Jedan od rijetkih naseljenih gradova na svijetu koji se nalazi unutar srednjovjekovnog dvorca oživljava bogatu povijest i šarm Andaluzije

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U srcu živopisne španjolske regije Andaluzije, među bujnim hrastovim šumama Nacionalnog parka Los Alcornocales, smjestio se očaravajući grad Castellar de la Frontera. Poznat je po svojim uskim kamenim uličicama i tradicionalnim andaluzijskim kućama s bijelim fasadama i živopisnim cvjetnim terasama, koje stvaraju slikoviti prizor koji će vam oduzeti dah. Na vrhu brda ponosno dominira prekrasan srednjovjekovni zamak, koji posjetiteljima omogućuje da se osjećaju poput pravih plemića i princeza iz prošlih vremena. Castellar de la Frontera zaista oživljava bogatu povijest i šarm Andaluzije!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

CASTELLAR DE LA FRONTERA: GRAD KOJI JE KROZ POVIJEST BIO NA METI BROJNIH OSVAJAČA

Povijest ovog malog, ali iznimno lijepog mjesta seže u daleku prošlost, sve do pretpovijesnog i brončanog doba, nakon čega je postalo srednjovjekovna utvrda. Prapovijesni tragovi i danas su vidljivi u brojnim špiljama u okolici, gdje entuzijasti mogu istražiti prekrasne pećinske crteže koji svjedoče o bogatom kulturom nasljeđu.

Stari dio grada danas je smješten unutar impresivne srednjovjekovne utvrde. Njegova strateška pozicija na vrhu planine činila ga je savršenim mjestom za obranu, pa je kroz povijest ova utvrda privlačila brojne osvajače. Castellar de la Frontera također je odigrao ključnu ulogu u sukobima između Španjolaca i Muslimana.

Ono što danas poznajemo kao staru jezgru grada zapravo je ostatak muslimanskog razdoblja, koje je bilo od iznimne važnosti za samu arhitekturu. Grad je odigrao ključnu ulogu u ratovima sve dok nije osvojen i inkorporiran u kršćansku krunu 1434. Sva ta bogata povijest, i još mnogo toga, može se otkriti kada zakoračite unutar njegovih zidina i prošetate uskim ulicama koje su ukrašene šarenim cvjetnim aranžmanima.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

UNUTAR DVORCA NALAZI SE JEDAN OD RIJETKIH PRIMJERA NASELJENE STARE GRADSKE JEZGRE

Dvorac koji se danas pruža pred vama ima svoje korijene u srednjem vijeku. Impozantne zidine okružuju grad koji je iznenađujuće dobro očuvan. Nakon što prođete kroz prolaz u obliku slova Z u zidinama, danas prilagođen da zaustavi motorna vozila, a ne vitezove na konjima, ući ćete u labirint uskih popločanih ulica. Ovdje se bijele, prekrasne kuće nižu jedna za drugom, a mnoge od njih danas služe kao luksuzni apartmani savršeni za sve one koji uživaju u rustikalnom ambijentu.

Posjetitelji također ne bi trebali propustiti priliku da uživaju u bogatoj ponudi mesa koja u ovom kraju obiluje. Naime, jela poput divlje svinje, divljači i fazana redovito krase jelovnike i pružaju pravu gastronomsku poslasticu. Stanovnici Castellara de la Frontera poznati su po svojoj gostoljubivosti i prijateljskom pristupu. To će vam omogućiti da se u ovoj kamenoj bajci osjećate kao kod kuće!

CASTELLAR DE LA FRONTERA OKRUŽEN JE SPEKTAKULARNOM PRIRODOM

Nacionalni park Los Alcornocales, koji okružuje predivni Castellar de la Frontera, nudi nevjerojatnu prirodnu ljepotu. Ovaj park oduševljava svojim gustim šumama hrasta plutnjaka koje su dom raznim biljnim i životinjskim vrstama. Mnogi posjetitelji ovdje uživaju u istraživanju netaknute prirode, ali i avanturističkim aktivnostima poput planinarenja i biciklizma.

PODIJELI ČLANAK