnim i urbanim sredinama, a jedan od najpoznatijih je vezan uz ogledala. Naime, ako ste nešto zaboravili ili se iz nekog drugog razloga morate vratiti kući, prije idućeg izlaska morate pogledati u ogledalo i isplaziti jezik jer se inače možda nikad više nećete vratiti kući. Mistični običaji Rusima nisu strani pa tako i danas mnogi stanovnici ove zemlje vjeruju u kućne duhove. Ne samo da vjeruju u njih, već ih slave i hrane. Česte su priče kako su ukućani gubili stvari sve dok nisu ostavili hranu za kućne duhove, zamolili ih za pomoć i sutradan pronašli ono što nikako nisu mogli naći. 

ŽESTICA NA DAN – TJERA DOKTORA VAN

Mnoge smo priče čuli o Rusiji, ali tek kada se nađete u toj zemlji možete u potpunosti spoznati njezine ljepote, umjetničko i kulturno nasljeđe te dobro raspoložene, rumene domaćine. Iako nam je stiglo proljeće, u ovim neobičnim hladnim prekidima proljetne idile vjerujemo da će mnogi od nas posegnuti za toplim čajem s limunom ili se ugrijati uz čašicu autohtonih žestica. Možda nam je ruska kultura puno bliža nego što se čini.

Baltičko carstvo žena koje muškarce trebaju samo za stvaranje potomstva i kopanje grobova

PODIJELI: