Proljetno buđenje u Norveškoj više je od puke fraze. Upoznajte Våryrhet, simbol novog početka koji slavi prirodu

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Skandinavske zemlje poznate su po svojim jedinstvenim kulturnim konceptima koji sažimaju bit njihova načina života. Na primjer, Danska ima hygge, Švedska ima lagom, a Norveška ima lykke. Međutim, jedan koncept nije toliko poznat međunarodnoj javnosti kao ovi drugi, ali je jednako važan norveškom narodu – våryrhet.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

VÅRYRHET – SIMBOL NOVOG POČETKA I KONCEPT KOJI JE DUBOKO UKORIJENJEN U NORVEŠKOJ KULTURI

Proljeće je godišnje doba koje mnogi ljudi s nestrpljenjem iščekuju, a za Norvežane ono predstavlja puno više od same promjene temperature i dužih dana. Naime, dolaskom proljeća kod mnogih stanovnika se javlja jedinstven osjećaj koji je duboko ukorijenjen u norveškoj kulturi – våryrhet, koji bi se mogao prevesti kao osjećaj „pomlađivanja” i „uzbuđenja”. Sama riječ kombinira „vår”, što znači proljeće, i „yrhet”, što implicira na nemir ili uzbuđenje koji se pojavljuju nakon duge i hladne zime.

Ovaj osjećaj obnove i nade je veoma važan za Norvežane i predstavlja simbol novog početka. Iako možda nije toliko poznat kao koncepti hygge ili lagom, våryrhet je jednako važan za norveški narod. U stvari, on je usko povezan s prirodnim ljepotama Norveške, jer proljeće donosi rascvjetane doline i živahne krajolike sa zvukovima ptica i mirisima svježeg cvijeća, dok snijegom prekrivene planine polako nestaju.

Norvežani proslavljaju våryrhet na razne načine, uključujući aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, vožnja bicikla i trčanje, ali i opuštanje u saunama te kupanje u arktičkim vodama. Proljeće također označava početak proizvodnje jabukovače iz regije Hardanger, koja je postala sve popularnija u posljednjim godinama. „Hardanger International Cider Fest”, koji se održava od 11. do 14. svibnja, savršena je priliku da kušate neke od najboljih cidera iz te regije, piše ugledni magazin Forbes.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Jedan luksuzni turoperator, Up Norway, bio je toliko željan rasvijetliti koncept våryrhet da je organizirao putovanja koja kombiniraju ljepotu norveške prirode s nagrađivanom jabukovačom iz Hardangera. Njihove safari ture uključuju posjet farmama i kušanje jabukovače, a sve to uz promatranje slapova, ledenjaka i voćnjaka. Ovo jedinstveno putovanje stranim posjetiteljima pruža mogućnost da osjete i dožive våryrhet.

KOS – NORVEŠKI KONCEPT KOJI VAM POMAŽE USPORITI I UŽIVATI U TRENUTKU

Osim våryrheta, Up Norway također ima itinerar koji obuhvaća još jedan norveški nematerijalni koncept koji je osvojio svijet – kos. Dok våryrhet implicira na uzbuđenje i nemir koji se pojavljuju zbog dolaska proljeća, kos je apstraktniji koncept koji predstavlja umjetnost svjesnog uvažavanja sadašnjeg trenutka.

Ova tvrtka je pokušala sažeti ovaj koncept i svim putnicima nudi polagano iskustvo putovanja, dopuštajući da u potpunosti urone u lokalnu kulturu. Umjesto da žure s mjesta na mjesto, posjetitelji mogu odvojiti vrijeme za uspostavljanje veza s lokalnim stanovništvom i za dublje razumijevanje norveškog načina života.

U svijetu u kojem neprestano žurimo s jednog mjesta na drugo, norveški koncepti våryrhet i kos nude podsjetnik da usporimo, cijenimo ljepotu prirode i prigrlimo sadašnji trenutak. Uranjanjem u te kulturne koncepte možemo bolje razumjeti sebe i svijet oko nas.

PODIJELI ČLANAK