Samozatajna Sardinija: otok najdugovječnijih ljudi ima sve što vam treba za uživanje

Najljepše atrakcije Sardinije
piše Lara Žučko

Udaljena samo 180 kilometara od Afrike i 190 kilometara od talijanske obale, Sardinija je jedan od najvećih otoka na Mediteranu i jedan od najljepših dijelova Italije. Predivna smaragdno zelena točka u Sredozemnom moru poznata je po rajskim plažama, a gotovo 80 posto kopna čine planine i brežuljci pod čijom se površinom krije pravo malo bogatstvo. Istraživanja pokazuju da je ovaj otok jedno od najzdravijih mjesta za život u Europi, čemu svakako pridonose svježi zrak i prehrana bazirana na ribi, svježim namirnica, povrću i maslinovom ulju. U nastavku upoznajte najljepše atrakcije Sardinije, neke od najzanimljivijih plaža s kristalno čistim morem koje će vam oduzeti dah i saznajte kako danas izgleda život na otoku!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ŽIVOT U OAZI MIRA, POVIJESTI I MIRISA TRADICIONALNE KUHINJE

Sardinija je drugi najveći otok na Mediteranu i osim prekrasne obale kojoj nećete vidjeti kraja, ovdje se nalaze prekrasne planine i doline na kojima su smještene prapovijesne nastambe i građevine, tzv. „nuraghi“. Sardinija je otok bogat povijesnim lokalitetima, a osim drevnih znamenitosti, plaža i morskih aktivnosti također ne nedostaje.

View this post on Instagram

A post shared by Giulia| travel blogger?Toscana (@noncieromaistata)

Život na Sardiniji odvija se u mirnom i opuštenom ritmu, a mnogi kažu da su stanovnici otoka upravo zbog toga i kvalitetne prehrane jedni od najdugovječnijih na svijetu. Svakodnevna prehrana uključuje morske plodove poput ježinaca, jastoga, hobotnica, lignji i školjki. Osim ribljih specijaliteta, na Sardiniji ćete uživati i u mesnim delicijama na bazi svinjetine i kozletine uz dodatak povrća i začina.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Posebno važan i jedan od najčešćih začina u tradicionalnoj kuhinji je šafran, a na otok su ga donijeli Feničani. Uz svaki obrok jede se kruh, a često i ovčji sirevi od kojih su najpoznatiji pecorino romano i pecorino sardo. Uz vrhunska vina koja su poznata u cijelome svijetu po velikoj količini antioksidansa te likeru Mirto, Sardinija je poznata i po proizvodnji piva koje se tamo proizvodi još od Brončanog doba.

UPOZNAJTE POVIJESNE GRADIĆE KOJI OČARAVAJU SLIKOVITOŠĆU I JEDINSTVENIM AMBIJENTOM

Povijest se na Sardiniji uvukla u svaki element kulture i života, a na prvi ćete pogled to vidjeti hodajući po visokim utvrdama i srednjovjekovnim ulicama glavnog grada Cagliari. On se nalazi svega nekoliko kilometara od antičkog grada Nore u kojemu su Kartažani, Rimljani i Feničani davno trgovali. Cagliari nije poznat samo po antičkim ostacima i katedrali iz 13. st. pr. Kr., već i po prvomajskoj fešti i slanom jezeru Molentargius koje je dom prekrasnim ružičastim plamencima.

Povijesna bogatstva nalaze se i u Algheru, gradu na sjeverozapadnoj obali Sardinije u kojem ćete čuti jezik koji više nalikuje španjolskom nego talijanskom jer su mnoge ploče i natpisi napisani upravo na španjolskom. Mise u crkvi San Francesco se i danas drže na katalonskom, a razlog tome jest taj što je u 14. stoljeću tadašnji Papa Sardiniju poklonio kralju Aragona s iberijskog poluotoka. 

