Umjetnost u šalici kave, sunčani trgovi obilježeni poviješću i Prosecco uz Canal Grande: upoznajte Trst

Najljepše atrakcije Trsta
piše Ana Kolarić

Ne tako davno, šareni izlozi Trsta za Hrvate i mnoge ljude u regiji su predstavljali prozor u zapadni svijet. On je bio šoping meka i utočište za one koji su trebali traperice i dobar par talijanskih cipela. Vremena su se promijenila, no ovaj je grad ostao zapamćen kao idealno mjesto za jednodnevne izlete. Ipak, Trst je lučki grad i to znači da se u njemu uvijek nešto događa. I ne samo to: on je talijanski lučki grad, a to znači da su gelatto, dobra pizza i odlična kava uvijek odmah iza ugla. S druge pak strane, otkako su iz njega iščezle šoping gužve, ovaj grad je dobio priliku pokazati i svoje drugo lice. Prošećite sunčanim piazzama i upoznajte atrakcije Trsta u svom njegovom multikulturalnom šarmu!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

DRAMATIČNA POVIJEST IZNJEDRILA JE ŠARMANTNI MULTIKULTURALNI GRAD

Trst je svega 30-ak kilometara udaljen od hrvatske granice. Smješten u Tršćanskom zaljevu, s Italijom povezan tek uskim pojasom kopna, kao da je oduvijek bio predodređen za burnu povijest. Najbolji je dokaz tome činjenica da je tek 1954. ponovo postao dijelom Italije. U stoljećima koja su tome prethodila bio je dio Mletačke Republike, potom važna luka Habsburške Monarhije, a u Drugom svjetskom ratu zauzeli su ga Nijemci i otvorili jedini koncentracijski logor na talijanskom tlu. U periodu od 1947. do 1954. godine, Trst je čak bio i zasebna država nazvana Slobodni teritorij Trsta. Na koncu je ipak, na temelju Londonskog sporazuma, vraćen Italiji.

Zbog ove turbulentne povijesti Trst je nesumnjivo patio, no upravo ga je ona učinila pravim malim melting potom ovog dijela Europe. Naravno, on je prvenstveno talijanski grad, no među njegovim ljudima i arhitekturom naići ćete na prekrasnu šarolikost i multikulturalnost vrijednu pažnje.

POSJETITE TRG UJEDINJENJA ITALIJE I OSLUHNITE RAZLIČITOST JEZIKA

Na pjevnom talijanskom jeziku zove se Piazza Unità d’Italia i zaista je vrijedan divljenja. Trg Ujedinjenja Italije, ujedno je najveći gradski trg koji gleda na poznatu tršćansku luku. Putnik koji je posjetio i druge talijanske gradove vrlo brzo će uočiti kako malo talijanskog u sebi ima Piazza dell’Unità. Na prvu, možda vam se čak učini i da ste u austrijskoj prijestolnici, budući da je većina zgrada izgrađena upravo u vrijeme Habsburške monarhije.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Ponos trga je Fontana četiri kontinenta koju je sredinom 18. stoljeća napravio Giovanni Mazolleni. Fontana se sastoji od četiri statue i četiri životinje, odnosno četiri kontinenta koji su u to vrijeme javnosti bili poznati. Konj simbolizira Europu, deva Aziju, lav Afriku, a krokodil predstavlja obje Amerike. U podnožju stoje četiri kipa s vrčevima koji prolijevaju vodu, a oni predstavljaju četiri najpoznatije svjetske rijeke: Nil, Ganges, La Platu i Dunav. Prošećite trgom i zastanite kod fontane te osluhnite sve jezike regije – posebice hrvatski i slovenski ili jednostavno uživajte u triestini, dinamičnom tršćanskom dijalektu.

UŽIVAJTE U KULTURI ISPIJANJA KAVE

Bez imalo dvojbe, definitivno možemo reći da je kava dio identiteta grada Trsta. Za razliku od ostatka Italije, ovdje se ne ispija s nogu i dio je svakodnevnog rituala. Manje je poznato da je upravo Trst dom kave Illy, toliko popularne i među Hrvatima. Osnovao ju je 1933. Francesco Illy, a tvornica je danas, sa svojih 1200 zaposlenika, i dalje u vlasništvu iste obitelji. Pobrinite se da popijete dobar espresso, ali i da ponesete omiljenu kavu kući, budući da je u Trstu jeftinija nego kod nas.

Ipak, imajte na umu da je ovdje naručivanje kave pravo malo umijeće. Da bi ste dobili espresso u šalici, naručite „Nero“, a za espresso u staklenoj čaši „Nero in B“. Znalci kave nepokolebljivo tvrde da espresso ima bolji okus u staklenoj čašici zbog tanje stijenke koja omogućuje da se osjeti punina kave. Za espresso s malo mlijeka u šalici, tražite „Capo“, a za isti taj napitak u čaši „Capo in B“.

Za istinsko iskustvo uživanja u kavi preporučujemo Caffè San Marco, koji je ujedno i knjižara te Caffè Tommaseo, koji je svojedobno bio omiljeno mjesto i najpoznatijeg stanovnika Trsta – Jamesa Joycea. Spomenuta su mjesta i danas okupljališta lokalnih intelektualaca i umjetnika.

CANAL GRANDE IDEALNO JE MJESTO ZA POČETAK ILI KRAJ DANA

Baš kao i Venecija, i Trst ima svoj Canal Grande. Smješten na pet minuta hoda od Trga Ujedinjenja, još je uvijek u središtu grada i odlično mjesto za ranojutarnju kavu, večernji aperitiv ili čašu dobrog talijanskog Prosecca. Prošećite uz vodu, uživajte u prizoru mnogobrojnih brodića, obiđite kip Jamesa Joycea, a potom odaberite mjesto za opuštanje.

Po uzoru na ostatak Italije, u Trstu su aperitivi vrlo popularni i zaista nema boljeg mjesta za uživati u njima od samog Canala Grande. Ako se volite držati prokušanih klasika, vjerojatno ćete se odlučiti za Aperol. No, želite li nešto jednako osvježavajuće i ljetno, ali ipak više tršćansko, naša je preporuka Hugo – koktel napravljen od sirupa bazge, prosecca, limete, s listićima mente i malo mineralne vode.

MIRAMARE – BAJKOVITI DVORAC SMJEŠTEN NA LITICI

Iako je veličinom nešto manji od poznatih europskih dvoraca, njegova ga lokacija čini vrlo posebnim. Smješten na litici iznad mora, okružen vrtom prepunim egzotičnih biljaka, bijeli dvorac Miramare zaista je prizor za pamćenje. Čak i ako odlučite ne ulaziti i istražiti njegovu elegantnu unutrašnjost, možete provesti nekoliko sati istražujući imanje. Danas je muzej, no u 19. stoljeću bio je dom austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. i njegove supruge Charlotte od Belgije.

Naravno, kao i svaki dvorac, i ovaj donosi dramatičnu priču. Ili dvije. Naime, Maksimilijan je vrlo nesretno skončao u Meksiku, gdje se uz potporu Napoleona III. 1864. godine proglasio carem Meksika. Tri godine kasnije, u lipnju 1867., svrgnuti republikanci zarobili su ga i pogubili, zajedno s dva njegova generala. Legenda kaže da Charlotte, koja je izgubila razum od silne tuge, još luta vrtom i zaziva Maksimilijanovo ime.

SAZNAJ VIŠE: Najljepša mala mjesta u Italiji

PODIJELI ČLANAK