Smiju kampirati gdje god požele, pecati i brati gljive: je li sloboda lutanja tajna sreće u skandinavskim zemljama

Je li sloboda lutanja tajna sreće u skandinavskim zemljama?
piše Putni Kofer

Možda nemamo Eiffelov toranj, slapove Niagare ili Big Ben, čak ni malu Sfingu, ali imamo nešto drugo. Slobodu lutanja. To je naš spomenik, naša znamenitost. Tako se na stranicama turističke zajednice posjetiteljima predstavlja Švedska. I uistinu je tako. “Allemansrätten”, pojam koji označava slobodu lutanja i uživanja u prirodu, u toj je skandinavskoj zemlji zaštićen zakonom i podrazumijeva da svaka osoba ima pravo uživati u prirodi i svemu što ona nudi.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

SKANDINAVCI OZBILJNO SHVAĆAJU PRAVILO “NE UNIŠTAVAJ-NE UZNEMIRUJ”

Spavati na vrhu planine, uz jezero, skupljati gljive i brati cvijeće i bobice u šumi, i sve to potpuno besplatno. Jedino što se od onih koji u prirodi uživaju očekuje je da ju poštuju, štite i ostavljaju onakvom kakvu su ju našli! “Ne uništavaj – ne uznemiruj” jedino je propisano ograničenje u ovom zakonu. Da bi proširili glas o svojem jedinstvenom, potpuno besplatnom pristupu svim javnim prirodnim dobrima, Šveđani su čak na popularnu platformu Airbnb postavili – cijelu zemlju.

A švedska je priroda prekrasna i prirodna prostranstva su dostupna čim izađete iz kuće ili stana u kojem odsjedate. Šveđani vjeruju da je priroda igralište za sve ljude i da je beskonačno mnogo mogućnosti da se to igralište iskoristi. Vozite bicikl gdje god poželite. Podignite šator gdje biste željeli spavati. Pecajte ili se kupajte u jednom od pet velikih jezera. Šetajte, skijajte, slobodno koristite sve dostupne plaže. Dok god ne ulazite na private posjede, javne prirodne resurse možete koristiti bez ikakve naknade!

Besplatno kampiranje, spavanje u prirodi, korištenje svih javnih prirodnih površina izraženo je i drugim skandinavskim zemljama. Pretpostavlja se da su razlog duge i hladne zime koje pogađaju to područje, zbog čega je oduvijek bilo nužno maksimalno iskoristiti blagodati prirode u toplijim dijelovima godine. S vremenom je to postao stil života, pravo zaštićeno zakonom i, vjeruje se, jedan od razloga zašto su skandinavske zemlje uvijek pri vrhu liste najsretnijih zemalja na svijetu.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

SLOBODA LUTANJA: STOLJETNA TRADCIJINA UGRAĐENA JE I U MODERNE ZAKONE

U Norveškoj je “allemannsretten” stoljećima dio tradicije, a 1957. sloboda lutanja uvrštena je i u zakon. Rekreacija na otvorenom važan je dio norveškog identiteta i podrazumijeva da ste slobodni uživati u prirodi i svježem zraku koliko god želite, dok god za sobom ne ostavljate smeće i poštujete prirodu u kojoj boravite.

Možete podići šator ili spavati pod zvijezdama, na selu, u šumi ili na planini, samo morate paziti da ste udaljeni najmanje 150 metara od najbliže naseljene kuće ili kolibe. Mjesta za pražnjenje toaleta su jasno označena i kažnjivo je to činiti na neobilježenim lokacijama.

Kao i u Švedskoj, slobodno možete pecati, skupljati gljive i brati šumsko voće za svoje potrebe, nije nužno izvaditi nikakvu posebnu dozvolu. Neka su pravila stroža u nacionalnim parkovima i rezervatima, a posebna su upozorenja izdana i za paljenje vatre. Ono je dozvoljeno, ali uz pridržavanje pravila koja sprečavaju širenje požara.

Finci svoje pravo lutanja zovu “jokamiehenoikeus” i baš poput Šveđana i Norvežana potiču svoje stanovnike, ali i posjetitelje iz drugih zemalja, da koriste sve što priroda nudi, ali uz poštovanje i brigu prema njoj. Pravo na pristup javnim prirodnim dobrima imaju još neke europske zemlje, poput Švicarske, Češke i baltičkih zemalja, ali u skandinavskim je zemljama to stil života i stoljetna tradicija ugrađena u moderne zakone.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Znate li što je Fika, sinonim za ispijanje kave koji je postao važan dio švedske kulture?

Unatoč tome što žive na prostorima s vrlo malo sunčevog svjetla, Skandinavci su jedni od najsretnijih ljudi na planeti. Miran i skladan život, povezanost s prirodom, odgovornost prema Zemlji, bližnjima i sebi ukorijenjeni su u njihovu svakodnevicu. Poznata je i činjenica da im je posao iznimno važan dio života i da ga shvaćaju dosta ozbiljno, no pauzu za kavu i odmor nikada ne propuštaju. U slučaju da odbijete odlazak na pauzu, odnosno na ‘fiku’, smatrat će vas nepristojnima. Putni Kofer donosi priču o Fiki u Švedskoj, zanimljivom fenomenu koji je postao važan dio nacionalne kulture.

PODIJELI ČLANAK