Grad je okružen antičkim zidinama, a ulice u centru su popločane kamenom. Ako se nađete u ovom neobičnom mjestu iz prošlosti, svakako posjetite katalonske gotičke građevine, katedralu svete Marije, palaču Guillot i crkvu svetog Franje. Ovaj dio obale nekoć se zvao Koraljna rivijera pa bi bila šteta propustiti turu po muzeju koralja koji je smješten u vili Costantino izgrađenoj 1927. godine izvan zidina grada.

BESKRAJNE PJEŠČANE PLAŽE KRADU SJAJ POVIJESNIM ZNAMENITOSTIMA

Premda Sardinija obiluje povijesnim lokalitetima, ipak je najpoznatija po svojim plažama koje turisti masovno posjećuju u ljetnim mjesecima. Neke od najljepših plaža na otoku nalaze se na Smaragdnoj obali, tzv. Costa Smeralda, a svi oni koji se ne žele odvojiti od ležaljke i mora, vrlo će lako pronaći smještaj u blizini prekrasnih plaža. Smaragdna obala nastala je pod Aga Khamom šezdesetih godina kada je započeo gradnju resorta za bogatu klijentelu, a po njemu je nazvana i poznata „Prinčeva plaža“, odnosno Spiaggia del Principe. Resort se sastoji od malenih mjestašaca koji nalikuju grčkim otocima, a središte svega je proslavljeno selo s lukom, Porto Cervo.

Obalni grad u regiji Nuoro, Cala Gonone nalazi se na istočnoj obali Sardinije u zaljevu Orosei, a okružen je visokim brežuljcima. U istom zaljevu nalazi se i predivna bijela pješčana plaža Cala Goloritzè na kojoj stijene visoke 30 metara zaklanjaju pogled na plažu, a tirkizno plavo more nevjerojatno je čisto, ali i puno hladnije nego na drugim dijelovima otoka zbog prirodnih izvora vode koji se tamo nalaze. Najpoznatija plaža u blizini je Cala Luna koja je ujedno simbol istočne obale Sardinije.

Još jedna popularna plaža svakako je Porto Giunco, koja se nalazi 40 kilometara od Cagliarija, a izgledom podsjeća na karipske plaže zbog kontrasta bijelog pijeska i tirkiznog mora. U blizini se nalazi i jezero Notteri na kojem možete promatrati već spomenute ružičaste plamence. Pješčane dine visoke i do 20 metara okružuju prekrasnu plažu Su Giudeu, a posebna je po tome što se s njezine desne strane nalazi maleni otok koji je zapravo stijena na kojoj koze vole pasti travu.

PRAVA MEDITERANSKA LJEPOTICA ČIJI ŠARM NE BLIJEDI JOŠ OD DAVNIH ANTIČKIH VREMENA

Sardinija je tipična destinacija za ljubitelje ljetnog i ležernog odmora koji veći dio vremena žele provesti u kupaćem kostimu, ali vole i prošetati te pogledati pokoju povijesnu znamenitost. Ipak, rijetki će dati ruku u vatru da je Sardinija destinacija za ljubitelje divljeg života i ekstremnih uvjeta, no neki će se iznenaditi kada ugledaju pješčane dine Piscinas, tzv. Mala Sahara. Dine se nalaze pored nekih od najljepših plaža na otoku, a uzimanje pijeska s njih je strogo zabranjeno. Na Sardiniji svakako nećete moći iskusiti safari i lov na divlje životinje, ali ćete moći promatrati egzotične i veličanstvene plamence koji kao da su s nekog drugog svijeta.

View this post on Instagram

A post shared by Sardinia Island ♡ (@exploresardiniaisland)

Jedan otok i milijun epiteta. Sardinija je prava mediteranska ljepotica čiji šarm ne blijedi od davnih antičkih vremena kada su drevni osvajači prepoznali njenu životnost i proždrljivo ju uzimali za sebe. Tipičan mediteranski ambijent, arhitektura i duh spojeni s nekim starijim kulturama ono su što najbolje opisuje ovaj otok, a beskrajne pješčane plaže i pitoreskna mjesta ih čine još ljepšima i primamljivijima.

PODIJELI ČLANAK