Obožavate Colmar? Onda će vam se svidjeti i „omiljeno francusko selo” koje je uspjelo zadržati svoj identitet i šarm malog mjesta

Bergheim
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Bergheim, mjestašce s otprilike 2000 stanovnika na jugu bajkovite regije Alsace, doživjelo je preporod 29. lipnja prošle godine otkada je proglašeno „omiljenim selom” Francuske. Mjesto je to nevjerojatnih ljepota, daleko od utabanih staza i rute koju mnogi preferiraju kada putuju zemljom ljubavi, vrhunske gastronomije i poznatih umjetnika. Ovaj romantični kutak prepun cvijeća i drvenih kućica odvest će vaš duh daleko od šik pariških bulevara ili svjetlucavih plaža Azurne obale i predstaviti vam predivne atrakcije iz prošlih vremena te kulturnu mješavinu koja je nastajala nekoliko stoljeća među alzaškim bujnim vinogradima. U nastavku smo izdvojili još nekoliko razloga zašto Bergheim morate staviti na svoju ”bucket listu”!

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

BERGHEIM – OMILJENO SELO U FRANCUSKOJ

Smješten nedaleko od Colmara u samom srcu slikovitih vinograda, čarobno selo Bergheim je jedno od rijetkih alzaških mjesta koje je gotovo u potpunosti sačuvalo svoje srednjovjekovne zidine. Njegovi kameni čuvari datiraju iz davnog 15. stoljeća i omiljena su atrakcija prilikom razgledavanja, a da je tako pokazuje i veliko nacionalno priznanje iz 2022. koje je Bergheimu donijelo laskavu titulu omiljenog sela u Francuskoj.

View this post on Instagram

A post shared by Ville de Bergheim (@villebergheim)

Ovdje se možete diviti brojnim povijesnim ostacima poput prekrasnih bedema s devet kula, lokalnoj tržnici koja je uvijek prepuna šarenih boja i opojnih mirisa, gradskoj vijećnici iz 18. stoljeća i nevjerojatnoj lipi, stablu zasađenom 1300. godine. Tu su i malena župna crkva, stara sinagoga i veličanstvena Visoka vrata koja čuvaju ulaz u selo već stotinama godina.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

VINOVA LOZA OVDJE SE UZGAJA VIŠE OD 2000 GODINA

Bergheim možda nije tako popularan kao drugi gradovi u Njemačkoj, ali neka vas to ne zavara. S obzirom na to da se nalazi usred slavne alzaške vinske ceste, ovo mjesto je idealno odredište za sve ljubitelje vina. U njegovoj okolici vinova loza se uzgaja više od 2000 godina, a jedinstvena klima regije Alsace omogućuje grožđu sporo sazrijevanje, što suhim i aromatičnim kapljicama daje upečatljivu finoću i intenzitet.

Ako imate malo slobodnog vremena i želite doživjeti ljepotu Bergheima iz ptičje perspektive, pokušajte se popeti na jedno od brojnih okolnih brda kako biste dobili potpuni pogled na omiljeno francusko selo. Usponi su relativno lagani i ugodni, a brda nisu strma. Ako niste tip za pretjeranu fizičku aktivnost, počastite se ručkom u jednom od dva vrhunska restorana te uživajte u šetnji među šarenim kućama koje se zbog svoje starosti i izvanredne arhitekture danas smatraju kulturnom i povijesnom baštinom.

View this post on Instagram

A post shared by Ville de Bergheim (@villebergheim)

PODIJELI ČLANAK