Grad pod “krovom Europe” prijestolnica je aktivnosti na otvorenom i planinski raj za sve koji vole zimu i predivnu prirodu

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Malo koje mjesto ima takvu reputaciju. Nazivaju ga jednim od prvih skijališta na svijetu, kolijevkom, ali i ‘mekom’ alpinizma, francuskom outdoor prijestolnicom, domom ekstremnih sportova, a upravo su se tamo 1924. godine održale i prve Zimske olimpijske igre. Chamonix-Mont-Blanc, skraćeno Chamonix, mjesto je gdje se ostvaruju snovi o planinama i prirodi, kažu na službenim stranicama tog svjetski poznatog grada. Definitivno se slažemo, a u nastavku teksta predstavljamo neke od njegovih najjačih aduta.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

S GRADOM U ITALIJI POVEZAN JE TUNELOM DUGIM 11.6 KILOMETARA

Chamonix se nalazi u francuskim Alpama, a smješten je u podnožju 4810 metara visokog masiva Mont Blanca, takozvanog ‘krova Europe’ te 11. najviše planine na svijetu, i to između vrhova Aiguilles Rouges i Aiguille du Midi, tik na granici sa Švicarskom i Italijom. S površinom od 245 kilometara četvornih jedna je od najvećih ‘općina’ u Francuskoj, a s talijanskim ga gradom Courmayeurom povezuje 11,6 kilometara dugačak tunel koji prolazi kroz spomenuti masiv, a koji je otvoren 1965. godine. S neposrednom okolicom grad povezuje i razgranati sustav žičara.

U CHAMONIXU SU SNIMANE SKIJAŠKE SCENE FILMA O JAMESU BONDU

Sam grad, koji broji oko devet tisuća stanovnika, nalazi se na visini od oko 1000 metara, a zaljubljenicima u sportove i prirodu privlačan je u svako godišnje doba. Krcat je restoranima, barovima, trgovinama i hotelima, ali i planinarima, skijašima i avanturistima iz cijelog svijeta.

Isto tako, vrvi atrakcijama, od kojih su već spomenuti vrh Aiguille du Midi te ledenjak Mer de Glace samo neke od njih. Tu su i brojna skijališta… Zbog svega navedenog Chamonix je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Francuskoj, a u njemu su snimane i skijaške scene iz serijala o James Bondu, u filmu ‘The World Is Not Enough’.

OSIM ZA SKIJAŠE, OVO JE MJESTO RAJ ZA PLANINARE I ALPINISTE

U Chamonixu će, osim zaljubljenika u zimske sportove, na svoje definitivno doći ljubitelji planinarenja i alpinizma. Po tom pitanju taj je grad sa svojom okolicom mjesto gdje ne samo da možete uživati u tim aktivnostima, nego i zaroniti u povijest iste koja je neraskidivo povezana i s razvojem samog grada. Naime, do 18. stoljeća Chamonix je bilo poljoprivredno naselje.

To se počelo mijenjati nakon što su 1741. godine u istoimenu dolinu u kojoj se nalazi grad došla dva Engleza, William Windham i Richard Pococke. Istražujući područje zaljubili su se u sedam kilometara dugačak i 200 metara širok ledenjak “Mer de Glace” (u prijevodu, more leda), najveći ledenjak u Francuskoj, vratili kući i proširili glas pa su se u Chamonix počeli slijevati avanturisti.

PRVI OSVAJAČI MONT BLANCA DOBILI SU 1786. NAGRADU ZA POTHVAT

Naposljetku je 1760. godine geolog iz Geneve, Horace Bénédict de Saussure ponudio nagradu za osobu koja prva ispenje Mont Blanc. To je uspjelo dvojici lokalaca, Jacquesu Balmatu i Michelu Paccardu, 8. kolovoza 1786. godine. Godinu dana kasnije, i sam je geolog stajao na vrhu, uz pomoć Balmata. Upravo njih dvojicu, geologa i Balmata, ovjekovječuje i statua na Place Balmat, dok Paccard ima svoju vlastitu. Uglavnom, sve navedeno zauvijek je promijenilo naselje – dotadašnji poljoprivrednici ‘prekvalificirali’ su se u vodiče i hotelijere.

TU SE NALAZI JEDNA OD NAJVIŠIH ŽIČARA NA SVIJETU

Grad i okolica krcati su sadržajima, od vidikovaca do ozbiljnih pustolovina na otvorenom. Chamonix se, primjerice, može pohvaliti jednom od najviših žičara na svijetu. Ona povezuje grad s vrhom Aiguille du Midi koji broji 3842 metra. Navodno je, ako ste u Chamonixu i imate vremena samo za jednu stvar, onda je to ta – posjet tom vrhu. Vožnja traje 20 minuta i vodi vas u samo srce Mont Blanc masiva. Ujedno i na početnu točku za svladavanje legendarnog Vallée Blanchea, odnosno ‘bijele doline’.

Tamo je jedna od najboljih offpiste staza, ona za skijanje van uređenih skijaških staza. Duga je čak 23 kilometara kojima ćete svladati 2800 metara nadmorske visine. Isto tako, na Aiguille du Midi nalazi se, među ostalim, i vidikovac nazivan Step into the Void, u biti staklena ‘kutija’ iz sigurnosti koje možete doživjeti nevjerojatan pogled.

VOŽNJA MONTENVERS VLAKOM UZBUDLJIVI JE POVRATAK U PROŠLOST

Tu je i vožnja slavnim Montenvers vlakom, koji vozi iz centra Chamonixa do stanice Montenvers, na kojoj se nalazi kafić i restoran te s koje se pruža predivan vidik na planinske vrhunce. I naravno ledenjak Mer de Glace. Sam vlak pak predstavlja ‘povratak u prošlost’. Riječ je o jednoj od prvih turističkih atrakcija u tom području, prvi put je odvozio svoju 5,1 kilometar dugu rutu početkom 1900-ih godina. Nekad je kompoziciju predvodila parna lokomotiva, danas je to električna, no pruga je ostala ista.

Riječ je o jednoj od rijetkih željeznica sa zupčastom tračnicom, zahvaljujući kojoj se mogu svladati strmi nagibi te vlak uspijeva prijeći uspon na nadmorsku visinu od 1913 metara. Na toj željezničkoj postoji, zahvaljujući maloj žičari ili pak 430 stepenica, posjetitelji mogu razgledati ledenu špilju koja je izdubljena u samom ledenjaku (iznova se radi svake godine jer se ledenjak miče kojih 70 metara godišnje), a tu je i Glaciorium, izložba na kojoj možete doznati sve o ledenjacima.

SKIJALIŠTE SE MOŽE POHVALITI S ČAK 150 KILOMETARA UREĐENIH STAZA

Što se tiče sportskih aktivnosti, tek tu ima svega i svačega. Grad okružuje nekoliko skijališta s ukupno oko 150 kilometara skijaških staza. U području se održava i niz natjecanja u zimskim sportovima, ali primjerice i ultramaraton Ultra trail du Mont Blanc dugačak 171 kilometar. Svake godine oko 20 tisuća ljudi pokuša ispenjati i sam Mont Blanc.

PODIJELI ČLANAK